UA | RU
08 вересня 2022, 15:34

Контрнаступ на Харківщині: українські захисники звільнили від окупантів понад 20 населених пунктів — Генштаб

У Харківській області українські військові під час ведення активних бойових дій звільнили понад 20 населених пунктів, які тимчасово були окуповані російськими загарбниками та повернули під контроль 700 квадратних кілометрів. Йдеться про Харківський та Південнобузький напрямки
У Харківській області українські військові під час ведення активних бойових дій звільнили понад 20 населених пунктів, які тимчасово були окуповані російськими загарбниками та повернули під контроль 700 квадратних кілометрів. Йдеться про Харківський та Південнобузький напрямки
Фото: з відкритих джерел

Про це пише RegioNews із посиланням на заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексія Громова під час брифінгу.

"В рамках проведення оборонної операції на Харківському напрямку з метою відновлення втрачених територій з початку тижня ЗСУ у взаємодії з підрозділами Нацгвардії й іншими силовими структурами ведуть активні дії на визначених напрямках. На цей час військові частини вклинулись в оборону противника на глибину до 50 кілометрів. Тривають фільтраційні дії в низці населених пунктів. У ході ведення активних дій на Харківському напрямку звільнено понад 20 населених пунктів", - повідомив він.

За словами заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексія Громова, Україна повернула під свій контроль 700 квадратних кілометрів, які були окуповані росіянами. Йдеться про Харківський та Південнобузький напрямки.

"Загальна площа територій, повернутої під контроль України, на Харківському та Південнобузькому напрямках складає понад 700 квадратних кілометрів", - сказав Громов.

За його словами, ЗСУ вклинилися в оборону ворога на глибину до 50 кілометрів, і "тривають фільтраційні дії у низці населених пунктів".

Громов додав, що Збройні сили України також поліпшили своє тактичне становище на Краматорському напрямку. Також під контроль взятий населений пункт Озерне. Він зазначив, що на Краматорському напрямку українські бійці просунулися в глибину до 2 км.

"В ході ведення наступальних дій на Слов'янському напрямку підрозділи 103 окремої бригади територіальної оборони разом з підрозділом 15 полку Нацгвардії просунулися в глибину до 3 км і звільнили населений пункт Озерне", - розповів Громов.

Водночас як додав Громов, на окремих напрямках наші бійці просунулись вглиб оборони росіян від 2 до декількох десятків кілометрів.

Нагадаємо, Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що Збройні сили України, скориставшись передислокацією російських сил, провели ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюма, просунулися як мінімум на 20 км і здобули 400 квадратних кілометрів.

Українські сили, ймовірно, використовували тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися як мінімум на 20 км на контрольовану Росією територію на сході Харківської області.

Тяглі в Херсонській області операції ЗСУ змусили російські війська зосередитися на півдні, що дозволило українським силам почати локальні, але дуже ефективні контратаки в районі Ізюма.

Раніше повідомлялось, що українські захисники відбили деякі населені пункти на півдні України. Про звільнені території повідомлять пізніше, щоб не піддавати їх масованим ударам з боку окупантів. Військові дуже серйозно стежать за тим, щоб звільнені населені пункти не піддавалися масованим артилерійським і авіаційним ударам з боку загарбника.

Нагадаємо, в Харківській області міська влада Балаклії просить громадян не поширювати інформацію про військові операції Збройних сил України. Міська влада повідомила, що є інформація про звільнення деяких населених пунктів Балаклійської громади, але потрібно чекати офіційного підтвердження.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
У Раді зареєстрували постанову про звільнення міністра агрополітики Сольського
24 квітня 2024, 18:37
Зарізали та сховали тіло в підвалі: харків’янка за кілька тис. грн замовила вбивство співмешканця
24 квітня 2024, 18:35
У Львові військовий за хабар в 3000 доларів обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
24 квітня 2024, 18:20
На Полтавщині біля річки помер 13-річний хлопець – поліція з’ясовує обставини
24 квітня 2024, 17:54
По передмістю Сум завдали ракетного удару
24 квітня 2024, 17:36
Мешканець Дніпра продавав наркотики в іграшках
24 квітня 2024, 17:31
На Дніпропетровщині ППО збила ракету Х-59
24 квітня 2024, 17:18
В Україні пройшли "брудні" дощі: у ДСНС розповіли, чи є загроза
24 квітня 2024, 16:57
У Сумах пролунали вибухи
24 квітня 2024, 16:51
Півтисячі жителів села на Закарпатті можуть залишитись без води через глиняний кар’єр "Голден тайлу"
24 квітня 2024, 16:44