UA | RU
22 травня 2020, 09:04

Глава СБУ Баканов виявився керівником іспанської компанії - "Схеми"

Згідно з українським законодавством, голові СБУ заборонено займатися комерційною діяльністю
Згідно з українським законодавством, голові СБУ заборонено займатися комерційною діяльністю
Фото: з відкритих джерел

У голови Служби безпеки України Івана Баканова знайшли зв'язок з іспанською комерційною компанією Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, в якій він займає керівну посаду.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на розслідування журналістів проекту "Схеми: корупція в деталях".

Так, згідно українському антикорупційному законодавству, державний службовець не може керувати приватними структурами. Проте, як наголошується в розслідуванні, Іван Баканов з 2015 року займає посаду "administrador único", що означає "одноосібний адміністратор". Таким чином, ця особа має повноваження виконувати всі дії від імені фірми.

Компанія зареєстрована в провінції Жирона з статутним капіталом в 3000 євро. Вона спеціалізується на зведенні будівель і різних операціях з нерухомістю. З відкритих реєстрів неможливо дізнатися, чи діє компанія зараз, оскільки вона не подає річні звіти. Саме це стало причиною того, що фірма в списках податкової інспекції Іспанії значиться як порушник. Компанія також може отримати штрафні санкції від 1200 до 60 тисяч євро - в залежності від розміру статутного капіталу.

За даними "Схем", засновником іспанської фірми є кіпрська компанія Davegra LTD. Останньою володіє Андрій Яковлєв – автор "Студії Квартал-95", керівником якої раніше був президент Володимир Зеленський.

Журналісти також звернулися до Державного реєстру юридичних осіб провінції Жирона, в якій зареєстрована ця компанія. Там запевнили, що фірма діє і не ліквідована. Для припинення діяльності компанія спочатку повинна закрити всі борги.

Іван Баканов особисто відмовився окремо коментувати цю інформацію. Однак, за даними пресслужби СБУ, іспанська компанія, якою керує Баканов, ліквідована.

"На аргумент, що в Державному реєстрі Іспанії ця компанія значиться як не ліквідована, а Іван Баканов досі є її чинним одноосібним адміністратором, в пресслужбі СБУ зазначили, що з цим питанням "будуть розбиратися", - резюмували в сюжеті "Схеми".

Нагадаємо, раніше нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос заявив, що справа щодо "плівок Єрмака" глава СБУ Іван Баканов робить "порожнім", а Офіс президента на чолі з Єрмаком перетворився в організоване злочинне угрупування.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...