UA | RU
20 січня 2024, 12:55

Українська Рада Бізнесу про арешт Ігоря Мазепи: дії правоохоронців завдають шкоди економіці держави

Фото:Олександра Некращук / NV

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 113 бізнес асоціацій всіх галузей економіки, виступили з заявою щодо затримання та арешту засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи та співробітників цієї компанії. В організації наголошують, що бізнес-спільнота обурена цим кейсом. Спільнота висловлює занепокоєння ставленням силовиків до представників бізнесу та дедалі частішими фактами неправомірного тиску з боку правоохоронних органів

Про це йдеться у заяві членів Української Ради Бізнесу, передає RegioNews.

В УРБ нагадують, що 18 січня українського підприємця слідчі ДБР затримали на українсько-польському кордоні, попри дотримання процедур завчасного інформування про виїзд, встановлених для випадків, пов’язаних з волонтерською та інвестиційною діяльністю. Затримання відбулося у зв’язку зі здійсненням досудового розслідування кримінального провадження у справі 10-річної давнини щодо нібито незаконної приватизації земель фізичними особами, її викупу та подальшого інвестування у будівництво котеджного містечка.

"Інвестиції в національну економіку підлягають захисту не лише від свавілля третіх осіб, а й від свавілля правоохоронних органів та органів державної влади, в іншому випадку розбудова правової держави та залучення іноземних інвестицій неможливі", - заявили в УРБ.

У спільноті підкреслюють, що затримання відбувалось без ухвали слідчого судді в рамках кримінального провадження, відкритого ще в далекому 2014 році, що є порушенням законодавства. Адже затримання особи без ухвали слідчого судді можливе лише у випадку, якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення, або під час спроби втечі за кордон (ст. 208 КПК України).

"Виїзд Ігоря Мазепи за кордон відбувався на правових підставах, оскільки підприємець є заброньований на підставі рішення Міністерства економіки України, та з метою проведення перемовин з іноземними інвесторами щодо залучення додаткових інвестицій в українські проєкти", - зазначається у публікації.

У заяві також наголошується, що обшуки у компанії Мазепи та за адресами проживання співробітників також проводились з порушеннями.

"Вилучалось майно та документи, пов’язані з усіма без виключень напрямками діяльності підприємця. Також було вилучено особисті речі співробітників. Обшуки проводились без допуску до них адвоката, попри факт його прибуття на місце події, та без ухвали слідчого судді на такий обшук. Такі дії правоохоронців є порушенням відповідних процесуальних норм, що може свідчити про замовний характер слідчих дій", - йдеться у повідомленні.

В УРБ висловлюють подив, чому протягом 10 років з моменту відкриття кримінального провадження ДБР не розслідувало справу щодо Мазепи, але взялося за неї під час війни, у такий складний для українського бізнесу час.

"Крім того, виникає питання чому саме ДБР проводить обшуки? Чому ДБР причетна до справ стосовно бізнесу, адже у функціоналі ДБР перебувають лише розслідування, в яких фігурують правоохоронці, судді та чиновники? Окреме питання щодо неспівмірних сум застави, яку просять застосувати до підприємця та "заподіяної шкоди”. Ступінь невідповідності зазначених сум вражає.

Так, у підозрі Ігорю Мазепі вказано, що він, за версію слідства, нібито завдав державі збитків на 7 млн гривень, побудувавши котеджне містечко (попередньо отримавши необхідні дозволи органів державної влади), яке старанно сплачує податки та має попит серед жителів столиці.

Водночас правоохоронці просять застосувати до підприємця запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді внесення застави у розмірі 700 млн гривень. Є очевидним, що настільки неадекватно великий розмір застави не спрямований на забезпечення дотримання підозрюваним його процесуальних обов’язків, а має на меті ізолювати українського бізнесмена за будь-яку ціну, позбавивши його можливості доводити свою невинуватість на свободі. Неадекватний розмір застави, який просять застосувати слідчі ДБР, є фактично покаранням за його активну проукраїнську та антикорупційну позиції й суперечить Європейській конвенції з прав людини, дотримання якої гарантується державою Україна", - йдеться у повідомленні.

Представники бізнес-спільноти схильні вважати, що насправді відбувається "тиск на громадянина, який активно виступає проти тиску правоохоронних органів на бізнес".

"У цьому випадку свавілля правоохоронців завдають шкоди не лише конкретному підприємцю, але й псують інвестиційний клімат та репутацію держави серед міжнародних партнерів, руйнують підприємницьке середовище зсередини та завдають шкоди економіці держави. Затримання інвестиційного банкіра вже викликало вкрай бурхливі та негативні реакції серед українських та іноземних засобів масової інформації, а також серед українських та іноземних інвесторів. Зокрема, одне з найавторитетніший економічних ЗМІ у світі Bloomberg випустило статтю під назвою "В Україні затримали інвестбанкіра, який скаржився на корупцію", - наголошують в УРБ.

Члени Української Ради Бізнесу закликають президента України, генерального прокурора України, Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів – дати оцінку діям силовиків, посприяти негайному відновленню законних прав постраждалих підприємців і усуненню протиправних дій силових органів, а також якнайшвидше реалізувати необхідні інституційні реформи – реформу органів прокуратури, перезавантаження Бюро економічної безпеки, завершення судової реформи, забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження (законопроєкт №9211) – з метою запобігання таким діям у майбутньому.

Зазначимо, Печерський районний суд 19 січня за клопотанням Офісу генпрокурора обрав запобіжний захід інвестбанкіру, засновнику Concorde Capital Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі 349 мільйонів гривень.

Також Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід двом фігурантам справи, до якої причетний Ігор Мазепа, а також брату бізнесмена. Їх помістили під арешт з можливістю застави.

Нагадаємо, власника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали вдень 18 січня під час проходження україно-польського кордону на КПП "Медика – Шегині”.

На об'єктах Cocorde Capital 18 січня почалися обшуки. У компанії стверджують, що слідчі дії відбувалися без ухвали суду, в бізнес-центрі вибили двері.

За версією ДБР, Мазепа нібито є організатором схеми протиправного заволодіння землями на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Читайте також: Про що думає бізнес, коли чує про арешт Мазепи

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Удар по освітній установі в Харкові: кількість постраждалих зросла до пʼяти
08 травня 2024, 14:16
Голова Одеської ОВА Кіпер взяв під "ручний контроль" експорт агропродукції через регіон — розслідування
08 травня 2024, 14:13
У Харкові РФ ударила по території освітньої установи: постраждали діти
08 травня 2024, 13:48
Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію на 90 днів
08 травня 2024, 13:32
Зіткнулися і загорілися дві вантажівки і мікроавтобус: на Житомирщині сталася ДТП з загиблими
08 травня 2024, 13:17
Співробітнику УДО, який убив підлітка на фунікулері в Києві, загрожує довічне ув’язнення
08 травня 2024, 13:05
Усі пожежі загасили: рятувальники показали наслідки ракетних ударів по Запоріжжю
08 травня 2024, 12:39
У Кривому Розі затримали навідника російських ракет — працював з ФСБ через кремлівського "воєнкора"
08 травня 2024, 12:28
Можливі відключення світла по всій країні — Укренерго
08 травня 2024, 12:10
Екскомандир полтавської бригади ТрО віддав у користування дружині автівку, закуплену міськрадою для бійців
08 травня 2024, 12:05