UA | RU
30 квітня 2024, 12:57

Естонія не висилатиме українських чоловіків із недійсними паспортами

фото: unsplash

Естонія не планує примусово висилати українських чоловіків призовного віку, які законно перебуватимуть на її території, якщо їхні паспорти будуть протерміновані

Про це пише видання ERR з посиланням на радницю відділу політики громадянства та міграції Міністерства внутрішніх справ країни Аннелі Вікс, інформує RegioNews.

"Мобілізація – це питання, що стосується держави та її громадян. Міністерство внутрішніх справ не має плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії та втекли через війну, у тому числі українців, які належать до цільової групи можливої мобілізації", – наголосила вона.

Якщо українці мобілізаційного віку більше не зможуть обміняти свої протерміновані паспорти на нові в посольстві України, то вони втратять можливість подорожувати.

"Однак відсутність чинного проїзного документа не обмежує можливості подання заяви на отримання або продовження посвідки на проживання (у тому числі на підставі тимчасового захисту). Чинний порядок також допускає ідентифікацію чи підтвердження особи на підставі інших доказів", – наголосила Вікс.

За її словами, іноземець не може звернутися за візою за відсутності дійсного проїзного документа.

Радниця МВС зазначила, що станом на 26 квітня посвідку на проживання в Естонії на підставі тимчасового захисту мають 6500 українських чоловіків віком 18-60 років.

Нагадаємо, українські дипломатичні установи за кордоном від 23 квітня призупинили надання консульських послуг чоловікам призовного віку. Які послуги тепер недоступні: перелік за посиланням.

Кабінет міністрів заборонив пересилати за кордон оформлені паспортигромадянина України та паспорти для виїзду за кордон. Йдеться про документи, оформлені для чоловіків віком від 18 до 60 років. Тепер вони зможуть отримати паспорти тільки в Україні.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що у разі потреби Польща допоможе Україні повернути чоловіків призовного віку.

Зголом у Польщі пообіцяли продовжити тимчасовий захист українським біженцям, який діє поки до 30 червня, навіть у разі відсутності паспорта.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Роботодавців зобов'язали вручати повістки та доставляти своїх працівників до ТЦК, – постанова Кабміну
21 травня 2024, 11:05
Обстріл Липців на Харківщині: кількість жертв збільшилась
21 травня 2024, 10:34
"Податок на бездітність" — автор відкликає скандальний законопроєкт
21 травня 2024, 10:24
У Запоріжжі затримали інформаторку фсб, яка хотіла зірвати поставки важкої техніки ЗСУ
21 травня 2024, 10:11
США цього тижня можуть оголосити про новий пакет допомоги Україні, – Politico
21 травня 2024, 10:00
В Україні пошкоджені всі великі ТЕС та ГЕС, – Укренерго
21 травня 2024, 09:52
Термін дії висновку ВЛК щодо придатності до військової служби суттєво скоротили
21 травня 2024, 09:37
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова зросла
21 травня 2024, 09:24
Прикордонники показали, як за допомогою Stinger знищили ворожий "Орлан-10"
21 травня 2024, 09:11
На Дніпропетровщині вночі знищили 2 ворожі "Шахеди": є пошкодження
21 травня 2024, 08:56