UA | RU
09 березня 2023, 10:47

Росія випустила по Україні понад 80 ракет різного типу: наслідки масованої атаки

У ніч на 9 березня по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через масовану ракетну атаку військ рф. Росія випустила по Україні 81 ракету різного типу, в тому числі шість "Кинджалів". Протиповітряна оборона збила 34 із 48 крилатих ракет
У ніч на 9 березня по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу через масовану ракетну атаку військ рф. Росія випустила по Україні 81 ракету різного типу, в тому числі шість "Кинджалів". Протиповітряна оборона збила 34 із 48 крилатих ракет
Фото: із відкритих джерел

Про наслідки терористичної ракетної атаки росіян - у матеріалі RegioNews.

Скільки ППО збила ракет

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що вночі рф здійснила 81 пуск ракет різного базування та задіяла вісім БпЛА Shahed-136/131. Сили оборони збили 34 з 48 крилатих ракет та чотири БпЛА.

"Цієї ночі окупанти завдали масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України. Пуски здійснено з десяти літаків стратегічної авіації Ту-95, семи літаків дальньої авіації Ту-22М3, восьми винищувачів Су-35, шести літаків МіГ-31К та трьох носіїв КР "Калібр" у Чорному морі", - йдеться у повідомленні.

Загалом противник здійснив 81 пуск ракет різного базування:

- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555;
- 20 пусків крилатих ракет морського базування "Калібр";
- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування X-22;
- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";
- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
-13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА "Shahed-136/131".

Силами та засобами Повітряних Сил 3СУ у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони України із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" знищено 34 крилаті ракети, а також 4 БпЛА "Shahed-136/131".

Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей.

"Варто зазначити, що у Збройних Силах України немає засобів, здатних знищувати Х-22 та Х-47 "Кинджал" та С-300", – додали в Повітряних силах.

Київ

У КМВА повідомили, що окупанти випустили іранські дрони, крилаті ракети та балістичну ракету "Кинджал" по Києву. У столиці тривога тривала майже 7 годин.

У повітряному просторі Київської області працювали Сили протиповітряної оборони ЗСУ.

"Протягом цього часу рашисти випустили практично всі типи свого повітряного озброєння - починаючи від баражуючих боєприпасів "Shahed" і до майже всього найменування крилатих ракет. Завдяки роботі нашої ППО, ударів крилатими ракетами та БПЛА по столиці не допущено", - повідомили у КМВА.

Однак, за попередньою інформацією, одна ракета "Кинджал" все ж таки влучила в об'єкт інфраструктури.

Вибухи пролунали у двох районах столиці. У Голосіївському районі ворог влучив в обʼєкт інфраструктури.

"У Голосіївському та Святошинському районах Києва пролунали вибухи. Внаслідок російської ракетної атаки пошкоджено об'єкт інфраструктури та поранено дві людини", - йдеться у повідомленні.

Відомо, що росіяни влучили в об'єкт інфраструктури в Голосіївському районі столиці, а у Святошинському уламками ракети поранено три людини. Їм зараз надається медична допомога. Крім того, уламками ракети пошкоджено автомобілі.

У КМВА зазначили, що екстрені відключення електроенергії на разі не дозволяють забезпечити опаленням 40% споживачів Києва. Також через брак електроживлення на верхніх поверхах висотних будинків міста може бути низький тиск води в мережі водопостачання.

Львівська область

У Золочівському районі Львівської області від удару ракети загинули пʼятеро людей – троє чоловіків і дві жінки.

Ворожа ракета впала на житлову забудову, внаслідок чого виникла пожежа. Вогонь знищив три будинки, три автомобілі, гараж і кілька господарських будівель.

Глава Львівської ОВА Максим Козицький підтвердив, що під завалами у Золочівському районі загинули 5 українців.

Харків та область

По Харкову було здійснено 11 ракетних обстрілів. Була вражена і пошкоджена критична інфраструктура. Через "прильоти" у місті немає води, світла та тепла. Також у Харкові зупинилося метро через відсутність світла. Не курсують тролейбуси та трамваї, але на маршрути вийшли автобуси.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що у Харкові та області зафіксовано 15 прильотів ракет С-300. Є влучання в об'єкти критичної інфраструктури, у Харкові пошкоджений об'єкт цивільної інфраструктури.

Крім того, у селищі Пісочин ракета влучила на подвір'я приватного будинку. Дві жінки (71 та 74 років) отримали поранення. Ще одна ракета у Пісочині влучила у в болото. У Селищі Слобожанське Чугуївського району ракета пошкодила теплиці овочевої фабрики.

Дніпропетровщина

Росія вночі та зранку 9 березня атакувала Дніпропетровську область дронами та ракетами. Внаслідок атаки є жертва та постраждалі, розповів очільник Дніпропетровської ОВА Сергія Лисак.

"Прильоти" відбулися в Дніпровському, Павлоградському, Криворізькому та Нікопольському районах Дніпропетровської області. За попередніми даними, одна людина загинула, двоє поранені.

"Пошкоджені енергетична інфраструктура та промислові підприємства. Там серйозні руйнування. На місцях працюють відповідні служби. Приборкують пожежі та ліквідують наслідки атак", - зазначив він.

Над областю цієї ночі захисники збили сім ворожих ракет.

Одеська область

На Одещині російська армія поцілила в об’єкт енергетичної інфраструктури та житлові будинки. Постраждалих унаслідок обстрілу немає, діють обмеження електропостачання.

Над Одеською областю наші захисники збили шість ракет і один безпілотник.

Житомирщина

Житомир після ударів іранськими безпілотниками Shahed-136 залишився без водопостачання, повідомили у міськраді.

"Було уражено один з об'єктів енергетичної інфраструктури. Без енергопостачання майже 150 тисяч абонентів. Енергетикам вдалося заживити об'єкти критичної інфраструктури області. Вони зможуть розпочати переключення споживачів на резервні лінії живлення, як тільки буде ліквідовано пожежу", – повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

Кропивницький

У Кропивницькому районі Кіровоградської області окупанти атакували об'єкт енергетики. Обійшлося без жертв. На місці працюють відповідні служби. Частину Кропивницького відключили від електропостачання.

Івано-Франківськ

Вночі 9 березня пролунали вибухи в Івано-Франківській області. Як повідомила голова ОВА Світлана Онищук, зафіксовано влучання в об'єкт енергетики. Жертв вдалося уникнути.

Чернігів

На Чернігівщині сили ППО збили сьогодні крилату ракету в районі міста Прилуки.

Через можливі аварійні відключення світла після ракетної атаки та знеструмлення об'єктів водопостачання мешканців Чернігова просять зробити запаси води на три дні. Про це повідомили у КП "Чернігівводоканал".

ЗАЕС знеструмлена та перейшла у режим блекауту

Через російські обстріли повністю знеструмлена Запорізька атомна електростанція. Близько 3:53 внаслідок ворожих ракетних ударів вимкнулася остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою.

ЗАЕС перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС, повідомили в Енергоатомі.

"Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу”, – наголосили в НАЕК.

Окрім цього, всі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів.

"Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт. Через окупацію станції та втручання представників "Росатома" в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені", - додали в Енергоатомі.

Окрім того, російські війська атакували об'єкт критичної інфраструктури в Запорізькій області. Ворог випустив п'ять ракет.

"Вночі ворог здійснив черговий масований удар по Україні. В Запорізькій області мішенню п'яти російських ракет (попередньо С-300) став один з об'єктів критичної інфраструктури. Постраждалих немає", - йдеться в повідомленні Запорізької ОВА.

В ОВА додали, що наразі відповідні служби працюють на місці, ситуація контрольована.

Зеленський відреагував на масовану атаку

Президент Володимир Зеленський назвав цю ніч важкою та розповів про наслідки.

"Тяжка ніч. Масована ракетна атака по всій країні. Київ, Кіровоградщина, Дніпропетровщина, Одещина, Харківщина, Запоріжжя, Львівщина, Івано-Франківщина, Житомирщина, Вінниччина. Атаки на об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки", - написав Зеленський.

Він зазначив, що внаслідок атаки є постраждалі і загиблі та додав, що наразі всі служби працюють на місці подій. Триває відновлення роботи енергосистеми, а також застосовувались обмеження у всіх регіонах.

"Ворог випустив 81 ракету, намагаючись знову залякати українців, повертаючись до своєї жалюгідної тактики. Окупанти можуть лише тероризувати мирних людей. Це все, на що вони здатні. Але це їм не допоможе. Відповідальність за все скоєне їх не мине.Дякуємо вартовим нашого неба і всім, хто допомагає долати наслідки підступних атак окупантів!" - зазначив президент.

Нагадаємо, що під час ракетної атаки росіян під обстрілом опинилися енергетичні об’єкти у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях. Всього за ніч росіяни випустили 81 ракету.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Жінка, яка на авто влетіла у собор в центрі Тернополя, відбулася умовним покаранням
08 травня 2024, 02:28
У Хмельницькому оголосили вирок п'яному водієві, який на смерть збив 5-річного хлопчика
08 травня 2024, 02:00
Часів Яр… Командування РОВ форсують події…
08 травня 2024, 01:30
Часів Яр… Командування РОВ форсують події…
08 травня 2024, 01:30
Суд на Львівщині покарав штрафом сімейного лікаря, який за хабар допомагав ухилянту
08 травня 2024, 01:03
Неповнолітні дівчата на Полтавщині пошкодили 16 надгробних плит на двох кладовищах
07 травня 2024, 23:43
Понад 500 харків'ян придбали нове житло за програмою єВідновлення
07 травня 2024, 23:30
Мер Очакова під час війни розжився квартирою в Іспанії та отримав 12 млн грн у подарунок, — НАЗК
07 травня 2024, 21:48
На Київщині у ставку знайшли тіло чоловіка
07 травня 2024, 21:11
На Центральному залізничному вокзалі Києва відкрили пункт рекрутингу до ЗСУ
07 травня 2024, 20:50