UA | RU
16 листопада 2022, 18:45

Найбільша атака в історії енергетики: до чого готуватись та на скільки годин вимикатимуть світло

Напередодні, 15 листопада, росія здійснила найбільшу атаку в історії енергетики по українській системі енергопостачання. По всій Україні, починаючи з 16 листопада, застосовуються графіки погодинних відключень, а також додатково - аварійні відключення
Напередодні, 15 листопада, росія здійснила найбільшу атаку в історії енергетики по українській системі енергопостачання. По всій Україні, починаючи з 16 листопада, застосовуються графіки погодинних відключень, а також додатково - аварійні відключення
Фото: із відкритих джерел

Яка нині ситуація з відключенням світла та чого очікувати українцям, розбирався RegioNews.

"Масовані ракетні удари 15 листопада та похолодання ще більше ускладнили ситуацію в енергосистемі", - йдеться в повідомленні Укренерго.

У компанії зазначили, що атака 15 листопада була найбільшою в історії енергетики від якої постраждали всі регіони України. Без світла залишилось близько 10 мільйонів людей залишилися. Найбільше - на Харківщині, Житомирщині, Рівненщині та Львівщині. Станом на ранок 16 листопада у більшості регіонів електропостачання було відновлено, принаймні частково.

Росія вдарила по всій території України 96 крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, "Калібр"), керованими авіаційними ракетами Х-59, а також ударними дронами Shahed-136/131, "Оріон", "Орлан-10". ППО збила 77 ракет і 12 дронів.

Пуски 15 листопада росія здійснювала з Ростовської області, а також акваторії Чорного моря.

Найбільш складна ситуація на заході Україні, а також у центральному і північно-східних регіонах. Для стабілізації енергосистеми "Укренерго" було застосовано аварійні графіки відключень. Це дозволило запобігти повному знеструмленню країни, завив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Наслідки атаки

Всього, за 15 листопада росія завдала шкоди орієнтовно 30 об'єктам інфраструктури України. Зокрема, критичних ушкоджень внаслідок атаки 15 листопада зазнали три об'єкти енергетичної інфраструктури на Львівщині. Там після атаки без світла залишилися близько 700 тисяч будинків.

"До ліквідації займань було залучено 29 одиниць спецтехніки та понад 160 чоловік особового складу, які оперативно ліквідували займання", - розповіли в пресслужбі ДСНС України.

Окрім того, ракетний удар наробив лиха і звичайним мешканцям. Відомо, що ракети пошкодили дахи 3 житлових будинків, у 2 будинках вибило вікна, зруйнували російські снаряди та 1 гараж.

Внаслідок атак в Україні загинули 3 особи, зокрема, жінка загинула у Печерському районі Києва, внаслідок влучення ракети у житловий будинок. Ще 17 людей було поранено.

До чого готуватись

Наступні декілька днів будуть важкими: наближається похолодання і споживання електроенергії зростатиме, відповідно навантаження на мережі теж, розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він закликав з розумінням ставитися до відключень, які будуть впроваджуватися по мірі необхідності.

"Ворог жорстокий і ми розуміємо, що на цьому він може не зупинитися. У нас є план реагування на різні ситуації, у тому числі й найгірші. Водночас українцям треба бути готовими до значних перерв в енергопостачанні та мати необхідний запас води, заряджені пристрої та павербанки", - додав він.

У свою чергу, аналітик енергетичних ринків Максим Білявський в ефірі загальнонаціонального телемарафону закликав українців готуватись до тривалих відключень світла - до восьми годин за раз.

"Це може тривати тиждень, а може навіть більше. Все буде залежати від матеріалів та фінансових ресурсів, які є в енергоексплуатувальних організацій", – додав Білявський.

Аби енергетики якомога швидше все полагодили та збалансували енергосистему, треба зменшити споживання електроенергії та сплачувати рахунки за неї.

Нагадаємо, 15 листопада росія завдала наймасовішого удару по території України. Окупанти випустили на нашій території понад 90 ракет та 10 іранських дронів "Шахед". Внаслідок атак були пошкоджені об'єкти енергетичної інфраструктури у кількох регіонах. Однак, окрім них країна-агресор вкотре поцілила у житлові будинки у Києві, де внаслідок цього загинула жінка.

При цьому силам ППО всього вдалося збити понад 70 ворожих ракет.

Читайте також: Новий масований обстріл. Якого лиха наробили у регіонах ракетні звірства Путіна

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33
На Дніпропетровщині посадовиця ДПС "звільнила" підприємця від податків на майже 55 млн грн
19 квітня 2024, 19:20
На Прикарпатті затримали чоловіків, які переодягнулися у військових та вкрали чималу суму грошей
19 квітня 2024, 19:03
На Сумщині за державну зраду судитимуть сім'ю агентів ФСБ РФ
19 квітня 2024, 18:45