UA | RU
30 квітня 2024, 10:56

Український бізнес обговорив, як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в країні

фото: Українська рада бізнесу

На конференції “Як детінізувати роздрібну торгівлю та мінімізувати контрабанду в Україні?”, яка відбулася в Києві 26 квітня, йшлося про зміни на нелегальних ринках підакцизної продукції

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на пресслужбу Ради бізнесу.

Організаторами заходу виступили Економічна експертна платформа та Healthy Initiatives у партнерстві з Українською радою бізнесу.

Конференція відбулася за участі Голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, провідних бізнес асоціацій та фахівців економічних аналітичних центрів.

На початку конференції фахівець Економічної експертної платформи Мирослав Лаба представив інфографіку "білих продажів” підакцизної продукції за останні пів року. Статистика показує, що у березні 2024 року відбувся приріст виторгу на ринках тютюну, алкоголю та пального. Завдяки активній роботі Податкового комітету – намітилися позитивні зрушення у березні. В той же час за розрахунками експертів – втрати держбюджету від тіньової торгівлі підакцизною продукцією все ще складають 38-40 млрд гривень на рік. Залишається аномальною ситуація на чотирьох тютюнових виробництвах та у п’яти великих мережах АЗС.

Директор Консалтингової Групи А95 Сергій Куюн зазначив, що глобальних проблем несплати акцизу на ринку пального немає.

Трійка лідерів по сплаті податків залишилась без змін: 2 та 3 місце у компаній із закордонним капіталом – Shell та AMIC, перше місце ОККО: серед ТОП-10 мереж АЗС її продажі займають 34%, а сплата податків – 50%.

Основною проблемою ринку пального в Україні є видача заробітних плат "в конверті” та мінімізація податку на прибуток частиною мереж. Розв’язанням такої ситуації може стати регулярна звітність податкової щодо сплати податків компаніями, як того вимагає Податковий кодекс.

Президент Нафтогазової асоціації України Ярослав Старовойтенко наголосив, що проблематику на паливному ринку Україні можна поділити на 3 блоки: нелегальне виробництво, нелегальна роздрібна реалізація та "схеми” з чеками на АЗС.

У свою чергу генеральна директорка асоціації "Укртютюн” Наталія Фесюн повідомила про проблему підробки акцизів на тютюнових виробах. Учасники ринку та експерти запропонували цілодобове відеоспостереження на виробництвах табачної продукції.

Депутати можуть включити відеофіксацію до законопроєкту № 10346.

"Я не проти камер цілодобових, але я не переконаний в тому, що технічно це можна зробити таким чином, щоб не було врізки. На камері цієї врізки не буде видно, але все буде працювати", – попередив Данило Гетманцев.

Також Гетманцев зазначив, що зараз у Парламенті пройшли перше читання низка законопроєктів, які спрямовані для зменшення ринку тіні у всіх підакцизних галузях.

Більш детально про обговорення проблемних питань – за посиланням.

Нагадаємо, раніше український бізнес закликав владу якісно перезавантажити БЕБ.

Також повідомлялося, що Верховна Рада на засіданні 11 квітня підтримала у першому читанні законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
Обстріл Липців на Харківщині: кількість жертв збільшилась
21 травня 2024, 10:52
"Податок на бездітність" — автор відкликає скандальний законопроєкт
21 травня 2024, 10:24
У Запоріжжі затримали інформаторку фсб, яка хотіла зірвати поставки важкої техніки ЗСУ
21 травня 2024, 10:11
США цього тижня можуть оголосити про новий пакет допомоги Україні, – Politico
21 травня 2024, 10:00
В Україні пошкоджені всі великі ТЕС та ГЕС, – Укренерго
21 травня 2024, 09:52
Термін дії висновку ВЛК щодо придатності до військової служби суттєво скоротили
21 травня 2024, 09:37
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова зросла
21 травня 2024, 09:24
Прикордонники показали, як за допомогою Stinger знищили ворожий "Орлан-10"
21 травня 2024, 09:11
На Дніпропетровщині вночі знищили 2 ворожі "Шахеди": є пошкодження
21 травня 2024, 08:56
У Києві сьогодні застосовуватимуться графіки відключення світла
21 травня 2024, 08:43