UA | RU
13 квітня 2020, 13:25

Нардеп Андрій Клочко: ДІМ щонайперше контролюватиме якість документації

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголошує, що одним з головних елементів реформи містобудування є розділення контрольних, наглядових та дозвільних функцій, які мала Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)
Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко наголошує, що одним з головних елементів реформи містобудування є розділення контрольних, наглядових та дозвільних функцій, які мала Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ)

Про це народний депутат написав на своїй сторінці у Facebook, передає RegioNews.

Андрій Клочко пояснює, що дотепер ДАБІ не здійснювала ефективного контролю. Тому перше, але не останнє завдання реформи – це розділити контрольні, наглядові та дозвільні функції. Він нагадав, що дозвільні функції мають відійти громадам. А ось контрольні функції переходять до новоутвореного органу – Державної інспекції містобудування.

"Новий орган ДІМ отримає право розширеного, але не посиленого контролю. В першу чергу, він буде контролювати якість містобудівної документації: генпланів, детальних планів територій, зонування, містобудівні умови та обмеження для конкретних проектів, технічні умови і так далі", – пише Андрій Клочко.

Він зазначає, що ДІМ отримає право контролю проектних, науково-дослідних організацій, які розробляють містобудівну документацію та організації, які роблять експертизу цієї містобудівної документації. Тих, хто створює генплани і тих, хто робить експертизу цих генпланів.

"Тобто наша головна мета – контроль якості документації на початковому етапі. Якщо ми отримуємо якісний проект, то й в ході його реалізації виникає менше проблем та ризиків порушень, і як наслідок цього джерел корупції. В цьому процесі ми повинні вийти на створення загальнодержавних стандартів якості планування містобудівної діяльності", – відзначає нардеп.

На його думку, якщо будуть вироблені такі стандарти, то й посиленого контролю на етапі будівництва не потрібно.

Він наголошує, що настав час зупинити систему, коли "органи місцевого самоврядування затверджували (часом зумисно) неякісні генплани, детальні плани територій, містобудівні умови та обмеження, і все починало "танцювати" криво".

Крім того, вдасться позбутися й місцевих "клонів" ДАБІ, які разом з дозвільними функціями за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2 перебрали на себе й контрольні, і таким чином "заробляли" на цьому.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Прикордонники знищили ворожу гармату "Рапіра” на Харківському напрямку: відео
29 березня 2024, 02:05
В Україну ввозили прекурсори під виглядом прального порошку
29 березня 2024, 01:20
У Вінниці судитимуть шахраїв, які за ​​50 тисяч доларів обіцяли посаду ректора одного з університетів
29 березня 2024, 00:36
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25