UA | RU
31 січня 2024, 16:01

Ухилянтам блокуватимуть рахунки та заборонять їздити на авто. Всі деталі нового законопроєкту про мобілізацію

До Верховної Ради подали оновлений законопроєкт, який направлений на посилення мобілізації в Україні. Відтепер повістки пропонують відправляти на так званий електронний кабінет військовозобов’язаного, а для ухилянтів передбачили цілий перелік різноманітних обмежень. RegioNews розповідає про основні пропозиції нового законопроєкту
До Верховної Ради подали оновлений законопроєкт, який направлений на посилення мобілізації в Україні. Відтепер повістки пропонують відправляти на так званий електронний кабінет військовозобов’язаного, а для ухилянтів передбачили цілий перелік різноманітних обмежень. RegioNews розповідає про основні пропозиції нового законопроєкту

Оновлений урядовий законопроєкт не надто і відрізняється від попередньої версії, яку запропонували перед Новим роком і яка викликала широкий резонанс у суспільстві.

Із головних змін, що прописані в новому документі є те, що мобілізаційний вік знижується з 27 до 25 років, а демобілізація буде можливою, якщо військовослужбовець безперервно проходив службу протягом 36 місяців, тобто трьох років.

Замість строкової служби – базова підготовка

Законопроєкт пропонує скасувати в Україні строкову службу. А замість неї запровадити базову військову службу для громадян віком від 18 до 24 років. Для чоловіків вона буде обов'язковою, для жінок – добровільною. Причому дозволять обирати рік проходження служби: у мирний час – до 5 місяців, під час воєнного стану – до 3 місяців. Від такої підготовки звільнять громадян, яких визнали непридатними або які вже пройшли службу.

Мобілізація жінок

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, мають стати на військовий облік – ця норма залишається. Ті ж, у кого спеціальність або професія, яка є спорідненою з військом, можуть ставати на облік за бажанням.

Повістки через електронний кабінет

Усі військовозобов’язані обов’язково повинні будуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста. Саме через цей е-кабінет і можуть надіслати повістку. Законотворці навіть заздалегідь продумали, як бути, якщо військовозобов’язаний стверджуватиме, що він не отримував ніяких повісток на свій електронний кабінет. Тому в законопроєкті прописано, що днем вручення повістки вважається день, коли ТЦК отримав повідомлення про доставлення повістки до електронного кабінету.

Також фактично всі військовозобов’язані протягом 60 днів, відколи законопроєкт набуде чинності, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАПи), або через електронний кабінет, або ж у ТЦК за місцем свого перебування. Тобто, за великим рахунком, усі військовозобов’язані мають самі проявити ініціативу та уточнити свої облікові дані, а не чекати на повістку.

До ТЦК можна "запізнитися" з поважних причин

Військовозобов’язаний може не прибути до ТЦК у строк, вказаний у повістці, лише в кількох випадках. Причому все це має бути документально підтверджено.

Поважними причинами неприбуття є стихійне лихо, хвороба, або ж дії країни-агресора, які завадили прийти в ТЦК, наприклад, це може бути тривала повітряна тривога або ж масовий ракетний обстріл.

Також серед поважних причин є смерть близького родича (батьків, дружини, чоловіка, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби або близького родича дружини чи чоловіка.

Важливо, що про всі ці причини ТЦК необхідно повідомити протягом трьох діб від дати й часу, на який необхідно було прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Військовий квиток треба носити із собою

У законопроєкті вказується, що під час проведення мобілізації громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті чи виключені з військового обліку, зобов’язані мати із собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою представника ТЦК або поліцейського. Також право перевірити ці документи матимуть прикордонники, але в прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон.

Під час такої перевірки, наприклад, представник ТЦК або поліцейський може фотографувати та знімати весь процес. Причому вони також можуть використовувати техніку та програми, наприклад, спеціальні планшети, які дають змогу на місці перевірити дані про громадянина в відповідному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Ухилянтам ускладнять життя

Одним із нововведень може бути те, що поліції нададуть право доставляти ухилянтів до ТЦК. Принаймні з такою вимогою до правоохоронців зможуть звертатися воєнкоми. А ось накласти обмеження на ухилянта законопроєкт одразу змоги не дає. Для цього необхідні будуть, по-перше, рішення суду, а, по-друге, факт відвертого ігнорування ухилянтом ТЦК.

Якщо правоохоронці протягом 15 днів не можуть із якихось причин доставити ухилянта, який раніше ігнорував повістки, представник ТЦК зобов’язаний до електронного кабінету військовозобов’язаного чи замовним листом поштою відправити ухилянту вимогу з’явитися до ТЦК. І якщо навіть це не допомагає, а військовозобов’язаний протягом 10 днів не з’являється до ТЦК після того, як отримав вимогу, вже тоді ТЦК може звертатися до суду з проханням накласти обмеження.

Це може бути: заборона виїжджати за кордон, водити автівку або арешт на кошти ухилянтів, що розміщені на рахунках у банках. Також арешт можуть накладати на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Усі ці обмеження знімуть, тільки-но ухилянт виконає вимоги ТЦК. Простіше кажучи, обмеження знімають, як тільки військовозобов’язаний з’явиться до ТЦК.

Відстрочка

На відстрочку від мобілізації матимуть право:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів (сукупний розмір має перевищувати суму платежів за три місяці);

жінки та чоловіки, які мають дитину чи дітей віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;

усиновителі, на утриманні яких перебувають діти, які на момент усиновлення були дітьми-сиротами або дітьми, позбавленого батьківського піклування;

опікун особи, визнаної судом недієздатною.

Також на відстрочку від мобілізації матимуть право здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Але тут є одна умова: здобувати потрібно освіту, що є вищою за рівнем раніше здобутої освіти. Тобто, якщо військовозобов’язаний має рівень, скажімо, бакалавра, він для відстрочки має здобувати рівень магістра. Виключенням є аспіранти, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури. Також на відстрочку матимуть право педагоги закладів фахової передвищої освіти.

Ще перед новим роком широко обговорювалось питання чи надавати відстрочку від мобілізації всім військовозобов’язаним з інвалідністю. Тоді були розмови, щоб скасувати відстрочку для людей, які мають ІІІ групу інвалідності. Проте в оновленій версії законопроєкту про посилення мобілізації все ж чітко прописано, що відстрочку матимуть військовозобов’язані з інвалідністю незалежно від її групи.

Відстрочка через догляд за родичами

Окремо слід розписати умови, за якими відстрочка від мобілізації надається тим, хто має родичів з інвалідністю.

Отже, відстрочка за новим законопроєктом надаватиметься військовозобов’язаним, що доглядають за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, які потребують постійного догляду.

Також скасували відстрочку для тих, хто утримує дружину з інвалідністю або ж одного з батьків з інвалідністю чи батьків дружини з інвалідністю І чи ІІ групи. Але, якщо ці люди не мають інших працездатних родичів.

Натомість в оновленому законопроєкті вказується, що відстрочку матимуть члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею. Одразу слід уточнити, що членами сім’ї першого ступеню споріднення є батьки, чоловік чи дружина, діти.

Також на відстрочку від мобілізації матимуть право члени сім’ї другого ступеню споріднення особи з інвалідністю I групи, а це рідні брати та сестри, її баба та дід із боку матері та з боку батька, онуки. Проте тут є умова, що за особою з інвалідністю більше немає кому доглядати.

І зрештою відстрочку матимуть члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд.

Чиновників забронюють не всіх

Бронюванню підлягатимуть такі військовозобов'язані:

  • чиновники категорії А (це найвищі керівні посади), голови обласних, районних, районних у місті рад, сільські, селищні, міські голови;
  • чиновники категорії Б, В, які працюють в органах місцевого самоврядування, – до 50% військовозобов'язаних;
  • співробітники Нацполіції, НАБУ, ДБР, прокуратури, БЕБ, ДСНС, Службі судової охорони, працівники в судах, інших держорганах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах за винятком військовозобов'язаних;
  • працівники підприємств, установ та організацій, яким виконують мобілізаційні завдання;
  • співробітників критичної інфраструктури.

Оформлення документів за кордоном – лише з військовим квитком

Законопроєкт пропонує, щоб будь-яка консульська допомога за кордоном під час воєнного стану надавалася чоловікам (віком від 18 до 60 років) лише за наявності в них військово-облікових документів.

Виняток: оформлення посвідчення на повернення в Україну, допомоги дітям, якщо другий з батьків іноземець, при оформленні арешту та допомоги особам під арештом.

Також лише за наявності військово-облікових документів військовозобов'язаним чоловікам за кордоном оформлятимуть паспорт громадянина України та закордонний паспорт.

Народний депутат Ярослав Железняк говорить, що цей законопроєкт у першому читанні, найімовірніше, розглянуть не раніше ніж через тиждень-два. А з урахуванням усіх парламентських процедур документ ухвалять не раніше березня.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33