UA | RU
05 травня 2023, 10:30

Безпілотник, який збили над Києвом, виявився українським: подробиці інциденту

Учора, 4 травня, ввечері над столицею зафіксували безпілотник. Сили протиповітряної оборони збили його над центром Києва. Спочатку повідомлялося, що йдеться про ворожий розвідувальний дрон, однак згодом з'ясувалося, що безпілотник український
Учора, 4 травня, ввечері над столицею зафіксували безпілотник. Сили протиповітряної оборони збили його над центром Києва. Спочатку повідомлялося, що йдеться про ворожий розвідувальний дрон, однак згодом з'ясувалося, що безпілотник український

RegioNews зібрав усі подробиці інциденту.

Повітряна тривога у Києві та збиття дрона

Приблизно о 20 годині у Києві було оголошено повітряну тривогу. Моніторингові канали повідомили, що ця тривога є нетиповою та припускали, що вона оголошена через розвідувальний дрон ворога або повітряну кулю, запущену росіянами.

Згодом у небі над Києвом помітили безпілотник. Сили протиповітряної оборони приблизно 30 хвилин намагалися збити повітряний об'єкт. У місті лунала стрілянина. В результаті безпілотник все ж був збитий.

Наслідки падіння уламків дрона

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що у Солом'янському районі Києва виникла пожежа, імовірно, через уламки збитого дрона.

"Вибухи і пожежа в Солом’янському районі столиці. Ймовірне потрапляння уламків БПЛА. Всі служби прямують на місце. Деталі згодом", - написав він.

За словами Кличка, у Соломʼянському районі рятувальники локалізують пожежу в 4 поверховій будівлі. Площа загоряння - 50 м кв. За допомогою до медиків ніхто наразі не звертався.

У КМВА також повідомили, що внаслідок падіння уламків збитого БПЛА у Солом'янському районі столиці в нежитловому приміщенні виникла пожежа.

Станом на 21:43 вогнеборці ліквідували пожежу.

"У Соломʼянському районі рятувальники ліквідували загоряння на першому поверсі 4 поверхової будівлі ТЦ, що сталося на площі 50 м.кв. Внаслідок ураження уламків літального апарату вибуховою хвилею зруйновані декоративні зовнішні елементи будівлі та скло на площі до 150 м.кв. Несучі конструкції не пошкоджені. Потерпілих не виявили", - повідомив Кличко.

Що відомо про збитий дрон

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що 4 травня, у Київській області вийшов з ладу безпілотник Bayraktar. Військові були змушені збити його в небі над столицею.

"4 травня близько 20 години у Київської області, під час планового польоту, втратив керування БпЛА Bayraktar TB2", - йдеться у повідомленні.

Оскільки неконтрольоване перебування БпЛА у небі столиці могло привести до небажаних наслідків, було прийнято рішення про застосування розрахунків мобільних вогневих груп.

"Ціль - знищено! Шкода, але це техніка, і такі випадки трапляються. Імовірно йдеться про технічну несправність, причини встановлюються", - додали у Повітряних силах.

Зазначається, що внаслідок бойової роботи та падіння уламків БпЛА жертв та постраждалих немає.

Коментар Повітряних сил ЗСУ

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів, що безпілотник Bayraktar, який збили над Києвом напередодні, 4 травня, був єдиним дроном у повітряному просторі, через який і оголосили повітряну тривогу. Як він туди потрапив, будуть з’ясовувати.

Той факт, що збиття БПЛА бачили над Майданом Незалежності, а уламки впали в Солом’янському районі столиці він пояснив "візуальним ефектом".

За словами Ігната, може здаватися, що дрон летить над твоїм будинком, а насправді — за п’ять чи більше кілометрів, а коли падає, то теж пролітає певну відстань.

"Так, це був безпілотник, на жаль, наш Bayraktar. Пташку шкода, зрештою ми втрачали їх уже на фронті, але робити з цього таку новину… Трапляється втрата керування, це техніка. Не пускати ж це все на самотік. Потрібно було його просто знешкодити й інших варіантів, мабуть, не залишалось", — сказав речник Повітряних сил.

Ігнат наголосив: зараз важливо розібратися, як і чому це сталося, оскільки безпілотники на озброєнні України. За його словами, було багато запитань та ажіотажу, але "коли ми втрачаємо літак чи пілота, в рази менше уваги до такої ситуації".

Реакція соцмереж

Українці ця ситуація не засмутила, і в соцмережах з'явилися десятки мемів і дописів про цей інцидент. Зібрали найцікавіші реакції.

За даними військового інфопорталу "Супротив", вартість одного окремого літального апарата Bayraktar TB2 становить 1–2,5 млн доларів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності