UA | RU
13 травня 2024, 13:22

СБУ затримала групу російського ГРУ, яка готувала чотири теракти у Києві до 9 травня

фото: ОГП

Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня. У столиці затримали агентів російського гру, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на пресцентр СБУ.

За наявними даними, саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

За задумом російської спецслужби, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів – щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати.

Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у запарковану поруч автівку.

Таким чином головне управління генштабу збройних сил рф (більш відоме як гру) хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також надіслати сигнал у символічний для них день 9 травня про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу "руського міра".

Контррозвідка Служби безпеки встановила, що куратором терактів РФ був співробітник гру Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154. Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї ж мережі у московській області.

СБУ тривалий час слідкувала за його діяльністю і покроково документувала злочинні дії агентури.

Зокрема, Сизов відповідав ще за проведення диверсії в Україні, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ також зіграла на випередження і запобігла вибухам.

Зараз Служба безпеки встановила увесь ланцюжок цієї мережі, включаючи агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку із території рф, а також безпосередніх виконавців теракту: їх затримали на гарячому, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті.

Затриманим повідомили про підозру відповідно до вчинених ними злочинів, зокрема за такими статтями КК України:

  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 113 (диверсія);
  • ст. 258 (терористичний акт).

Їм загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила агентурну групу ФСБ РФ, яка готувала координати для масованих ракетних обстрілів Київщини, Черкащини Полтавщини, Вінниччини та Кіровоградщини. Російських агентів затримали напередодні Великодня.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Удар по гуманітарному штабі в Херсоні: поранення отримали 5 людей
26 червня 2024, 15:58
В пошуках себе: як архетипічні сюжети програмують наше життя
26 червня 2024, 15:54
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
26 червня 2024, 15:37
У прикордонній зоні на Закарпатті ввели додаткові обмеження
26 червня 2024, 15:36
Підприємця на Буковині, який допомагав ухилянтам, покарали штрафом у 400 тис. грн
26 червня 2024, 15:24
В Одесі агенти ФСБ планували підпали автомобілів ЗСУ: зловмисників судитимуть
26 червня 2024, 14:58
На Львівщині водія звільнили від покарання за ДТП, у якому загинула його дружина
26 червня 2024, 14:46
Удари КАБами по Харківщині: прокурори показали наслідки російських обстрілів
26 червня 2024, 14:35
Кількість громад, які почали розробляти програми комплексного відновлення, зросла на третину, – Шуляк
26 червня 2024, 14:21
На Волині військовозобов'язаному загрожує до 5 років тюрми за напад на офіцера ТЦК
26 червня 2024, 13:57