UA | RU
21 листопада 2022, 18:20

Обстріли ЗАЕС: росіяни обмежують доступ МАГАТЕ

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) ініціюють нову перевірку безпеки Запорізької атомної електростанції після того, як 19 листопада ввечері та 20 листопада вранці, ЗАЕС зазнала чергового провокаційного обстрілу російських окупантів. Зафіксували більше як 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції
У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) ініціюють нову перевірку безпеки Запорізької атомної електростанції після того, як 19 листопада ввечері та 20 листопада вранці, ЗАЕС зазнала чергового провокаційного обстрілу російських окупантів. Зафіксували більше як 12 влучань в об’єкти інфраструктури станції
Фото: з відкритих джерел

"Енергоатом" заявляє, що вибухи пролунали поблизу реакторів, пише RegioNews.

За повідомленням "Енергоатому", росіяни вивели з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків 5 та 6 ЗАЕС для унеможливлення виробництва електроенергії для потреб України.

Енергоатом інформує про такі дії росіян на Запорізькій атомній станції:

  • обстріляли та пошкодили обладнання, що використовується при роботі турбін, генератори яких виробляють електрику;
  • блокують виведення блоків 5 та 6 на мінімальний рівень потужності. Це необхідно для отримання пари для забезпечення безпеки енергоблоків, персоналу, населення та довкілля.

"Рашисти всіляко намагались не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки. Фейковим директором станції від Росатому Романенком, за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності", - зазначено в повідомленні.

І окрім цього всього, окупанти ще пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС.

У МАГАТЕ заявляють, що атаки на ЗАЕС викликають занепокоєння, оскільки можуть привести до катастрофи.

"Той, хто стріляв по ЗАЕС, брав на себе великий ризик і ризикував життям багатьох людей. Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не пощастити" - зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він зазначив, що рівень радіації залишався в нормі, повідомлень про жертви немає, але обстріл був занадто близько від систем ядерної безпеки; пошкодження отримали будівля для зберігання радіоактивних відходів і сховище, системи ставків-охолоджувачів, кабель до одного з реакторів і міст до іншого реактора, а також допоміжні будівлі.

Росіяни обмежать доступ експертам МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наполягає на проведенні оцінки пошкоджень на Запорізькій АЕС, яка була обстріляна на вихідних.

На цю пропозицію радник генерального директора Росенергоатома Ренат Карчаа заявив: "Якщо вони захочуть перевірити об'єкт, який не має нічого спільного з ядерною безпекою, у доступі буде відмовлено”.

Російський Росенергоатом, який незаконно перебуває на ЗАЕС під охороною озброєних бойовиків російських окупаційних формувань, не дає МАГАТЕ провести повну і всебічну перевірку станції, відмовляючи інспекторам під приводом "інтересів безпеки". Накладе обмеження на те, що експерти можуть перевірити.

"При цьому РФ намагається звинуватити в обстрілах Україну. Саме тоді, коли самі ж окупанти і їхні поплічники не допускають експертів Міжнародного агентства з атомної енергії до перевірки руйнувань, ховаючи таким чином свідчення своїх злочинів", - наголосили в "Енергоатомі".

Зеленський закликав захистити ядерні об'єкти України

Президент України Володимир Зеленський закликав членів НАТО гарантувати захист українських атомних станцій від російських руйнувань.

"Буде правильно, якщо ми унеможливимо ключовий терористичний задум Росії та забезпечимо Україні повний захист неба. Україну потрібно забезпечити достатньою кількістю систем ППО та ПРО", - заявив Зеленський.

За його словами, усі країни зацікавлені в тому, щоби на ядерних об'єктах України не було небезпечних інцидентів. Тому всім потрібний гарантований захист від саботажу РФ на ядерних об'єктах. Заява пролунала після того, як росіяни обстріляли ЗАЕС.

Нагадаємо, Запорізька АЕС з 4 березня перебуває під контролем російських окупантів. Також захоплено місто-супутник АЕС - Енергодар. З початку війни ЗАЕС постійно обстрілюють, через що станція регулярно знеструмлюється.

Раніше повідомлялося, що росія може почати мобілізацію співробітників ЗАЕС.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Ракетний удар по Балаклії: кількість поранених зросла до 11
25 квітня 2024, 22:07
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38
Укрзалізниця змінила графік руху низки поїздів через ракетні удари Росії
25 квітня 2024, 20:16
Удар по залізничному вокзалу у Балаклії: з'явилися фото з місця прильоту
25 квітня 2024, 19:53
Корупційна справа Гринкевичів: оприлюднено перелік арештованого майна
25 квітня 2024, 19:44
Росія вбиває цивільних на Донеччині: 5 людей загинули, ще 8 постраждали
25 квітня 2024, 19:21
Керівникам шахти на Львівщині оголосили про підозру у торгівлі людьми
25 квітня 2024, 19:16
По Балаклії окупанти вдарили ракетою, 7 постраждалих перебували у вагонах
25 квітня 2024, 18:44