UA | RU
16 грудня 2022, 14:45

Перебої зі світлом, водою та теплом: наслідки ракетної атаки росії по Україні

Внаслідок дев'ятого масованого ракетного обстрілу з боку рф в Україні виникли перебої з енергопостачанням. У деяких областях повідомляють про відключення світла, опалення та водопостачання
Внаслідок дев'ятого масованого ракетного обстрілу з боку рф в Україні виникли перебої з енергопостачанням. У деяких областях повідомляють про відключення світла, опалення та водопостачання
Фото: із відкритих джерел

Про наслідки терористичної ракетної атаки росіян - у матеріалі RegioNews.

Повітряну тривогу, яка тривала з 08:10 ранку до 12:18 16 грудня, оголосили в більшості регіонів. Росіяни випустили по Україні понад 60 ракет.

"Станом на 11:00 відомо про те, що летіли ракети Х-555, Х-101 - їх запускали з Ту-95. Також по території України було випущено "калібри". Крім того, із зенітно-ракетного комплексу С-300 та з Ту-22М3 було випущено ракети Х-22", - повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Внаслідок ракетних обстрілів з боку рф відбулася втрата понад 50% споживання Об'єднаної енергетичної системи, внаслідок чого НЕК "Укренерго" оголосило надзвичайну ситуацію.

"Зважаючи на те, що це вже 9 хвиля ракетних ударів по енергетичних об’єктах, відновлення електропостачання може зайняти більше часу, ніж раніше. Пріоритетно електроенергія буде подаватись на об’єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, об’єкти теплопостачання, очисні споруди", - додає "Укренерго".

Своєю чергою, голова Міненерго Галущенко заявив, що внаслідок обстрілів пошкоджено щонайменше 9 об'єктів генерації.

"Зараз ми з'ясовуємо масштаб пошкоджень. Відповідно, пошкоджено підстанції, які передають електроенергію, що призвело до обмеження виробництва насамперед атомної генерації", - сказав він.

Київ та Київщина

Київ витримав одну з найбільших ракетних атак з початку повномасштабного вторгнення.

"В повітряному просторі столиці було зафіксовано близько 40 ракет. З них силами ППО було знищено 37!", - повідомляють в КМВА.

На кількох об'єктах енергозабезпечення Києва є пошкодження, тому зараз в столиці є перебої зі світлом, водою, теплом

"Влучання у кілька районів міста. Росіяни били по критичним інфраструктурним об'єктам міста. На кількох об'єктах енергозабезпечення є пошкодження, тому зараз в столиці є перебої зі світлом, водою, теплом", - сказав Віталій Кличко.

Внаслідок ракетного обстрілу у регіоні пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури. До медичного закладу госпіталізовано двох працівників підприємства з різними ступенями ушкоджень. Також на території Київської області пошкоджено приватні житлові будинки, повідомляють в Офісі Генпрокурора.

Наразі у Києві застосовані аварійні відключення. Рух електротранспорту, в тому числі і метро тимчасово призупинено. На наземні маршрути замість трамваїв та тролейбусів виводяться автобуси. Метрополітен поки працює в якості укриття.

В багатьох районах столиці тривають відключення. Мешканці столиці можуть отримати воду з бюветів, які є в кожному районі столиці.

"Комунальні та аварійні служби працюють в посиленому режимі. В першу чергу над відновленням тепло- і водопостачання", - повідомив керівник КМВА Сергій Попко.

Окрім того, мер міста Віталій Кличко зазначив, що у Києві можуть бути проблеми зі зв'язком.

"Може бути проблема зі зв'язком, може зникнути інтернет, у цьому випадку телефонний зв'язок повинен бути, як ми розмовляли з операторами", - сказав мер міста.

Харківська область

Окупанти вдарили по Харківщині 10-ма ракетами. Пошкоджені об’єкти критичної інфраструктури, енергетики та фахівці ДСНС працюють на місцях влучань. Без постраждалих.

"У місті Харків світла немає, по області - є перебої. Працюємо на відновленням електропостачання", - зазначив голова ОВА Олег Синєгубов.

Миколаївська область

У зв'язку з ранковою ракетною атакою, у Миколаєві та області застосовані графіки аварійних відключень електропостачання.

Призупинено роботу частини котелень ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Подача тепла відновиться після стабілізації ситуації.

Тролейбуси і трамваї у Миколаєві тимчасово не працюють. Також не здійснюється розвіз електротранспортом очищеної води.

Окрім того, наразі ПрАТ Миколаївська ТЕЦ проводить ремонтні роботи на теплових мережах. У зв’язку з цим, відключене теплопостачання на кількох вулицях.

Полтавська область

За словами міського голови Полтави Олександра Мамая, місто також залишилось без електроенергії.

"Полтавці! Зберігайте спокій. Поки ми лишаємося без електропостачання. Вимкніть всі електроприлади. Повітряна тривога ще триває. Будьте обережні. Слідкуйте за наступними повідомленнями", - пише міський голова.

Також через тимчасову вітсутність електропостачання по області не працює міська система опалення у Кременчуку.

Черкаська область

У Черкасах також повідомили про повне знеструмлення міста.

"Місто знеструмлене повністю, не панікувати, служби працюють відповідно до НС. Все буде Україна!", - пише міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Згідно з повідомленням міської ради Умані, в місті можливі короткочасні перебої з водопостачанням.

"Наші працівники роблять все можливе, для швидкого відновлення водопостачання", - пише пресслужба КП "Уманьводоканал"

Дніпропетровська область

У Дніпрі відсутнє живлення на підстанціях електротранспорту та метрополітену, у зв'язку з чим зупинено роботу метрополітену та всіх технічних рейсів електротранспорту.

На шахтах Кривого Рогу через знеструмлення під землею перебувають майже пів тисячі гірників.

"У шахтах на момент удару було 596 осіб. Застосовано план ліквідації аварії. Вже виведено 112 осіб, залишилось 484. Роботи тривають", - зазначив голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.

Кіровоградська область

"Внаслідок ракетних ударів по окремих територіях України, Кіровоградська область також повністю знеструмлена. Прошу зберігати спокій. Перебувати в укриттях. З розумінням ставитись до ситуації. Вистоїмо!", - пише голова ОВА Андрій Райкович.

Потяги Укрзалізниці прямують зі затримками

Так, про затримки в русі поїздів повідомили в Укрзалізниці.

"Через атаку на енергетичну інфраструктуру України 12 рейсів Укрзалізниці рухаються із затримками понад годину, 8 рейсів затримуються в межах години. 26 поїздів продовжують рухатись за графіком", – йдеться у повідомленні.

В УЗ зазначили, що ситуація на вокзалах країни наразі контрольована. Енергоживлення вокзалів Харкова та Дніпра здійснюється за допомогою генераторів. Київська кільцева електричка продовжує рух із затримками через знеструмлення на кількох ділянках.

Там також нагадали, що якщо ви пропускаєте свій рейс через тривогу, то є можливість поїхати наступним потягом із тим же квитком.

Нагадаємо, у п'ятницю, 16 грудня, російські загарбники нанесли черговий масований обстріл по Україні. Зранку у Києві та низці регіонів пролунали вибухи, а також повідомляли про роботу ППО.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Києві викрили фейкових агробізнесменів, які хотіли заволодіти 25 млн грн банку
02 травня 2024, 17:02
Біля Харкова росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах: постраждали 6 дітей
02 травня 2024, 16:42
У Держприкордонслужбі назвали регіон, де фіксується найбільше ворожих ДРГ
02 травня 2024, 16:33
Поблизу Кам’янського легковик злетів у кювет: серйозно постраждав водій
02 травня 2024, 16:28
На Київщині викрили схему привласнення земель лісового фонду на понад 10 млн грн
02 травня 2024, 16:19
У Херсоні війська РФ вдарили по магазину, закладу освіти та житловому будинку
02 травня 2024, 16:03
Для українців можуть змінитися правила перетину кордону — що відомо
02 травня 2024, 16:01
З'явилися супутникові знімки аеродрому в Джанкої після ракетного удару
02 травня 2024, 15:22
Саботаж під час війни: начальник ОВА відреагував на відмову перевізників Чернігова виходити на маршрути
02 травня 2024, 15:14
Росіяни використовують дрони-камікадзе над ядерними реакторами ЗАЕС
02 травня 2024, 14:45