UA | RU
23 січня 2024, 22:49

Зеленський пообіцяв бізнесу допомогти з вирішенням проблем, але натомість попросив виконувати домовленості: про що йде мова

У своєму традиційному вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський заявив, що держава визначила чіткі «кроки, які допоможуть і українським підприємцям, і державним інституціям вирішити ввесь той комплекс проблем, про який багато говорилося цими тижнями»

Таке рішення ухвалили на засіданні Ради національної безпеки і оборони України у вівторок, 23 січня.

Мова зокрема йде про те, що в Україні створять Раду з підтримки підприємництва. Туди ввійдуть відомі представники реального бізнесу та топових українських компаній із різних галузей. Планується, що ця Ради буде координувати зусилля бізнесу та влади для зміцнення української економіки.

Також серед рішень – внесення змін до закону про Бюро економічної безпеки, які максимально мають обмежать можливості будь-якого тиску на легальний бізнес із боку правоохоронців. Президент додав, що на рівні РНБО також визначили термін у три місяці фактичного мораторію на проведення процесуальних дій, які можуть заблокувати роботу підприємства.

Президент наголосив, що держава свою частину морального договору з бізнесом виконає, тому свою частину домовленостей має втілювати й бізнес.

"Важливо, щоб і кожен з підприємців в Україні виконав свою частину домовленостей: бізнес сплачує податки, працює легально, "в білу", поважає працівників, працівниць і точно не працює з росією. Всі ми працюємо лише на українську перемогу! ", – заявив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що складнощі між урядовцями, бізнесом і правоохоронцями загострилися після затримання власника крупної інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Це сталося 18 січня, коли бізнесмен намагайся перетнути українсько-польський кордон на одному з КПП. Того ж дня на об'єктах Concorde Capital провели обшуки. В компанії стверджують, що правоохоронці робили це без ухвали суду. Водночас у ДБР заявили, що Мазепа нібито є організатором схеми для заволодіння землями, на яких розташовані споруди Київської ГЕС.

Наступного дня, 19 січня, Мазепу взяли під варту з можливістю внести заставу в сумі 349 млн гривень. Однак уже 23 січня суд зменшив суму застави до 21 млн гривень. Того ж дня Мазепа вийшов під заставу.

Профільні бізнес-спільноти, зокрема Українська Рада Бізнесу розцінила затримання Мазепи як "тиск на громадянина, який активно виступає проти тиску правоохоронних органів на бізнес". В УРБ заявили, що такі дії правоохоронців завдають шкоди економіці, а також закликали якнайшвидше втілити необхідні реформи – реформу органів прокуратури, перезавантаження Бюро економічної безпеки, завершення судової реформи, забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження (законопроєкт №9211).

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності