UA | RU
19 квітня 2023, 14:12

Нова атака дронів рф на інфраструктуру України: які наслідки

Війська рф у ніч проти середи, 19 квітня, завдали удару дронами-камікадзе по Одеській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Воїни протиповітряної оборони збили 10 із 12 ворожих безпілотників над Одещиною, але було зафіксовано влучення в об'єкт рекреаційної інфраструктури
Війська рф у ніч проти середи, 19 квітня, завдали удару дронами-камікадзе по Одеській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. Воїни протиповітряної оборони збили 10 із 12 ворожих безпілотників над Одещиною, але було зафіксовано влучення в об'єкт рекреаційної інфраструктури
Фото: Facebook

Росія атакувала Одеську область іранськими дронами-камікадзе Shahed-136/131, пише RegioNews.

"Вночі ворог атакував Одещину дронами-камікадзе типу Shahed-131/136. 10 ударних безпілотників знищено силами протиповітряної оборони. Зафіксовано потрапляння в об'єкт рекреаційної інфраструктури. Пожежу рятувальні служби оперативно ліквідували. Люди не постраждали", - йдеться у повідомленні ОК "Південь".

У Повітряних силах ЗСУ також зазначили, що всього цієї ночі росіяни випустили по Одеській області 12 безпілотників, 10 із них знищили українські сили ППО.

Куди поцілив ворог на Одещині

Як розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук: "Ніч була важкою та безсонною, знищили 10 ворожих "Шахедів". На жаль, є влучання у заклад курортної сфери, який наразі не працює. Була пожежа та руйнування, але дякуючи рятувальникам пожежу було локалізовано".

Речник ОВА зауважив, що на Одещину досить давно не було атак, тож усі розуміли – ворог до чогось готується. Прогнози справдилися, та головне, що наші сили ППО та інші підрозділи відпрацювали досить дієво та ефективно.

"Тактика терористів не змінюється – вони б'ють по місцях, де можуть перебувати люди. На щастя, вночі ніхто не постраждав. Це – головний здобуток", – наголосив Братчук.

Один з об'єктів, в який влучили росіяни – це дитячий комплекс відпочинку. Російські терористи чітко розуміли, що там могло перебувати цивільне населення. Як відзначив Братчук, ворог таким чином відкриває курортний сезон.

"Звичайно, його не буде. Але ми бачимо, що таке відкриття сезону за російським принципом. Ми розуміємо, в якому стані санаторії ще радянських часів у Росії", – вважає речник Одеської ОВА.

Вони намагаються так само вчинити й в Україні. Ба більше, їм абсолютно байдуже, якщо при цьому вб'ють ні в чому не винних людей.

Відомо, що Росія продовжує блокувати "зернову угоду". У Босфорі сформувалася величезна черга з близько пів сотні кораблів, які прямують до портів Одещини. При цьому вони працюють, хоча й в обмеженому режимі. Ті виробничі завдання, які можна виконувати, вони виконуються.

"Це така собі некерована зброя Росії. Ба більше, можна припустити, що нічні атаки й знищення мирних об'єктів – це демонстрація російської кволої сили. Вони показують свою присутність, щоб потім шантажувати в межах "зернової угоди" і Україну, І Туреччину, і ООН", – припускає Братчук.

Тож між активізацією застосування "Шахідів" й блокуванням "зернової угоди", переконаний він, є певний зв'язок. Думаю, саме ці карти Росія викладатиме під час переговорів з Туреччиною та ООН", – підсумував Сергій Братчук.

Росіяни шукали ППО на Одещині

Атака дронами-камікадзе на Одесу вночі 19 квітня була направлена на пошук та знищення систем ППО, розповіла у коментарі Суспільному керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. Росіяни пустили "Шахеди" з боку Азовського моря.

"Прикривалися особливістю регіону, особливістю ландшафту для того, щоб бути максимально непомітними. Намагаються вони все ж таки обдурити нашу протиповітряну оборону і намагаються її вишукати. Саме тому, ми підозрюємо, була така групова атака кількома заходами, щоб спровокувати роботу ППО”.

Третя хвиля пусків спрацювала по інших цілях: цього разу уразили об’єкт рекреаційної інфраструктури.

За словами Гуменюк, Росія поповнює запаси "Shahed-136", щоб економити ракети. Точну кількість дронів-камікадзе назвати складно: "Росія доведена до критичного мінімуму ракет і намагається їх економити і саме тому шукає підтримки у тих, хто спонсорує тероризм у світі і отримує ось таку допомогу”.

Гуменюк каже, що очікувати нової ракетної атаки після уражень дронами не треба, але варто бути готовими і знати, що "ворог підступний” і його дії передбачають використання різних видів зброї.

За її словами, розпочинати курортний сезон цього року небезпечно через удари російської армії по рекреаційних об’єктах.

Запорізька та Дніпропетровська області

Українські сили ППО вночі знищили сім ворожих безпілотників у небі Запорізької та Дніпропетровської областей. У районі Запоріжжя було знешкоджено шість безпілотників, ще один збито на околицях Дніпра.

"Підрозділами зенітних ракетних військ та мобільними вогневими групами повітряного командування Схід знищено 7 ворожих БпЛА, з них 6 дронів-камікадзе типу Shahed-136. В районі Запоріжжя знешкоджено 6 безпілотників, ще одного збито на околицях Дніпра", - йдеться у повідомленні ОК Схід.

Як розповів керівник Запорізької ОВА Юрій Малашко, за минулу добу громади області на лінії зіткнення зазнали 93 артилерійських обстріли. Також ворог завдав 4 авіаційних ударів, 1 з БПЛА, 3 з РСЗВ.

"Внаслідок атаки окупантів вчергове постраждала Новоданилівка, Малинівка, Кам’янське, Новояківлівка та ще 16 сіл, у тому числі незламні міста Оріхів і Гуляйполе. Надійшло 21 повідомлення про руйнування об'єктів інфраструктури військовими РФ", - йдеться в повідомленні.

Про наслідки для енергосистеми

Нічна ворожа атака дронів на Одещину не мала наслідків для енергосистеми, експорт електроенергії у Словаччину, Польщу та у Молдову продовжується. Про це повідомили в НЕК "Укренерго".

"Нічна атака росіян безпілотниками на Одещину не мала наслідків для енергосистеми та не призвела до необхідності обмеження споживання", - повідомили у компанії.

Виробництво електроенергії, як вказано, повністю забезпечує потребу споживачів. В енергосистемі зберігається достатній резерв потужності, додали в НЕК.

"Триває експорт електроенергії у Словаччину, Польщу та у Молдову. Також зі Словаччини продовжується незначний імпорт", - зазначили в Укренерго.

Як повідомляється, працюють всі види генерації. Продовжується водопілля. Гідроелектростанції "Укргідроенерго" працюють упродовж всієї доби і для мінімізації наслідків повені проводять контрольовані скиди води на Дніпрі та Дністрі.

"Складна ситуація з енергопостачанням залишається вздовж лінії фронту. Вчора вкотре під обстріл росіян потрапили розподільчі мережі на Донеччині", - повідомили у компанії.

Раніше повідомлялось, що окупанти все більше активізують авіацію на півдні України, що пов’язано з новою тактикою. Загарбники прив’язують до безпілотників гранати та намагаються бити по скупченню людей.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни вночі атакували Дніпропетровщину: що відомо
04 травня 2024, 11:32
Росіяни вночі атакували Україну "шахедами”: ППО збила всі 13 дронів
04 травня 2024, 10:55
Росіяни найбільше атакували під Авдіївкою: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті та втрати ворога
04 травня 2024, 10:31
Атака дронів на Харків: через падіння уламків горіли будівлі, є постраждалі
04 травня 2024, 10:06
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30