UA | RU
02 вересня 2022, 14:49

Зеленський сказав, за яких умов будуть переговори з Росією

Фото з відкритих джерел

РФ не бажає йти на переговори з Україною, думаючи, що може вирішити все силою. Тому розмови з російською стороною на цьому етапі війни не дали б результату

Про це президент України Володимир Зеленський сказав під час виступу на економічному форумі "Амброзетті", пише RegioNews.

В українського лідера запитали, який ключовий елемент може сприяти початку двосторонніх переговорів і чи існує він взагалі. Зеленський сказав, що на сьогодні такого елемента немає.

"Сьогодні він, на жаль, не існує й не існував довгі роки до цього, тому що агресія Росії почалася не вчора і навіть не 24 лютого, коли відбулося повномасштабне вторгнення Російської Федерації, відкрите та нахабне. Війна йде 8 років, тому потрібно перше — бажання Росії не воювати. Вона повинна хотіти вирішувати ті чи інші питання не війною, не снарядами, не знущаннями та не вбивствами. Поки що вона хоче вирішувати все силою", — підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що український народ разом із підтримкою західних партнерів загальмував РФ.

"Ми розбили їхні плани на сьогодні. Втім це війна, якої ми точно не хочемо. Тому що вся війна, все відбувається тільки на нашій території, люди гинуть: наші громадяни тут і російські військові, яких відправили на смерть", — сказав президент.

Тобто спочатку Росія має відмовитися від свого наміру захопити Україну. Другий пункт — бажання миру, зокрема й у всіх країнах Заходу.

"Потрібно об'єднане бажання… Не можна, щоб якісь країни голосували (за санкції проти РФ. — Ред.), а потім якісь компанії всередині тієї держави знаходили обхідні шляхи для Росії, щоб обходити санкції.

У всьому світі є ті чи інші держави й ті, чи інші лідери — однією рукою тиснуть руку нам, а іншою хочуть наблизити до себе бізнес-партнерів президента Путіна", — зазначив Зеленський.

Третім пунктом він назвав бажання російського суспільства припинити війну.

"Вони повинні відчувати на собі, що вони винні у цій війні, вони винні у своєму виборі, вони винні в тому, що промовчали", — сказав глава України.

Він додав, що росіяни повинні усвідомлювати, що війна страшна, жорстока й немає іншої альтернативи — російські війська повинні вийти з чужої землі.

"Тоді бажання російського суспільства не вбивати сусідів виявиться в тому, що вони тиснуть на своє політичне керівництво", — пояснив президент.

Як відомо, протягом останнього часу Зеленський категорично відкидає можливості переговорів з країною-агресором. Під час саміту Кримської платформи президент наголосив, що діалогу не буде, доки Росія не припинить обстрілювати українські міста та вбивати українців.

"Все так відбувається, що поки про переговори і мови бути не може. Наративи, які Росія пускає про те, що Україна не хоче миру, звучать, м'яко кажучи, смішно… Росія щоденними атаками, проривами, наступами чи потім відступами, які супроводжуються кривавими вбивствами та насильством, каже всім, що вони жодних переговорів не бачать, крім "таких", — сказав він.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24
Telegram заблокував офіційний чат-бот українськї розвідки, — ГУР
29 квітня 2024, 08:04
Генштаб поінформував про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Авдіївському напрямку
29 квітня 2024, 07:46
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52