UA | RU
20 липня 2023, 15:04

Знищили дубів на 900 тис. грн: на Житомирщині судитимуть "чорних лісорубів"

фото: прокуратура

Прокурори Житомирської обласної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно організованого угруповання за фактом незаконних порубок лісу, перевезення та збуту деревини, що спричинило тяжкі наслідки

Про це повідомили у Житомирській обласній прокуратурі, пише RegioNews.

Слідство встановило, що організатор злочину проти довкілля — 39-річний мешканець міста Бердичева. До незаконних вирубок він залучив ще двох місцевих жителів, а саме – рідних братів.

Він підшукав приміщення для складування та обробки деревини, забезпечив співучасників інструментом, спецавтомобілем з краном-маніпулятором, наказав дотримуватися конспірації та сам підвозив їх до місць порубки дерев.

Співучасники-брати, у свою чергу, обирали кращі сортові дуби у Романівському лісгоспі, спилювали їх та розкрижовували на колоди для зручного транспортування.

Злочин ретельно приховували — за деревиною приїжджали вночі, вантажили на спецавтомобіль та доставляли на пилораму, що на території Осиківської сільської ради Бердичівського району.

"Протягом двох місяців – січня-лютого 2022 року "чорні лісоруби" вирубали у лісництві майже шість десятків багаторічних сироростучих дубів. Незаконно здобуту деревину продавали, а гроші використовували на власні потреби", — йдеться у повідомленні.

Експертиза встановила, що злочинне угруповання заподіяло державним інтересам та довкіллю шкоди на майже 900 тис. грн.


З метою забезпечення доказів та подальшої спецконфіскації, вилучено і накладено арешт на один вантажний і два легкові автомобілі та бензопилу.

Також заявлено позови про стягнення з обвинувачених заподіяних збитків на зазначену суму.

Процесуальне керівництво здійснювала Житомирська обласна прокуратура, досудове розслідування – ГУНП в області, оперативний супровід забезпечувало Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, раніше у Дніпровському районі столиці пошкодили більше 100 дерев вздовж проспекту Романа Шухевича. Невідомі зробили отвори свердлом та залили невстановлену рідину в стовбур.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...