UA | RU
24 січня 2024, 18:02

Падіння Іл-76: в ГУР наразі немає інформації, хто саме перебував на борту літака

фото: armyinform

Україна та Росія дійсно готували на сьогодні, 24 січня, обмін полоненими. Однак після падіння літаку Іл-76 під Бєлгородом обмін не відбувся

Про це йдеться у заяві ГУР МОУ щодо падіння під Бєлгородом літака Іл-76 і заяв РФ про те, що на борту були українські військовополонені, передає RegioNews.

У ГУР підтвердили, що на 24 січня був запланований обмін полоненими, але він не відбувся. За твердженням російської сторони, це сталося внаслідок збиття російського літака Іл-76, який буцімто перевозив українських полонених.

"Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості”, – повідомили у відомстві.

У розвідці наголосили, що Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну. Російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлену точку для обміну, де вони перебували у безпеці.

"Безпеку ж наших захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому”, – йдеться у заяві.

Україна також не була проінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається як авіаційним, так і залізничним і автомобільним транспортом.

"Це може свідчити про навмисні дії Росіі, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених. Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну”, – пояснили у ГУР.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області Росії сталася авіакатастрофа - упав військовий транспортний літак Іл-76. Інформацію про падіння літака підтвердив губернатор Бєлгородської області Росії В'ячеслав Гладков. Він повідомив про "подію" у регіоні та заявив, що виїхав на місце. У мережі з'явилося відео падіння літака.

Згодом у Міноборони України відреагували на падіння військового Іл-76: ведуться розслідування, інформацію щодо можливих обставин катастрофи ще з’ясовують.

Генштаб ЗСУ також зробив заяву на тлі падіння Іл-76 під Бєлгородом.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
"Податок на бездітність" — автор відкликає скандальний законопроєкт
21 травня 2024, 10:24
У Запоріжжі затримали інформаторку фсб, яка хотіла зірвати поставки важкої техніки ЗСУ
21 травня 2024, 10:11
США цього тижня можуть оголосити про новий пакет допомоги Україні, – Politico
21 травня 2024, 10:00
В Україні пошкоджені всі великі ТЕС та ГЕС, – Укренерго
21 травня 2024, 09:52
Термін дії висновку ВЛК щодо придатності до військової служби суттєво скоротили
21 травня 2024, 09:37
Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова зросла
21 травня 2024, 09:24
Прикордонники показали, як за допомогою Stinger знищили ворожий "Орлан-10"
21 травня 2024, 09:11
На Дніпропетровщині вночі знищили 2 ворожі "Шахеди": є пошкодження
21 травня 2024, 08:56
У Києві сьогодні застосовуватимуться графіки відключення світла
21 травня 2024, 08:43
Нічна атака на Харків: в ОВА розповіли про наслідки
21 травня 2024, 08:29