UA | RU
25 квітня 2023, 17:25

Що відбувається на лівобережжі Херсонщини: в ЗСУ розповіли про потужні результати роботи українських захисників

Українські військові зачищають передову смугу лівого берега Дніпра на Херсонщині в контрбатарейному режимі. Вони знищують ворожі артилерійські установки, танки, автобронетехніку та засоби ППО
Українські військові зачищають передову смугу лівого берега Дніпра на Херсонщині в контрбатарейному режимі. Вони знищують ворожі артилерійські установки, танки, автобронетехніку та засоби ППО
Фото: GettyImages

Про це повідомила керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк. Йдеться поки про контрбатарейну боротьбу. Також вона пояснила, що, зокрема, з цим пов'язані великі втрати противника за останні кілька днів, інформує RegioNews.

"Протягом останніх трьох діб у нас досить потужні результати бойової роботи: від 12 до 23 одиниць техніки. Нам вдається влучати і нищити артилерійські установки, танки, автобронетехніку, засоби ППО. Тобто, наша робота з зачищення тієї самої передової смуги лівобережжя досить потужна, але працюємо поки що в контрбатарейному режимі", - відповіла Гуменюк.

Гуменюк додала, що ЗСУ "обов'язково зроблять "гарні новини", якщо захисникам дадуть попрацювати "в тиші".

"Дочекаємося результатів військової операції - і тоді повідомимо. Згадаймо, що ще жодного разу, коли ми просили про інформаційну тишу, то після не схибили", - зазначила Гуменюк.

Можлива висадка ЗСУ на лівобережжя Херсонщини

В Інституті вивчення війни (ISW) повідомляють, що українські захисники, ймовірно, висадилися на лівому березі Дніпра у Херсонській області і зайняли позиції на північ від Олешок.

"Геолокаційні кадри, опубліковані російським блогером 22 квітня, показують, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (7 км на південний захід від Херсона) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від Дачі (10 км на південь від Херсона)", - йдеться у звіті.

За даними аналітиків, це свідчить про те, що росіяни можуть не контролювати острови на річках Кінка та Чайка. ISW також зазначає, що російські військові блогери 20 та 22 квітня заявляли, що ЗСУ зайняли позиції на лівому березі Херсонської області, встановлюють стабільні лінії постачання і регулярно здійснюють бойові вилазки у цьому районі.

За іншими даними, окупанти все ще обстрілюють острови у дельті Дніпра біля Херсона, проте можливе просування українських військових у цьому районі.

Гуменюк прокоментувала повідомлення аналітиків Інституту вивчення війни (ISW) про нібито перехід ЗСУ на лівий берег Херсонської області.

Українські військові не спростовують, але і не підтверджують заяви про можливу висадку ЗСУ на лівому березі Херсонської області. Робота на цій ділянці фронту триває і вимагає інформаційної тиші.

"Я хочу, щоб всі зрозуміли, що дуже складна робота триває, коли треба пересікти таку перешкоду як Дніпро. Коли лінія фронту проходить такою широкою потужною річкою. Тому умови військової операції вимагають інформаційної тиші до тих пір, коли не буде безпечно для наших військових. Тому тут треба набратися терпіння", - заявила Гуменюк.

Речниця нагадала, що часто ворог використовує інформацію як зброю. Тому закликала дотримуватися інформаційної тиші.

"Я вже говорила, що ця війна має ознаки гібридної війни і тут досить потужний інформаційний фронт. Всі обов'язково дочекаються добрих новин, але ці новини мають бути добрими для якомога більшої кількості наших військових", - додала вона.

Про "зачистку" ворога на півдні Гуменюк доповідала ще 23 березня 2023 року. Тоді йшлося про боротьбу з окупантами на тридцятикілометровій смузі. У ЗСУ заявляли про виснаження противника, що є важливою передумовою усяких майбутніх контрнаступальних дій.

Крім того, за її словами, з цим пов'язані і вибухи на військових об'єктах РФ в окупованому Криму. "Тобто, розуміючи перевагу фізичної сили ворога, ми працюємо так, щоб вони прийшли на зіткнення з нами вже знесиленими. Тому така "бавовна" на тилових територіях ворога - це і є виснаження ворога з тилу", - розповідала Гуменюк.

"Поки що ми працюємо над тим, щоб ворог відчував нашу присутність, наш тиск. Зокрема, в рамках контрбатарейного протистояння ми намагаємося вичищати в 20-30 км на Лівому березі. Це досить непроста робота і ускладняється вона тим, що ворог постійно ховається за мирними мешканцями, намагаючись переховувати свої підрозділи і своє базування техніки в дворах місцевих мешканців за житловими будинками”, – додала Гуменюк.

Росіяни підтягують сили та укріплюють оборону

Керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода розповіла, що роблять російські військові на окупованій частині Херсонщини.

"Вони будують нові рубежі оборони, усвідомлюючи, що вони їм знадобляться. Вони продовжують інженерне облаштування тих рубежів, які в них вже є. І це все відбувається в умовах постійних маневрів підрозділів, оскільки вони усвідомлюють, що ми працюємо, продовжуємо контрбатарейну боротьбу і, звісно, знаходимо місця їхнього базування, намагаємося влучити максимально безпечно для місцевого населення, щоб ураження стосувалося тільки окупаційних військ. Цим і ускладнюється ця робота, що вони продовжують ховатися за місцевими", – заявила Гуменюк.

Вона додала, що окупаційні війська також "очищають" від місцевих смугу на березі Дніпра, проводячи евакуацію, щоб облаштувати там заміновані ділянки і нові укріплення.

Також російські війська на лівобережжі Херсонщини підтягують резерви на лівобережжя, а Сили оборони їх знищують - тримають під вогневим контролем місця базування російської армії.

"Ми знаємо, що прибувають мобілізаційні ресурси невеликими партіями. Їх підтягують зокрема на лівобережжя, тому що втрати, яких вони зазнають від нашого вогневого контролю їх місць базування, досить потужні. Їм доводиться переобладнувати медичні установи, навіть специфічні, у шпиталі. На лівобережжі йде потужна робота з ліквідації наслідків наших ударів і евакуація поранених", - сказала Гуменюк.

За її словами, групи російських військ, хоч і не часто, проте пробують перетнути Дніпро. Наталія Гуменюк називає такі спроби системними й каже, російські окупанти намагаються зайняти позиції, з яких їм буде краще спостерігати за розвитком подій на правому березі та підбирати об'єкти для ураження.

"Ці позиції на островах вони намагаються зайняти в тому числі й для розташування своїх мінометних груп, щоб продовжувати терор мирного населення. Сили оборони протидіють цій активності та встановлюють вогневий контроль, щоб не дозволити ворогу наближатися", - сказала Гуменюк.

Також вона прокоментувала рейд в тимчасово окуповану Нову Каховку спецпідрозділу ГУР МО України за підтримки ЗСУ.

"Така операція досить ризикована, тому що йде потужне контрбатарейне протистояння на цій ділянці. І протидія тим силам ворога, які мають можливість підтягувати резерви - це ризиковано. Але ця вдала спроба - це ще один удар по морально-психологічному стану ворога. Вони не відчувають себе господарями на тій території, які вони вважали сталою для своїх оборонних позицій", - сказала Наталія Гуменюк.

Нагадаємо, окупанти змінюють тактику масованих ракетних ударів по Україні. Наразі ворог взяв умовну перерву, щоб накопичити сили для атак тих цілей, які є важливими через контрнаступ українських сил.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33
На Харківщині ППО знищила російський дрон
03 травня 2024, 20:07
Маніпуляція РФ: дії ТЦК загрожують зупинці роботи онкоцентру у Львові
03 травня 2024, 19:52
РФ атакує на Авдіївському, Бахмутському та Новопавлівському напрямках – дані Генштабу за добу
03 травня 2024, 19:27
Росія атакувала бомбами приватний сектор Харкова: 1 людина загинула, 2 отримали травми
03 травня 2024, 19:05