UA | RU
05 березня 2024, 21:13

Закон про мобілізацію: у Раді обговорюють три варіанти обмежень для ухилянтів

фото: facebook.com/lvivobltck

Для ухвалення рішення про демобілізацію військовослужбовців, які відслужили 36 місяців, у законопроєкті про мобілізацію парламентський комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки чекає на дані від Генштабу ЗСУ. Щодо ухилянтів обговорюється три варіанти обмежень: заборона на виїзд за кордон, обмеження в праві керування транспортними засобами та блокування рахунків

Про це повідомив заступник голови комітету Єгор Чернєв (фракція "Слуга народу"), інформує RegioNews із посиланням на сайт Верховної Ради.

За словами нардепа, зараз у Комітеті ведеться активна дискусія з приводу питання про демобілізацію тих людей, які відслужили 36 місяців.

"Ми розуміємо, що 36 місяців у тилу і 36 місяців на передовій дуже сильно відрізняються. Але щоби прийняти якесь рішення, ми повинні отримати цифри від Генштабу та їхнє розуміння того, чи можна демобілізувати таких людей, чи не провалиться фронт через це. Тобто ми повинні спиратися на конкретні цифри й чекаємо їх від Генштабу", - наголосив Чернєв.

Також "слуга народу" розповів, які механізми передбачає законопроєкт для подання військовозобов’язаними своїх даних до ТЦК.

"Наразі розглядаються три варіанти подачі інформації в територіальні центри комплектування: особисто прийти й оновити дані, зробити це у ЦНАПі або зареєструвати електронний кабінет і зробити це онлайн, не відвідуючи ТЦК. Оновити дані упродовж 60 днів з моменту набуття чинності законом буде обов’язком громадян, а не правом. Усі військовозобов’язані мають стати на облік і виконувати свій військовий обов’язок", - зазначив Чернєв.

Нардеп нагадав, що в першій версії законопроєкту Міноборони пропонувало більше обмежень для "ухилянтів", але в нинішньому законопроєкті залишилися тільки три пропозиції.

"Зараз щодо "ухилянтів" обговорюється три варіанти обмежень: тимчасова заборона на виїзд за кордон, тимчасове обмеження в праві керування транспортними засобами та блокування рахунків у банках. Комітет не підтримав ідею блокування рахунків, бо не вважає її реальною дієвою нормою. Водночас останнє слово за народними депутатами, які будуть у сесійній залі підтримувати чи відхиляти певні пропозиції", - розповів парламентарій.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №10449, який передбачає посилення мобілізації.

Як повідомлялось раніше, до законопроєкту про мобілізацію уже подали майже 4,2 тис. поправок. Народна обраниця від партії "Європейська солідарність" Ірина Фріз розповіла, скільки правок у новий законопроєкт про мобілізацію внесли депутати кожної з партій.

Новий законопроєкт про мобілізацію, зокрема, передбачає створення електронного кабінету військовозобов’язаного, а також зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років. Про всі пропозиції законопроєкту RegioNews розповідав у своїй статті.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
6000 за "транзит" в Угорщину: затримані ділки, які переправляли ухилянтів через кордон
18 травня 2024, 04:21
Окупанти обстріляли громадський транспорт у Херсоні
18 травня 2024, 01:54
На Житомирщині 19-річний киянин зґвалтував школярку
18 травня 2024, 00:36
На Вінниччині директора школи підозрюють у побитті 13-річної дитини
18 травня 2024, 00:35
На Запоріжжі Сили оборони знищили замасковану російську гармату
17 травня 2024, 23:35
На Півдні ППО знищила 3 ракети Х-59 та 5 БпЛА росіян
17 травня 2024, 22:26
На Херсонщині росіяни підірвали дроном авто з начальником Новотроїцької СВА
17 травня 2024, 21:51
Обстріл Харкова КАБами: кількість поранених зросла до 28, загинули 3 людини
17 травня 2024, 21:00
Масштабна пожежа: надзвичайники показали наслідки ракетного удару по Одеському району
17 травня 2024, 20:31
Кабмін виділив понад 1,5 млрд грн на відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
17 травня 2024, 20:00