UA | RU
07 травня 2020, 11:08

Польща відмовилася від виборів президента через коронавірус

Партія влади наполягає на голосуванні поштою
Партія влади наполягає на голосуванні поштою
Фото: Facebook Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Правляча партія Польщі "Право і Справедливість" не змогла домовитися з опозицією про те, як проводити вибори в умовах пандемії COVID-19.

Про це сказано в спільній заяві коаліції, передає RegioNews.

Представники "Права і Справедливості" пропонували не відмовлятися від голосування, а перевести його у заочний формат. Тобто громадяни мали б вкласти свої бюлетені у поштові скриньки. Опозиція заявила, що такі вибори створять численні можливості для зловживань, а забезпечити таємницю голосування буде неможливо. Низка політиків закликала до бойкоту.

Тривогу з приводу проведення виборів у Польщі озвучували також і в Єврокомісії, оскільки заочні вибори не відповідатимуть міжнародним стандартам . У Брюсселі нагадали, що Рада Європи рекомендувала всім країнам-членам утриматися від змін у виборчій системі на період пандемії.

Законопроект про вибори поштою підтримали у Сеймі (нижній палаті парламенту), але Сенат відхилив його. У верхній палаті закликали уряд ввести режим надзвичайного стану, що стане достатньою підставою для перенесення виборів. Дії опозиції правляча партія назвала неготовністю до конструктиву.

Втім, "Право і Справедливість" все ще має шанси выдстояти свій сценарій. До партії входить більше половини депутатів сейму, а цього достатньо, щоб відхилити рішення Сенату. Власне, зараз в "Піс" не мають наміру відмовлятися від заочних виборів. Тут стверджують, що, після того, як Верховний суд анулює призначене на 10 травня голосування, Сейм оголосить дату нових виборів. І їх влада теж пропонує провести поштою.

Нагадаємо, раніше Рада Євросоюзу закликала країни-учасниці посилити співпрацю під час пандемії коронавірусу.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності