UA | RU
14 вересня 2023, 15:31

У Міграційній службі пояснили, для чого іноземцям в Україні треба оформляти довідку ВПО

фото: t.me/luhanskaVTSA

Через військове вторгнення РФ багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Серед переселенців є іноземці, чиє житло опинилося на тимчасово окупованій території (ТОТ)

У Державній міграційній службі розповіли, як оформити документи на право проживання в Україні, якщо реєстрація місця проживання опинилася на ТОТ, передає RegioNews.

У відомстві зазначили, що понад 150 тисяч іноземних громадян перебувають на обліку в Києві та Київській області.

"Для законності проживання на території України їм необхідно мати визначені законодавством підстави і вчасно оформлювати відповідні документи", – йдеться у повідомленні.

У ДМС пояснили, що під час карантину в Україні діяла постанова Кабміну № 259, відповідно до якої оформлення документів, що посвідчують особу, здійснювалось за місцем звернення особи, тобто без прив’язки до зареєстрованого місця проживання.

"Така норма мала велике значення для тих іноземців, чия реєстрація місця проживання опинилася на окупованій території України", – додали у відомстві.

Коли карантин завершився, питання лишається врегульованим, адже діє постанова КМУ від 01.10.2014 № 509 "Про облік внутрішньо переміщених осіб".

Відповідно до документа, іноземець або особа без громадянства, які виїхали з ТОТ, а також перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, має право оформити довідку ВПО.

"Тож для отримання дозволу на імміграцію в Україну, посвідки на постійне чи тимчасове проживання, продовження строку перебування на території України або для визнання особою без громадянства гості України можуть звертатися до територіального органу ДМС за місцем фактичного проживання, що підтверджується довідкою внутрішньо переміщеної особи", – резюмував начальник Центрального міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області В'ячеслав Гузь.

Нагадаємо, в Україні з 1 серпня змінилися не лише правила грошових виплат переселенцям (ВПО), а й їх терміни. Тепер допомогу виплачуватимуть у два періоди – до 15 та до 28 числа кожного місяця.

За результатами проведеної верифікації внутрішньо переміщених осіб допомогу на проживання безпідставно отримували близько 109 тис. українців, які перебували за кордоном. Наразі виплати їм припинено.

Також повідомлялося, що в Україні на внутрішньо переміщених осіб (ВПО) чекають посилені перевірки. Фахівці Національної соціальної сервісної служби можуть здійснювати моніторинг фактичного місця переселенців, які отримують допомогу на проживання.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
Росіяни продовжують масовані штурми під Бахмутом та Авдіївкою, – Генштаб ЗСУ
10 травня 2024, 20:01
США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $400 млн
10 травня 2024, 19:35
Кабмін виділив понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми України
10 травня 2024, 19:05
На Харківщині зафіксована рекордна за тривалістю повітряна тривога
10 травня 2024, 18:54
Нікопольський район продовжує потерпати від обстрілів: Дніпропетровська ОВА показала наслідки нових ударів
10 травня 2024, 18:37
На Харківщині поліція допомагає мешканцям прикордоння евакуюватися: контакти
10 травня 2024, 18:31
Священник ПЦУ на Волині знайшов біля свого будинку гранату
10 травня 2024, 18:19
Критична фаза війни настане в найближчі два місяці, — Павлюк
10 травня 2024, 18:10
На Херсонщині окупанти обстріляли Козацьке і Берислав: постраждали двоє цивільних
10 травня 2024, 17:44
У Запоріжжі прогримів вибух — ворог завдає ракетного удару
10 травня 2024, 17:33