UA | RU
29 березня 2023, 19:15

Останнє богослужіння та новий намісник: як виселяли з Лаври Московський патріархат

Духівництво Української православної церкви Московського патріархату 29 березня має остаточно залишити Києво-Печерську лавру. Після розірвання договору на оренду території Лаври в УПЦ МП було 20 днів на виселення
Духівництво Української православної церкви Московського патріархату 29 березня має остаточно залишити Києво-Печерську лавру. Після розірвання договору на оренду території Лаври в УПЦ МП було 20 днів на виселення
фото: ТСН

Увесь цей час на території національного заповідника працювала комісія Міністерства культури, яка перевіряла, чи всі цінності на місці. 30 березня розпочне роботу ще одна комісія, що розпочне передавати майно від монастиря до держави, повідомляє RegioNews.

Водночас духовенство УПЦ МП заявляє, що має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська лавра".

Що відбувається сьогодні території Лаври

Вранці у Києво-Печерській лаврі відбулося богослужіння, на яке прийшло кілька сотень вірян, серед яких і відомий боксер Олександр Усик. Також на території дуже багато священиків та монахів, які з’їхалися з усієї України.

Настоятель монастиря УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі митрополит Павло залишив Лавру після служби на своєму "Мерседесі".

Заява Московського патріархату та судовий позов

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП має право залишитись і не планує покидати Лавру до закінчення судового розгляду із заповідником "Києво-Печерська Лавра".

"У вівторок прийшов лист про те, що 30 числа з храму преподобного Агапіта почнеться "перехід" Лаври державі. Закон на нашому боці. Ми залишимось у Лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу”, - сказав Павло.

Він повідомив, що їм запропонували компроміс: виїжджають з Лаври Онуфрій, семінарія і сам Павло.

"Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких "компромісів". Вони хочуть забрати нашу Лавру, Почаївську, і перейти до жіночих монастирів", - сказав митрополит.

Також 29 березня стало відомо, що до Господарського суду Києва надійшов позов від Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/УПЦ (МП). У Лаврі подали позов до Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", яким вимагають визнати недійсною відмову від договору з УПЦ МП.

Новий намісник

Митрополит Епіфаній призначив колишнього представника УПЦ МП архімандрита Авраамія новим виконувачем обов'язків намісника Києво-Печерської Лаври.

Також Епіфаній звернувся до уряду з проханням надати Києво-Печерській лаврі у складі ПЦУ приміщення для здійснення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Представник ПЦУ сподівається, що держава допоможе захистити намісника та монастир "від можливих провокацій з боку прихильників московського патріархату".

Авраамій у 2021 році став архімандритом УПЦ МП. Проте, тепер він вирішив приєднатися до Православної церкви України. У своєму зверненні архімандрит назвав це рішення складним, але "єдино вірним і канонічно виправданим".

Авраамій звернувся до братії та закликав залишитися у лаврі в складі ПЦУ, звинувативши УПЦ МП у розпалюванні ворожнечі та протистояння.

В.о. намісника закликав монахів УПЦ МП "залишитися в Лаврі в складі ПЦУ" під керівництвом митрополита Епіфанія.


Аудит Лаври

Під час господарювання в Києво-Печерській Лаврі УПЦ МП зруйнувала низку культурних пам’яток та перетворила надбання ЮНЕСКО на меблевий цех та звалище. Видання "Духовний фронт України” опублікувало частину фактів, на підставі яких держава, в особі МКІП, вирішила припинити договір користування Лаврою.

Зокрема, аудит виявив в Лаврі кондиціонери на історичних фасадах, прибудови з металопластику та меблевий магазин із цехом.

Державна аудиторська служба, за даними ЗМІ, зафіксувала численні порушення під час ревізії Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра”. Зокрема, йдеться про 36 новозбудованих самочинних будівництв. Усі вони є комерційними та господарськими приміщеннями (тобто не мають прямого відношення до чернечого життя/побуду).

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Житель Києва викликав поліцію, бо забув, де припаркував машину
01 травня 2024, 23:45
У Новій пошті прокоментували ракетний удар по сортувальному депо в Одесі
01 травня 2024, 23:37
Зеленський звільнив очільника департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
01 травня 2024, 23:23
Росіяни атакували Одесу балістикою: виникла потужна пожежа, багато постраждалих
01 травня 2024, 22:51
Мер Ірпеня відсторонив першого заступника через скандал про розкрадання коштів
01 травня 2024, 21:45
У Золочеві зросла кількість поранених внаслідок авіаудару
01 травня 2024, 20:57
Росіяни продовжують атакувати на 7 ділянках фронту, найгарячіше – на Авдіївському напрямку, – Генштаб
01 травня 2024, 20:21
На Франківщині сталася масштабна пожежа: на підприємстві горів склад
01 травня 2024, 19:56
Прикордонники завдали влучних ударів по ворожих позиціях: відео
01 травня 2024, 19:21
Росіяни обстріляли з міномета Липці на Харківщині: загинула жінка
01 травня 2024, 18:58