UA | RU
24 травня 2024, 11:29

Вручення повісток проходитиме з обов’язковою відеофіксацією, – Нацполіція

фото: Інтерфакс-Україна

Спілкування ТЦК і поліції з військовозобов'язаними записуватимуть на відео. Це, зокрема, дасть змогу притягувати до відповідальності поліцейських за протиправні дії

Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, передає RegioNews.

Він наголосив, що після внесення змін до законодавства про мобілізацію поліцейські разом із представниками ТЦК інформують військовозобов'язаних, мають право вимагати військові документи, але самі повістки не вручають.

Як пояснив очільник Нацполіції, чинне законодавство чітко передбачає, що під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК і СП або поліцейський здійснює фото та відеофіксацію процесу.

"Це передбачає нормативно-правова база діяльності поліції. Звісно, ці алгоритми вже доведені до всього особового складу та щоденно контролюється їхня реалізація", – розповів він.

Він зазначив, що у Нацполіції є підрозділи, які на постійній основі здійснюють контроль за особовим складом щодо можливих протиправних дій.

Також Вигівський додав, що якщо особа перебуває у розшуку за ухилення від військової служби, правоохоронці мають право затримати її та доставити до ТЦК.

Очільник Нацполіції зазначив, що у разі, якщо людина, наприклад, почне втікати після того, як поліцейські затребують у неї документи для перевірки, вони мають право застосувати до неї заходи примусу.

"Вид та межі застосування таких заходів залежать виключно від обсягу протиправних дій особи. Зазвичай, якщо не встановлено причетність особи до вчинення злочинів, то до особи, яка вчиняє злісну непокору законній вимозі поліцейського може бути застосовано такі заходи примусу як фізична сила та спеціальні засоби (кайданки, гумові та пластикові кийки)", – зазначив Вигівський.

Нагадаємо, раніше народний депутат України, полковник СБУ Роман Костенко, який брав участь у бойових діях під час повномасштабного вторгнення РФ, розкритикував роботу деяких керівників ТЦК. Він наголосив, що вони "не бачать далі свого ТЦК".

27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...
19 вересня 2024
Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціа...
16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
Прикордонники показали, як уразили російський склад БК на Харківщині
28 вересня 2024, 14:20
На Херсонщині внаслідок російських атак загинула людина, понад 20 цивільних поранені
28 вересня 2024, 14:00
На Рівненщині вантажівка з газом врізалась у блокпост: загинув поліцейський
28 вересня 2024, 13:30
Росіяни вбили одного та поранили 14 жителів Донеччини
28 вересня 2024, 13:11
Удар по управлінню поліції в Кривому Розі: з-під завалів дістали тіло чоловіка
28 вересня 2024, 12:40
Мешканців Житомирщини та Полтавщини попередили про вибухи
28 вересня 2024, 12:12
Обстріл лікарні в Сумах: 8 людей загинули, евакуювали 113 пацієнтів
28 вересня 2024, 11:59
Сили ППО збили вночі дві російські ракети та 69 "Шахедів"
28 вересня 2024, 11:30
Окупанти накрили Дніпропетровщину важкою артилерією: поранені цивільні
28 вересня 2024, 11:05
Авіаудари по лікарні в Сумах: зросла кількість жертв і потерпілих
28 вересня 2024, 10:55