UA | RU
19 грудня 2022, 11:15

Нічна атака дронів: що відомо про чергову спробу росіян вдарити по енергетичній інфраструктурі

Вночі 19 грудня Україна пережила кілька хвиль російських атак безпілотниками. У повітряному просторі країни зафіксовано близько 35 ворожих БПЛА Shahed, 30 із них було знищено Повітряними силами
Вночі 19 грудня Україна пережила кілька хвиль російських атак безпілотниками. У повітряному просторі країни зафіксовано близько 35 ворожих БПЛА Shahed, 30 із них було знищено Повітряними силами
Фото: Facebook

В ніч з 18 на 19 грудня російські окупанти атакували столицю, а також Київщину, Дніпропетровську та Миколаївську області дронами-камікадзе, повідомляє RegioNews.

В результаті застосування іранських "Shahed" відомо про пошкодження об’єктів інфраструктури та приватних будинків у Києві та області. Проте більшість ворожих БпЛА силами ППО вдалося знищити.

Зокрема Повітряні Сили ЗСУ повідомляють, що спільними діями різних підрозділів Сил Оборони України вдалося ліквідувати 30 "Shahed".

"У ніч з 18 на 19 грудня 2022 російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136/131". Загалом виявлено близько тридцяти п’яти баражуючих боєприпасів", - йдеться в повідомленні.

Окупанти запускали ударні безпілотники зі східного узбережжя Азовського моря.

Київ

Під час сьогоднішньої повітряної тривоги в небі над Києвом було зафіксовано 23 ворожих дронів. Українським силам оборони вдалося знищити 18 безпілотників.

В столиці уламки збитих ворожих дронів пошкодили проїжджу частину у Солом’янському районі, а також вікна багатоповерхівки у Шевченківському районі.

"Минулося без постраждалих. Проте уламками пошкодило проїжджу частину у Солом’янському районі, а також вікна багатоповерхівки у Шевченківському районі", - повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

Також є влучання в об’єкт критичної інфраструктури. Аварійні служби вже ліквідовують наслідки.

Київщина

Внаслідок атаки дронами-камікадзе були пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки. За попередніми даними, постраждали двоє людей. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

"Внаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки. Попередньо, двоє постраждалих. Людям надається допомога - вони під наглядом лікарів", - йдеться у повідомленні.

Повітряна тривога у Київській області закінчилася о 05:16. Наразі спеціальні служби працюють над ліквідацією наслідків ударів.

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, вогонь та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі

На зображенні може бути: 1 особа, вогонь та на відкритому повітрі

Миколаївщина

Ввечері у неділю, 18 грудня, російські окупанти атакували Миколаївську область іранськими дронами-камікадзе Shahed 136. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

"У нас мопеди, сподіваюсь не долетять", – написав він о 23:08.

Відомо, що у той час в області не була оголошена повітряна тривога. За словами Кіма, він не знає, чому не спрацювали сирени.

Пізніше повітряну тривогу все ж оголосили. Однак на той час в на Миколаївщині ППО вже збила ворожий безпілотник.

Дніпропетровщина

Окупанти 19 грудня атакували Дніпропетровську область іранськими дронамии-камікадзе, важкою артилерією та "Градами". Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Наші захисники з повітряного командування "Схід" знищили над областю два безпілотники. То були "Шахеди". На Нікопольщину окупанти випустили понад 60 снарядів з "Градів" та важкої артилерії. Обстріляли міста та села у трьох громадах – Червоногригорівській, Мирівській та Марганецькій. Минулося без постраждалих. Усюди багато руйнувань", - повідомив він.

Також у Червоногригорівській громаді понівечені 11 приватних будинків, 6 господарських споруд, автівки, газогін та лінія електропередач.

Через атаку знеструмлена насосна станція водоканалу. У кількох селах немає води.

"Аварійні бригади уже працюють", – додав голова ОВА.

У Марганці російські снаряди побили понад 20 приватних будинків і господарських споруд, дитячо-юнацьку спортивну школу, ліцей, школу мистецтв та адмінбудівлю.

Пошкодили та кілька електромереж. У приватному обійсті зайнялася пожежа, яку рятувальники загасили.

Раніше повідомлялось, що російські загарбники намагаються атакувати безпілотниками Shahed-136 українські міста вночі або в темний період доби, аби заплутати українську ППО. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрі Ігнат.

"Тактика, притаманна застосуванню цими БпЛА – це ніч. Умови поганої видимості, тому що вночі їх візуально важко виявити в темноті засобами, якими збивають їх, – це і стрілецька зброя, зенітні гармати. Тому саме радіолокаційні засоби виявляють їх, а зенітно-ракетні комплекси та інші вогневі засоби збивають", – сказав Ігнат.

Речник зазначив, що перед атакою росіяни ведуть розвідку. Окупанти намагаються виявити слабкі місця сили протиповітряної оборони.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49
Хотіли переплисти Тису: на Закарпатті потонули двоє чоловіків
28 квітня 2024, 13:35
РФ завдала більше 300 ударів по Запорізькій області, зруйновані житлові будинки
28 квітня 2024, 12:54
На Дніпропетровщині ППО збила два російські дрони-розвідники
28 квітня 2024, 12:32