UA | RU
08 травня 2023, 11:01

Ракетні та дронові атаки ворога у ніч на 8 травня: що відомо про наслідки у Києві та Одесі

В ніч на понеділок, 8 травня, російські терористи завдали чергові ракетні та дронові атаки по містах України. Так, ракети типу Х-22 росіяни спрямували по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на Чорноморському узбережжі, а в Києві внаслідок падіння уламків збитих "шахедів" пошкоджено будівлі й п'ятеро осіб травмовано
В ніч на понеділок, 8 травня, російські терористи завдали чергові ракетні та дронові атаки по містах України. Так, ракети типу Х-22 росіяни спрямували по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на Чорноморському узбережжі, а в Києві внаслідок падіння уламків збитих "шахедів" пошкоджено будівлі й п'ятеро осіб травмовано
Фото: Facebook

Як повідомили у Генштабі, українські захисники збили 35 з 35 Shahed-136/131, які ворог спрямував на столицю, інформує RegioNews.

Київ

Повітряна тривога в столиці лунала більше ніж три години з 23.30. Вже о півночі влада Києва повідомила про роботу ППО.

Як повідомили у КМВА, у Святошинському районі через падіння уламків пошкоджено сім машин, ще один автомобіль згорів.

Також уламки впали на житловий будинок, пошкоджені вікна та фасади, інші уламки впали на проїжджу частину. Поранень дістали пʼять людей.

У Соломʼянському районі пошкоджено резервуар на 5 тонн із витоком дизельного пального. Пожежі не було. Також на стоянці пошкоджено 15 вантажних та пʼять легкових машин.

Крім цього, найімовірніше, уламки зачепили газову трубу високого тиску, через що сталося займання. Газ перекрито, пожежу ліквідовано.

У КМВА додали, що уламки БПЛА також впали і на злітну смугу аеропорту Жуляни.

У ДСНС України у м.Києві підбили підсумки нічної атаки рф на Київ. Унаслідок нічної атаки ворога на Київ руйнування від уламків зафіксовано в трьох районах.

У Соломʼянському районі:

  • у дворі житлового будинку виникло загоряння автомобіля. Пожежу вогнеборці ліквідували.
  • на відкритій території виникло загоряння трав'яного настилу на площі 1 Га. Пожежу оперативно ліквідовано.
  • пошкоджено резервуар (5 т) з витоком дизельного пального (без загоряння). На стоянці пошкоджено 15 вантажних та 5 легкових автомобілів. Проводилося відкачування палива та обвалування.

У Святошинському районі:

  • зафіксовано падіння уламків на житловий будинок (без загоряння). Пошкоджено фасад будівлі та вікна. Уламками пошкоджено пʼять автомобілів, що були припарковані біля будинку.
  • уламками пошкоджено газову трубу високого тиску з послідуючим горінням газового факела. Газ перекрито, пожежу ліквідовано. У поруч розташованому житловому будинку у двох під'їздах з 1 по 13 поверхи пошкоджено віконні блоки та 6 автомобілів, що були припарковані неподалік.

У Голосіївському районі сталося падіння уламків на відкритій місцевості з подальшим горінням та горінням сміття на площі 10 кв. м. Пожежу вогнеборці ліквідували.

Крім того, внаслідок нічної атаки дронами у понеділок, 8 травня, в одному з районів Київської області сталося займання трави. Загалом до поліції надійшло 40 повідомлень про проліт БПЛА.

"Внаслідок ворожої атаки сталось займання трав’яного настилу в одному із районів області. Поліцейські Київської області та ДСНС відреагували миттєво", - розповів начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

Обстріл Одещини

Росія спрямувала в бік Одеси свої ракети типу Х-22. Зокрема, вони влучили по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на чорноморському узбережжі, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Пізніше інформацію щодо влучання уточнили в ОК Південь. За їх даними, приблизно опівночі російські війська завдали ракетного удару по Одеській області. Повідомляється, що ракети було випущено з літаків стратегічної авіації. Усього було зроблено вісім пусків із району мису Тарханкут (окупований Крим). Частина ракет не досягла своєї цілі.

"Ракети типу Х-22 ворог спрямував по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційні зоні на чорноморському узбережжі... Троє людей, працівники складу, отримали незначні поранення, медичну допомогу надали їм на місці - ніхто не госпіталізований. При цьому одна людина вважається зниклою безвісти", – йдеться в повідомленні.

Згодом, як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, близько опівночі російські окупанти атакували Одещину з бомбардувальників дальньої авіації Ту-22М3, здійснивши 8 пусків із району мису Тарханкут (окупований Крим). Частина ракет не досягла своїх цілей.

Ракети типу Х-22 противник спрямував по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на Чорноморському узбережжі.

"Що стосується Одещини – було 7 літаків і до 8 пусків крилатих ракет Х-22, частина з них долетіла до Одеської області, уражені певні об’єкти, решта ракет не досягли своїх цілей (можливо самоліквідація, можливо, просто падають у силу свого старіння, бо це застарілі радянські ракети)", – повідомив речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

Сакральні дати для рф

Напередодні 9 травня може влаштувати нові масовані удари по містах України. Про це попереджає українців заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Це неможливо на 100% стверджувати або спростувати. Ймовірність загострення буде завжди, незалежно від дати, поки триватиме війна. Те, що росіяни люблять дати та історичні паралелі - так. Але вже було чимало історичних та святкових дат, до яких вони "не загострились". Тому, загострення може бути, може не бути. Ми завжди повинні бути готовими до підступності ворога та оборони", - повідомила вона.

Гуменюк також попереджала, що окупанти можуть здійснити удар по Україні не лише 8-9 травня, а й пізніше. Вона нагадала про нову тактику росіян, коли вони у значущі дати тримали всіх в напрузі, а удари здійснювали вже після цих дат, коли "люди розслаблялися та не очікували цього".

Нагадаємо, атака дронами-камікадзе іранського виробництва по Україні відбулась вночі, 3 травня. Більшість запущених по українських містах безпілотників захисники збили, однак без влучань не обійшлось.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності