UA | RU
06 квітня 2021, 12:00

Вахтовим методом: сто днів Резніченка між "слугами народу" і "Пропозицією" Філатова

Перший етап повернення Валентина Резніченка до керівництва Дніпропетровщиною був досить передбачуваним - він оточив себе в ОДА кадрами, перевіреними ще у минулу чотирирічну каденцію часів президента Порошенка
Перший етап повернення Валентина Резніченка до керівництва Дніпропетровщиною був досить передбачуваним - він оточив себе в ОДА кадрами, перевіреними ще у минулу чотирирічну каденцію часів президента Порошенка

Як з'ясував RegioNews, з мером Дніпра Борисом Філатовим у нового-старого голови регіону – повне взаєморозуміння, як і з "верхівкою" Дніпропетровської облради. У медіа-просторі він все так само не з'являється, зате його "балакучі голови" бадьоро віщають про плани втілення в життя президентської програми "Велике будівництво".

Повторення – мати навчання

У призначенні Валентина Резніченка керівником Дніпропетровської облдержадміністрації зійшлися, здавалося б, несумісні фактори: у споконвічній вотчині олігарха Ігоря Коломойського Володимир Зеленський поставив своїм намісником не представника "Слуги народу", а політика, що пройшов в облраду під першим номером місцевої політсили "Пропозиція".

Втім, такого роду "каламбур" трапляється з Резніченком не вперше. У березні 2015-го тодішній президент Петро Порошенко звільнив Коломойського з посади голови ОДА та призначив на його місце того ж Резніченка з явним прицілом "послабити" вплив Ігоря Валерійовича на регіон. Потім, після чотирирічного перебування на посаді глави Дніпропетровщини, вже президент Зеленський звільняє Резніченка і не інакше як за іронією долі влітку 2019 року призначає на звільнене крісло явного протеже Коломойського - Олександра Бондаренка.

Півтора року правління останнього ознаменувалися низкою скандалів з освоєнням коштів на різноманітні інфраструктурні проєкти, а також із систематичним згадуванням у зв'язку з цим тепер вже ексглави Дніпропетровської облради Святослава Олійника - давнього соратника знову-таки Коломойського. Але колесо фортуни зробило черговий виток, і ось після свого звільнення Бондаренко не виключив можливості повернення в крісло голови ОДА, заявивши, що традиція зміни комбінації "Бондаренко-Резніченко" може повторитися. Щоправда, не забувши дорікнути свому попереднику-наступнику в тому, що брав у нього область з сотнями недобудованих інфраструктурних об'єктів.

Зазначимо, що зміщення Бондаренко понад сто днів тому сталося ще до початку публічних "гонінь" на Коломойського з боку центральної влади й в першу чергу стало наслідком осінньої кризи в Дніпропетровській облраді. Тоді, за підсумками місцевих виборів-2020, "слуги народу", яких провів до обласного представницького органу вищезгаданий Олійник, не могли знайти достатньої підтримки для формування більшості зі своєю участю. Противагою "СН" стали представники "Пропозиції", ОПЗЖ і "Європейської солідарності", що мали перспективи формування коаліції в облраді.

Причому тут тандем "Гени-Борі"

RegioNews писав, що значний вплив на місцеві осередки цих трьох партій приписують тандему "тіньового мера" Дніпра Геннадія Корбана та його близького друга - дніпровського градоначальника Бориса Філатова. Після Революції гідності тандем "Гени-Борі" був у зв'язці заступників голови ОДА Коломойського, однак, на відміну від Олійника, з часом віддалився від колишнього патрона – Корбан з Філатовим навіть винесли конфлікт з ним у публічну площину.

Повертаючись до грудневої ставки Банкової на Резніченко, то вона цілком зіграла - його прихід керівником обладміністрації "чарівним чином" збігся з початком продуктивної роботи облради. Крига скресла - обласні депутати, нарешті, консолідувалися і змогли обрати свого голову. Ним став депутат від "Слуги народу" безпартійний Микола Лукашук. Подейкують, що він "на короткій нозі" з другом Зеленського, нардепом Юрієм Корявченковим ("Юзіком"). Першим віце-спікером облради обрали одіозного Геннадія Гуфмана - лідера обласного осередку ОПЗЖ, соратника і партнера тандему "Гени-Борі". В якості жирної крапки депутати бадьорим "одобрямсом" ухвалили обласний бюджет на 2021 рік.

Зате в лютому 2021-го вибухнув "мовний" скандал з участю того ж Гуфмана. Виступаючи на засіданні облради, він заявив, що буде говорити "східноукраїнською мовою", маючи на увазі російську. Резніченко, що сидів поруч з ним, засміявся на такий "жарт", але навряд чи цей епізод зміг додати політичних дивідендів і одному, і другому. Втім, схоже, це їх не турбує, на відміну від господарських справ. Адже вони, ці справи, успішно просуваються, а обласний бюджет активно освоюється.

Перші підсумки

Не варто забувати і про колишнього вірного соратника Резніченко - Юрія Голика. Минулої губернаторської каденції цей досвідчений піарник був його правою рукою і представником в медіа-просторі. Саме він давав коментарі, виступав на пресконференціях і ходив на телеефіри. Бо сам Резніченко - людина вкрай непублічна, і широкої впізнаваності серед жителів області явно не набув. Сьогодні Голик займається активним піаром президентської програми "Велике будівництво" і вважається людиною з оточення заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. RegioNews писав, що, скоріш за все, Голик "посватав" свого колишнього шефа начальнику нинішньому, тобто Тимошенку, той – безпосередньому керівникові Андрію Єрмаку, а голова ОП – вже персонально Зеленському. Очевидно, дана топ-компанія сподівається на активну реалізацію "Великого будівництва" на Дніпропетровщині, річний бюджет якої для регіону може перевищити 2 млрд грн.

До речі, за підсумками ста днів команда Резніченко, серед іншого, відзвітувала про те, що тривають ремонти приймальних відділень в опорних лікарнях, про швидке закінчення ремонту проблемної ділянки траси Дніпро-Київ, про розпочату реконструкцію стадіону "Металург" на малій батьківщині президента - у Кривому Розі. Підкреслюючи, що цей стадіон зможе приймати міжнародні футбольні турніри й стане такою собі спортивно-туристичною перлиною регіону, тим самим явно вставляючи "шпильку" в бік "Дніпро-арени" - дітища Коломойського, що простоює.

Допомагають Резніченко реалізовувати "капітальні" плани центральної влади, не забуваючи про амбіції місцевих еліт, його заступники та когорта перевірених радників. Як в минулу каденцію, так і зараз буквально "з порогу" затьмарили прихід в обладміністрацію скандальні кадрові призначення. Так, в 2015-му Валентин Михайлович особливо запам'ятався тим, що залучив до себе в команду радників одіозного нардепа від БПП Вадима Нестеренка, за яким тягнувся шлейф корупційних скандалів і політичної всеїдності.

У нинішній же прихід в ОДА першим заступником Резніченка став Володимир Орлов - також з непростим минулим. Орлов – "силовик" зі стажем, у 2014 році повинен був потрапити під люстрацію, але уникнув такої долі. Більш того, з численними скандалами пішов на підвищення, зайнявши посаду начальника Південно-Східного міжрегіонального територіального управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Ходять чутки про зв'язки Орлова з втікачем-ексміністром доходів і зборів часів Януковича Олександром Клименком.

Втім, Резніченко, попри численні іміджеві вади, на сьогодні є зручною фігурою і для "президентських", і своїм для місцевих дніпровських. Такий собі провідник між першими особами "Пропозиції" та "Слуги народу", які, м'яко кажучи, теплих почуттів один до одного не мають, однак те ж "Велике будівництво" просувається в умовах ситуативного консенсусу і тиші. А тишу, як відомо, дуже люблять гроші.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Ракетний удар по Балаклії: кількість поранених зросла до 11
25 квітня 2024, 22:07
Жительці Дніпра, яка намагалася продати дитину, суд обрав запобіжний захід
25 квітня 2024, 21:42
Черкащина потерпає від підтоплень: рятувальники зняли дроном масштаби стихії
25 квітня 2024, 21:07
Протягом доби відбулось майже 100 бойових зіткнень: вечірнє зведення Генштабу
25 квітня 2024, 20:38
Укрзалізниця змінила графік руху низки поїздів через ракетні удари Росії
25 квітня 2024, 20:16
Удар по залізничному вокзалу у Балаклії: з'явилися фото з місця прильоту
25 квітня 2024, 19:53
Корупційна справа Гринкевичів: оприлюднено перелік арештованого майна
25 квітня 2024, 19:44
Росія вбиває цивільних на Донеччині: 5 людей загинули, ще 8 постраждали
25 квітня 2024, 19:21
Керівникам шахти на Львівщині оголосили про підозру у торгівлі людьми
25 квітня 2024, 19:16
По Балаклії окупанти вдарили ракетою, 7 постраждалих перебували у вагонах
25 квітня 2024, 18:44