UA | RU
10 жовтня 2023, 13:42

У НАЗК відкрили доступ до Реєстру звітності партій

Фото: nazk.gov.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції у вівторок, 10 жовтня, відновило доступ до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресслужбу НАЗК.

Зазначається, що доступ до Реєстру POLITDATA відновили з урахуванням вимог до захисту персональних даних. Відтепер політпартії зможуть подати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру. Наразі це не є обов'язковою вимогою.

У НАЗК нагадали, що доступ до Реєстру обмежили з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну з урахуванням постанови про "Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану".

За словами голови НАЗК Олександра Новікова, агентство постійно наголошує на важливості прозорого звітування політичних партій. Під час пандемії та після повномасштабного вторгнення парламентські партії продовжують отримувати державне фінансування. Йдеться про вже майже 3 млрд гривень.

Тому ухвалений закон №3337 про відновлення обов’язкового подання звітів та їх перевірки Національним агентством стане важливим кроком для підзвітності партій перед виборцями. Також партії отримали достатньо часу, аби зібрати необхідну інформацію та якісно підготувати звіти.

"Важливо, що наразі прозвітувати перед платниками податків вони можуть добровільно, а з 26 грудня це стане їхнім обов’язком", - наголосив Новіков.

Крім того, завдяки відкритості реєстру стане відомо не лише на що політичні партії спрямовували кошти, а й хто їх активно фінансував.

Зазначено, що з 26 грудня набуде чинності закон, що зобов'язує усі політпартії звітувати про свої фінанси та майно, він також відновить функції НАЗК щодо перевірок цих звітів.

"Парламентські партії будуть зобов’язані подати раніше не подані звіти (за 2020-2023 роки) впродовж 90 днів після набрання чинності Законом, інші політичні партії повинні прозвітувати впродовж 120 днів після набрання чинності Законом. НАЗК матиме 90 днів на перевірку поданих звітів, відповідно, до 26 грудня 2023 року не буде здійснювати їх перевірки", - пояснили в НАЗК.

Раніше повідомлялось, що президент Володимир Зеленський підписав закон №9534 про відновлення та відкриття електронного декларування для чиновників. Закон передбачає, що чиновники мають подати декларації за 2021-2023 роки – не пізніше ніж через 90 днів після набуття чинності закону.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24