UA | RU
01 серпня 2024, 16:33

Тендер на відбудову "Охматдиту" отримала маловідома фірма з завищеними цінами, — ЗМІ

фото: ДСНС

"Благодійний фонд "Охматдит" обрав компанію "Буд-технолоджі" переможцем відбору підрядника на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень внаслідок ракетного удару, за зібрані благодійниками кошти

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на "Наші гроші".

В "Охматдиті" повідомили, що проводили тендер не за правилами закону "Про публічні закупівлі", а у вигляді приватного конкурсу "з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами".

Загалом заявки на участь у цьому відборі подали 14 учасників, їхні цінові пропозиції коливалися від 41,79 млн грн до 645,25 млн грн (тут і далі без ПДВ).

У підсумку благодійний фонд "Охматдиту" обрав третю найдорожчу пропозицію від ТОВ "Буд-технолоджі" вартістю 307 млн грн.

Більше десяти інших учасників пропонували виконати роботи значно дешевше – від 41,79 до 286 млн грн. Однак замовник навіть не вів з ними перемовин, ніяк не пояснюючи своє рішення. Хоча з десяти дешевших заявок щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін на різні види робіт.

При цьому ціни на будматеріали у заявці компанії-переможця відбору на ремонт корпусу "Охматдиту" після ракетної атаки подекуди завищені вдвічі, порівняно із пропозиціями конкурентів.

Найбільші статті видатків у кошторисі "Буд-технолоджі" припадають на ремонт фасадних композитних панелей "Reynaers" (великі панелі темного кольору на фото корпусу) та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у "Буд-технолоджі" коштує понад 100 мільйонів гривень. При цьому ціна цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі.

ТОВ "Буд-технолоджі" зі статутним капіталом 5 тисяч гривень зареєстровано у Запоріжжі. У державних тендерах ця фірма участі не брала. На підтвердження досвіду виконання аналогічних робіт фірма завантажила договір підряду з ТОВ "Крам-інвест" на будівельні роботи для клініки в Запоріжжі по вул. Святого Миколая, 27. З публічного повідомлення про будівництво запорізької клініки "UniClinic" відомо, що воно було реалізовано запорізькою компанією-забудовником "Sensar" Марка Марченка.

Сьогодні власником та керівником "Буд-Технолоджі" є Василь Кобизь, який прописаний в селі Братське Запорізької області. Раніше її керівником була Ольга Шаленна – мати Євгена Шаленного, давнього партнера Марка Марченка.

Марк Марченко і Євген Шаленний з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії "Самопоміч", яку очолював мер Львова Андрій Садовий. У 2017 році Марченка затримували за фіктивні акти виконаних робіт по будівництву в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн.

На останніх місцевих виборах перед вторгненням Шаленний разом з директоркою Sensar Development Оленою Бартуль йшов вже від партії "Слуга народу".

Нагадаємо, під час організованого платформою United24 та monobank збору українські компанії та звичайні українці за 41 годину зібрали 300 мільйонів гривень для столичної дитячої лікарні "Охматдит", корпуси якої постраждали внаслідок російської ракетної атаки 8 липня.

Крім того, Кабмін виділив на відновлення лікарні 100 млн грн з державного бюджету, а президент Володимир Зеленський обіцяв виділити на це додатково ще 300 млн грн державних коштів.

У МОЗ повідомляли, що разом з державними коштами від усіх партнерів надійшло на рахунки благодійних фондів і благодійного рахунку "Охматдит" понад 800 мільйонів гривень.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
На Миколаївщині судитимуть керівників оборонного та комерційного підприємств за розтрату 2 млн грн
19 вересня 2024, 02:32
На Харківщині 10-річна дівчинка впала з недобудови
19 вересня 2024, 01:15
Вбивство на АЗС у Києві: в поліції розповіли подробиці, затриманому загрожує довічне
19 вересня 2024, 00:09
У Львівській політехніці найняли нову викладачку замість Фаріон
18 вересня 2024, 23:52
Побиття військового на Дніпропетровщині: серед нападників був місцевий депутат
18 вересня 2024, 22:41
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло зниклого чоловіка
18 вересня 2024, 21:58
У ГУР попередили українців про небезпеку в ресурсах Telegram
18 вересня 2024, 21:27
Телеграм-канал, який поширював інформацію про теракти у Львові, заблокований, – МВС
18 вересня 2024, 20:43
Ексмер Чернігова просив голову ОВА закрити кримінальні справи проти нього
18 вересня 2024, 20:10
Росіяни з артилерії обстріляли навчальний заклад на Харківщині
18 вересня 2024, 19:45