UA | RU
07 березня 2023, 11:17

У мерії Очакова викрили агента рф: СБУ повідомила деталі

фото: СБУ

Співробітники Служби безпеки України в Очакові затримали агента Головного управління Генерального штабу ЗС Росії, який намагався схилити міську владу до співпраці з окупантами та збирав дані про переміщення українських військових

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на прес-службу СБУ.

За даними слідства, російська воєнна розвідка дала фігуранту завдання схилити керівництво міської влади до співпраці з росіянами. За це меру міста пропонували "обрати посаду" у разі захоплення південного регіону.

Проте він проявив патріотичну позицію, повідомив СБУ про спроби вербування та сприяв викриттю планів РФ.

СБУ встановила, що агентом ГРУ виявився колишній командир одного з центрів спеціальних операцій ЗСУ. Згодом він влаштувався до Очаківської міської ради.

Після початку повномасштабної війни з посадовцем встановила зв’язок російська воєнна розвідка для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.

Слідчі встановила, що чоловік перебував на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником ГРУ - уродженцем України Сергієм Колєсніковим. Саме за його вказівкою посадовець приховано збирав дані про місця базування та переміщення підрозділів Сил оборони, що задіяні у захисті прибережних районів. Для цього намагався використовувати свої зв’язки серед колишніх військових та чинних чиновників.

Фігурант також займався формуванням власної розгалуженої мережі інформаторів для збору та передачі розвідданих РФ. Для комунікації з російським "куратором" використовував анонімні месенджери.

Під час обшуків за місцем проживання ворожого агента співробітники СБУ виявили "таємний" телефон, який він використовував для конспірованого листування з окупантами. Також вилучено тепловізори та незареєстровану зброю з боєприпасами.

Наразі СБУ повідомили чоловіку про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки в Одесі знешкодила російського агента, який розвідував місця дислокації стратегічно важливих об’єктів ОПК та корегував ракетні удари по критичній інфраструктурі Одещини.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності