UA | RU
16 лютого 2020, 12:32

Колишній політв’язень "ДНР" Асєєв виступив на Мюнхенській конференції

Звільнений з полону журналіст Станіслав Асєєв розповів про тортури і побиття бойовиками
Звільнений з полону журналіст Станіслав Асєєв розповів про тортури і побиття бойовиками
Фото: 24.ua

Його виступ опублікував в Facebook заступник голови "Укроборонпрому", колишній нардеп Мустафа Найєм, інформує RegioNews.

"Його виступ гранично точно передає всю абсурдність геополітичної відлиги щодо Росії на тлі відкритого, нахабного і варварського оскалу Кремля на Сході України", - зазначив Найєм.

Далі він навів текст промови Асєєва:

"У 2012 році моє рідне місто Донецьк зустрічало Чемпіонат Європи з футболу з новим аеропортом, новим залізничним вокзалом і стадіоном. Зараз, в 2020 році, перш за все Донецьку немає.

Але є дещо інше. Прямо в центрі міста діє спецв'язниця МГБ, яка називається "Ізоляція". Власне там я перебував 28 місяців свого полону. І саме це місце дає дуже чітке розуміння, з чим ми маємо справу, коли говоримо про нашу війні сьогодні.

Насправді ми маємо справу не зовсім з російською агресією, коли - як це було колись - Москва дивилася на мою країну, як на непогану заміську дачу. Сьогодні ми маємо справу з чимось, що взагалі не має відношення до війни.

Бо якщо змушуєш літню жінку заповзати під нари тільки за те, що вона підійшла до трохи відчиненого вікна, або коли ти вночі змушуєш дорослу людину, чоловіка, гавкати, як собака, просто тому, що тобі так хочеться ... це вже не зовсім війна . Це вже про те, ти взагалі людина чи ні.

Я кажу це не для того, щоб викликати у вас співчуття. Мені співчуття не потрібне. Співчуття потрібне тим, хто до сих пір знаходиться в "Ізоляції". Я розповідаю це для того, щоб, коли ми будемо вести переговори з Російською Федерацією про наших територіях, ми чітко розуміли, що мова не йде про кордон або економіку, хоча це дуже важливі складові.

Йдеться про свободу в найвищому сенсі цього слова, що не може бути предметом торгів!

І коли деякі наші західні колеги не розуміють цього, тому що відчувають себе в безпеці завдяки тисячам трун моїх співгромадян, то ми, українці, не маємо права про це забувати! Адже кожну хвилину, прямо зараз, поки я виступаю в цій світлій кімнаті в неймовірному оточенні - просто зараз в центрі мого Донецька когось жорстко і не по-людськи катують.

І це саме той "Дзвін, який дзвонить по кожному".

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...