UA | RU
12 серпня 2019, 10:44

Уряд і Нафтогаз знову сперечаються про ціну на газ для населення

В окружному адміністративному суді Києва повідомили, що НАК "Нафтогаз" хоче оскаржити постанову уряду, якою нині регулюється ціна на газ для населення.

У повідомленні суду йдеться, що "Нафтогаз" звернувся із позовом, у якому просить визнати протиправною та незаконною постанову від 5 червня, якою уряд вчергове намагався визначити чинники для розрахунку цін на газ для населення.

Наразі суд вирішує, чи відкривати провадження за цим адміністративним позовом.

5 червня цього року уряд ухвалив постанову, у якій уряд збільшив кількість показників, на які має орієнтуватися "Нафтогаз", коли визначає ціну на газ для населення. Згідно з урядовою постановою, тепер ціна газу визначається залежно від найменшого з таких показників:

  • ціна газу для промисловості за попередній місяць,
  • дані МЕРТ щодо середньої митної вартості імпортованого газу за попередній місяць,
  • середньозважену ціну газу на Українській енергетичній біржі,
  • ціну газу, зафіксовану в іншій урядовій постанові - №867 від жовтня 2018 року.

Згідно із дорученням уряду від 7 серпня "Нафтогаз" має знизити серпневу ціну на газ на 265 грн. за тисячу кубів. Уряд наводить такі розрахунки можливих цін:

  • Мінекономрозвитку - середня митна вартість імпортованого газу в липні склала 4812 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.
  • Українська енергетична біржа - газ на серпень у липні продався за ціною 4654 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.
  • НАК "Нафтогаз" - газ для промисловості по передоплаті, що встановлена на серпень, 4640 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.
  • Або за ціною ПСО, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 867, що на липень розрахована, як 7185 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

"Найнижчою виявилася ціна НАК "Нафтогаз", - йдеться в урядовому повідомленні. - Тому ціна газу в серпні для населення, без ПДВ без тарифів на транспортування та постачання, складе 4640 грн за тисячу кубічних метрів, що менше на 265 грн, ніж ціна в липні 4905 грн".

У жовтні минулого року уряд підвищив ціну на газ для населення одразу на 23,5%, виконавши давнє зобов'язання перед МВФ про встановлення ринкових цін для усіх споживачів - і для промисловості, і для населення.

Наступне підвищення, згідно із постановою, мало відбутися після завершення опалювального сезону, у травні. Тоді кубометр газу мав подорожчати до 9,852 грн, а наприкінці року - до 12,314 грн.

Проте впродовж зими ринкова кон'юнктура змінилася, ціни на газ разом із цінами на нафту пішли вниз, і ринкова ціна виявилася нижчою, ніж визначена урядовою постановою, яка мала захистити споживачів від ринкових коливань.

Очікуючи зменшення цін на газ на світових ринках, "Нафтогаз" ще навесні запропонував урядові виконати давнє зобов'язання перед міжнародними кредиторами і перейти на ринкові тарифи на газ для населення. Проте уряд вирішив не ризикувати, і залишив механізм "ручного" визначення цін на газ для населення через постанови.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
На Харківщині діють графіки аварійних відключень електроенергії: пояснення від "Укренерго"
28 березня 2024, 11:19
В Україні планують запустити держпрограму стимулювання виробництва будматеріалів з відходів від руйнувань
28 березня 2024, 10:51
У Дніпрі затримали російського агента: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю
28 березня 2024, 10:51
На Херсонщині через обстріли загинули дві людини, ще четверо дістали поранення
28 березня 2024, 10:19
Поліція розшукує винуватця смертельної ДТП на Львівщині
28 березня 2024, 09:58
Росіяни вранці атакували Одещину ракетою: її знищили над морем
28 березня 2024, 09:42
У Харкові ворожі дрони пошкодили ресторан, магазин та будинки
28 березня 2024, 09:22
Кількість постраждалих через ракетний удар по Миколаєву зросла до 12 людей
28 березня 2024, 08:59
Росіяни вночі атакували Запоріжжя: фото наслідків
28 березня 2024, 08:47
Сили ППО вночі знищили 26 з 28 ворожих "шахедів”
28 березня 2024, 08:28