UA | RU
30 травня 2023, 15:09

У Києві та низці областей зникло світло: у чому причина

Фото: pixabay

У вівторок, 30 травня, у деяких районах столиці та низці областей застосовуються аварійні відключення електроенергії, подекуди не працює електротранспорт

Про це повідомляють ДТЕК Київські електромережі, передає RegioNews.

"30 травня з 13:28 по всій країні відбуваються відключення світла через спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі. Його спричинило зниження частоти в об’єднаній енергосистемі України", - йдеться у повідомленні.

Причину зниження частоти встановлюють фахівці "Укренерго". Енергетикам о 14:32 дали дозвіл на відновлення електропостачання.

"Наші енергетики відновлюють електропостачання 15 будинків вулиць Iнститутська, Грушевського, Мазепи, Липська та П.Орлика. Аварійне відключення сталося о 12:28. Фахівці оперативно виїхали на місце аварії та відразу заживили 33 знеструмлені домівки від резервних джерел", - повідомили в ДТЕК.

За даними енергетиків, ще 15 будинків залишаються знеструмленими, їх мають переключити до альтернативних джерел.

Після резервного переключення фахівці розпочнуть ремонт основного обладнання, щоб забезпечити надійну схему електропостачання будинків.

Тим часом в Києві вже спостерігаються проблеми з рухом електротранспорту.

За даними "Київпастранс":

  • затримується рух трамваїв №1, 3, 14, 15 по вул. Героїв Севастополя,
  • затримується рух тролейбусів №22, 27, 30, 42д по вул.О.Довженка.

Також відключення електроенергії застосовуються в Київській області та Одесі.

Мер Броварів Ігор Сапожко також повідомив про часткову відсутність електрики.

"За інформацією ДТЕК, станом на 14:00 відсутність електропостачання у населених пунктах Броварської міської територіальної громади не пов'язана з аварійними ситуаціями на місцевих ТП", - інформує Сапожко.

За його словами, фахівці наразі працюють над вирішенням проблеми, а про терміни відновлення електропостачання буде повідомлено згодом.

В Одесі в низці будинків у різних районах також зникло світло.

Крім того, у місті, за інформацією місцевих ЗМІ, зупинився електротранспорт. Тим часом у ДТЕК повідомляють про аварію на лінії електропередач.

Згодом про знеструмлення стало відомо й на Полтавщині.

"Сьогодні, 30 травня, спрацювало автоматичне частотне розвантаження (АЧР) в електромережах 110-150 кВ, через що частина Полтавської області залишились без електроенергії. Превентивні заходи були застосовані для збалансування системи.

Автоматичне частотне розвантаження – це вимкнення частини споживачів у разі зниження частоти в електричних мережах нижче допустимого рівня. Чекаємо дозволу від диспетчера НЕК "Укренерго" про включення споживачів області після стабілізації ситуації", - повідомили в Полтаваобленерго.

Оператор наголосив, що жодних графіків аварійних чи погодинних відключень споживачів не застосовував.

В деяких районах Харкова та області зникло світло. Проблеми зі світлом є у Слобідському та Салтівському районі.

Як пояснили в "Харківобленерго", тимчасові відключення пов'язані зі спрацюванням захисної автоматики.

У Запоріжжі та області зафіксовані масові відключення електроенергії.

За наявною інформацією від "Запоріжжяобленерго", в обласному центрі знеструмлено понад 46 тисяч споживачів. Також без світла частина споживачів у Запорізькому районі.

"Наразі фахівці ПАТ "Запоріжжяобленерго" спільно з представниками Оператора системи передачі НЕК "Укренерго" з’ясовують причини відключення та працюють над відновленням електропостачання", - повідомили в компанії.

Нагадаємо, як розповіли у Повітряних силах ЗСУ, окупанти 25 травня випустили іранські Shahed-136/131 з північного та південного напрямків. Військові припускають, що росіяни хотіли атакувати критичну інфраструктуру та військові об'єкти в західних областях.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності