UA | RU
17 липня 2023, 19:17

Наступ ЗСУ та знищена техніка ворога: Генштаб поінформував про ситуацію на передовій

фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Українські військові просуваються на Мелітопольському та Бердянському напрямках, а також знищили два ворожі "Сонцепеки". Росіяни ж намагаються наступати на Донбасі та під Куп'янськом у Харківській області

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на зведення Генерального штабу ЗСУ.

Російські обстріли

Протягом доби Російська Федерація завдала 5 ракетних ударів із ЗРК С-300.

Крім того, ворог завдав 34 авіаційних удари та здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені діти та дорослі мирні люди, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Ситуація на фронтах

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційного удару в районі Білопілля Сумської області.

Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, зокрема це Чуйківка, Бояро-Лежачі, Іскрисківщина, Павлівка Сумської області та Івашки, Козача Лопань, Гоптівка, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі західніше Діброви Луганської області.

Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії, наші захисники успішно відбили атаки противника в районах Богданівки та Веселого Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Краматорськ, Костянтинівка, Богданівка, Іванівське, Часів Яр, Плещіївка та Ступочки Донецької області.

На Авдіївському напрямку, під вогнем ворожої авіації, наші захисники відбили усі атаки окупантів в районі міста Авдіївка.

У той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Авдіївка, Водяне, Первомайське, Нетайлове та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони успішно продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Мар’їнка та біля Красногорівки Донецької області.

Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Гостре, Побєда та Георгіївка в Донецькій області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районах Макарівки, Благодатного, Новодарівки та Комара і здійснив обстріли населених пунктів Благодатне, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Благодатне та Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Завдав авіаційного удару в районі Оріхова Запорізької області.

Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них Вільне Поле, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Верхня Терса, Преображенка Запорізької області; Дудчани, Веселе, Львове, Садове Херсонської області та місто Херсон. Під вогонь потрапив і Очаків Миколаївської області.

Наступ ЗСУ

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Надзвичайні події

В місті Нова Каховка Херсонської області, російські окупанти безжально масово виселяють усіх місцевих, які проживають вздовж берега Дніпра, з власних помешкань разом з дітьми на вулицю. Оселі мирних громадян України займають військові підрозділи загарбників.

Попередньо, в Новій Каховці та Каховці російські окупанти вимкнули мобільний зв’язок та дротове кабельне інтернет з’єднання. Таким чином вони намагаються унеможливити фіксацію та оприлюднення злочинів російських військ. Проводять допити та катують патріотично налаштованих громадян України.

Втрати ворога

Авіація сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

Протягом доби нашими захисниками було знищено 3 ударних БпЛА противника типу "Шахед-136".

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 2 важких вогнеметних системи залпового вогню ТОС-1А "Сонцепьок", 22 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 1 склад боєприпасів та станцію РЕБ російських окупантів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українські військові за минулий тиждень звільнили від окупації майже 18 кв. км територій на сході та півдні. В цілому звільнена площа за час наступу складає 210,5 кв. км.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
За добу – 115 боєзіткненнь: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати ворога
30 квітня 2024, 08:09
ССО показали, як знищили місце дислокації окупантів на Херсонському напрямку
30 квітня 2024, 06:22
За кордон за 10500 доларів: на Хмельниччині викрили чергову схему для ухилянтів
30 квітня 2024, 04:42
На Дніпропетровщині кермо мотоблока застрягло у чоловіка в голові
30 квітня 2024, 04:00
Чоловік 15 років планував убивство, але "переплутав" жертву: подробиці трагедії в Запоріжжі
30 квітня 2024, 03:00
Російське окупаційне угруповання в Україні за квітень скоротилося
30 квітня 2024, 02:30
У центрі Запоріжжя під колесами автівки загинули двоє людей
30 квітня 2024, 01:40
На Київщині лікарка вимагала від батьків дитини з аутизмом хабар за оформлення інвалідності
30 квітня 2024, 01:17
РФ розпочала призов на строкову службу на ТОТ Запорізької області, – Федоров
30 квітня 2024, 01:07
В Одесі чоловіка силоміць заштовхали у "бусик": як прокоментували у ТЦК
30 квітня 2024, 00:05