UA | RU
20 лютого 2024, 11:31

Махінації з родовищами закарпатської глини: прокуратура взялася за компанії групи Голден Тайл

Ілюстративне фото

Господарським судом міста Києва відкрито провадження за 4 позовними заявами Оболонської окружної прокуратури міста Києва щодо визнання недійсними результатів аукціонів Держгеонадр на користування надрами

Про це повідомляє УНІАН.

"У зв'язку із виявленими порушеннями Оболонська окружна прокуратура міста Києва подала до Господарського суду міста Києва 4 позови про визнання недійсними: результатів аукціонів, договорів купівлі-продажу спеціальних дозволів на користування надрами", – зазначає прокуратура.

Зокрема прокурори встановили, що у вересні 2022 року через електронний портал Prozorro проводилися 4 аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами чотирьох родовищ глини на території Закарпатської області.

За даними прокуратури, учасники вчинили антиконкурентні узгоджені дії. А саме: використовували одну ІР-адресу, надавали один одному фінансову допомогу для здійснення господарської діяльності, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні.

З Єдиного державного реєстру судових рішень (до прикладу, див. тут і тут) відомо, що мова йде про аукціони, які у змові з ТОВ "Арт буд сервіс" виграли компанії керамічної групи "Голден Тайл": ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів" та КП "Полонський завод "Маяк".

Крім вимоги щодо анулювання торгів, прокуратура просить застосувати правові наслідки недійсності правочинів, встановивши, що гроші, сплачені переможцями аукціонів 15 млн гривень за придбання спецдозволів мають бути стягнутими в дохід держави.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що у листопаді 2023 року громадська організація "Геологія України" звернулась із запитом до Офісу Генерального прокурора ініціювати подання позову щодо виявленої змови на п’яти аукціонах Держгеонадр.

Як раніше зазначали в ГО "Геологія України", через порушення законодавства про захист економічної конкуренції держбюджет міг недоотримати десятки мільйонів гривень.

Раніше, 20 вересня 2023 року, за антиконкурентні дії на цих торгах Антимонопольний комітет України призначив штрафи компаніям керамічної групи Golden Tile Ceramic Group ("Голден Тайл"; засновник Валентин Шеветовський). Під час розгляду справ АМКУ зібрало низку доказів, що свідчать про наявність узгодженої поведінки між відповідачами під час підготовки та участі в п’яти аукціонах, зокрема: використання ними спільної ІР-адреси, комунікація та господарські відносини між згаданими компаніями.

Як зауважила додатково прокуратура, учасники надавали один одному фінансову допомогу для здійснення господарської діяльності, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні.

Доля ще одного, п’ятого аукціону (чи є по ньому судове провадження), наразі невідома. Прокуратура поки повідомила про розгляд справи по чотирьом торгам.

В групі "Голден Тайл" та в "Арт Буд Сервіс" відмовились прокоментувати журналістам викладену інформацію про факти змови на аукціонах.

Всього, за інформацією АМКУ, станом на квітень 2023 року, Комітет перевіряв імовірну змову між учасниками у понад 50 аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами.

Видання Nadra.info писало, що рішення АМКУ щодо узгоджених дій на аукціонах Держгеонадр вже призвели до відміни результатів таких торгів. Суди двічі визнавали недійсними спецдзоволи, куплені у змові.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Хотіли переплисти Тису: на Закарпатті потонули двоє чоловіків
28 квітня 2024, 13:35
РФ завдала більше 300 ударів по Запорізькій області, зруйновані житлові будинки
28 квітня 2024, 12:54
На Дніпропетровщині ППО збила два російські дрони-розвідники
28 квітня 2024, 12:32
Вранці окупанти вдарили по Миколаєву: є руйнування в історичній частині міста
28 квітня 2024, 12:10
ЗСУ ліквідували майже 1100 окупантів: втрати РФ за добу
28 квітня 2024, 11:46
Експерт розповів, чому модернізовані КАБи стали серйозною проблемою для ЗСУ
28 квітня 2024, 11:23
У Запоріжжі повітряні гімнасти зірвались з висоти під час вистави: постраждали підлітки
28 квітня 2024, 10:59
Вночі Повітряні сили знищили всі "Шахеди", якими РФ атакувала Україну
28 квітня 2024, 10:31
На Запоріжжі Сили оборони спалили російський бронетранспортер
28 квітня 2024, 10:00
Росіяни активно наступають на Донеччині та Харківщині – Генштаб ЗСУ
28 квітня 2024, 09:45