UA | RU
03 квітня 2020, 13:49

На Миколаївщині в умовах карантину скоротили 37 працівників лікарні

У Березанському районі без роботи залишилося більше 30 співробітників районної лікарні, місцеві депутати звинувачують у всьому керівництво ЦРЛ, яке не намагалося знайти фінансування на зарплати лікарям
У Березанському районі без роботи залишилося більше 30 співробітників районної лікарні, місцеві депутати звинувачують у всьому керівництво ЦРЛ, яке не намагалося знайти фінансування на зарплати лікарям
Фото: Facebook

Про ситуацію зі звільненнями RegioNews розповів депутат Березанської районної ради Андрій Гроза.

Раніше повідомлялося, що в Березанській ЦРЛ недостатньо фінансування, тому головний лікар Василь Гайдаржи скоротив медперсонал. Під звільнення потрапило 37 медпрацівників, серед яких фтизіатр, стоматологи і медсестри. Всі працівники звільнені з 1 квітня.

Андрій Гроза

Депутат вважає, що Гайдаржи порушив розпорядження Кабміну щодо заборони звільняти працівників під час карантину через коронавірус. Відповідне рішення Кабмін ухвалив на засіданні в середу, 25 березня.

Гроза розповів, що наприкінці лютого депутати доручили керівництву лікарні підготувати доповідь про те, скільки потрібно грошей, щоб всі медичні працівники залишилися на своїх посадах, але відповіді не отримали.

"На сьогоднішній момент голови сільських рад, голови ОТГ готові виступати з додатковим фінансуванням на нашу медицину. Вони готові до того, що нам необхідно зберегти дитяче відділення", - заявив депутат.

Виявилося, що про ситуацію в районній лікарні не знає і голова адміністрації Березанського району Денис Мезенко. Перебуваючи на робочому місці, він не володів інформацією про ситуацію в районі. За словами депутата Грози, він не прийшов і на робочу нараду по даному питанню, яке відбулося 2 березня.

Районні депутати вирішили шукати додаткове фінансування на зарплати і вимагають повернути на роботу звільнений персонал.

"Найближчим часом ми зберемо профільну комісію з соціальних питань, запросимо представників бюджетної комісії. Ми розглянемо питання штатного розкладу, рівнів окладів. Я вніс пропозицію обмежити преміальні до 20% керівництву та всім працівникам...Ми маємо намір повернути всіх співробітників на робочі місця, тому що за рішенням Кабміну на сьогоднішній день не можуть звільняти і скорочувати людей на час карантину", - заявив він.

Ми поспілкувалися і з головним лікарем районної лікарні Василем Гайдаржи, який розповів, що вся паніка сильно перебільшена.

Він розповів, що згідно з медичною реформою скорочення штатної чисельності працівників обґрунтовано. Гайдаржи зазначив, що в Україні перестала існувати радянська система, яку ще називали "системою Семашко" (Микола Семашко - лікар та державний діяч, який організував систему охорони здоров'я СРСР – ред.)

Василь Гайдаржи

Стара система передбачала фінансування закладів охорони здоров'я за кількістю ліжко-місць. Зараз же перейшли на фінансування самої послуги, тому змінився і принцип фінансування.

Він розповів, що було звільнено не 37, а 31 співробітник. Під звільнення підпала фтизіатр, на яку вони не отримали контракт від Національної служби здоров'я. Медику запропонували працювати на пів ставки, але вона не погодилася.

"Нова служба здоров'я контракт на фтизіатрію не дала. Але, за рахунок спільних коштів ми залишили цю посаду на пів ставки, але вона не погодилася...Від нас пішла 31 людина. З них п'ять стоматологів, які стають ФОПами, дві медсестри, які вже були (пенсійного - ред.) віку і просто пішли. Решта не медпрацівники – бухгалтери, секретарі. Молодшого медперсоналу пішло 10 осіб – це санітарки. Чотири людини пішло з дитячого відділення, не отримали контракт. Частина медсестер з дитячого відділення пішли працювати до "приймального покою". По медпрацівникам – нуль проблем. Я не знаю чому такий шум", - заявив Гайдаржи.

Крім того, головний лікар вважає, що звільняючи співробітників він виконував вимогу медреформи, тому не порушив ніяких постанов. Тим не менш він готовий розглянути питання щодо повернення частини співробітників, хоча не бачить у цьому доцільності.

Нагадаємо, що в наступному місяці стартує одна з найскладніших частин медичної реформи - Програма медичних гарантій.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45
На Одещині працювала ППО: що вдалося збити військовим
19 квітня 2024, 19:33