UA | RU
21 жовтня 2022, 15:58

Окупанти можуть підірвати Каховську ГЕС. До чого це призведе і яка ситуація на станції

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС
Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що російські терористи замінували греблі та агрегати Каховської ГЕС
Фото з відкритих джерел

За його словами, після підриву можуть постраждати сотні тисяч людей, може бути зруйновано постачання води значною частиною півдня України. Цей теракт може залишити ЗАЕС без води для охолодження. Навіть роботу каналу з постачання води до Криму буде повністю зруйновано.

А секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що підрив російськими терористами Каховської ГЕС призведе до величезної кількості людських жертв.

Нові деталі

Українська розвідка 21 жовтня повідомила деталі з приводу дії окупантів. Так, зазначається, що російські війська замінували Каховську ГЕС ще в квітні. Протягом тижня загарбники проводили роботи з мінування опор і шлюзів. За даними розвідників, окупанти передбачають швидке звільнення українськими захисниками правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території. Так, під загрозою руйнування опинилась дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

"При цьому, підрив дамби було сплановано завчасно - основні роботи із замінування проведено ще в квітні. Протягом поточного тижня було додатково проведено мінування шлюзів та опор Каховської ГЕС. На дамбі встановлено 2 військові тентовані "Камази" без водіїв. Обидві машини повністю завантажено ящиками з вибухівкою", – сказано в повідомленні.

ГУР наголошує, що держава-агресор свідомо готує теракти, які призведуть до катастрофічних наслідків.

"В разі реалізації цих планів під ударом стихії опиняться десятки українських населених пунктів, в тому числі Херсон. Масштаби екологічної катастрофи в цьому випадку вийдуть далеко за межі України і торкнуться всього Чорноморського регіону", – додають у розвідці.

Що кажуть міжнародні експерти

Аналітики Американського інституту вивчення війни вважають, що російські окупанти можуть підірвати дамбу Каховської ГЕС і звинуватити у цьому Україну.

Зокрема, експерти ISW згадали заяву командувача окупаційного контингенту в Україні генерала армії РФ Сергія Суровікіна про можливу атаку української армії на Каховську ГЕС. Командувач російського окупаційного контингенту звинуватив ЗСУ у бажанні підірвати дамбу гідроелектростанції, аби затримати оголошену колабораційною "адміністрацією" області евакуацію через Дніпро на лівий берег.

Інститут вивчення війни наголошує, що такі заяви, імовірно, мають на меті прикриття плану власного удару по дамбі Каховської ГЕС, аби потім звинуватити в економічних збитках та смертях людей українську сторону.

Що відомо про Каховську ГЕС

Будівництво Каховського гідровузла, до складу якого входять водозливна гребля, власне ГЕС, а також судноплавний шлюз, розпочалося в 1950 роцi. Одночасно на місці села Ключового будувалося місто-супутник Нова Каховка.

Останні силові агрегати гідроелектростанції були введені в дію у 1956 році. Довжина греблі - 3850 м, висота - 16,6 м. Будівництво гідровузла підняло рівень води у Дніпрі, вгору за течією, на висоту дамби, та утворило Каховське водосховище об'ємом 18,2 км³ - це у 16 разів менше за об'єм Азовського моря.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності