UA | RU
01 травня 2024, 05:04

СБУ затримала хакерів, які створювали фейкові сторінки Малюка та Буданова

фото: СБУ

Служба безпеки України ліквідувала ботоферми в Києві, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. Зокрема, вони створювали фейкові сторінки у соцмережах керівників українських спецслужб

Про це повідомила пресслужба СБУ, передає RegioNews.

СБУ затримала двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони.

За даними слідства, для реалізації своїх задумів вони створювали підробні сторінки в соцмережах, зокрема, від імені голови СБУ Василя Малюка та начальника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

Щоб ці акаунти були максимально схожі до справжніх сторінок, на них пересилали офіційні дописи від СБУ та ГУР, а в особистих повідомленнях фігуранти виманювали у людей гроші та пропонували свою "допомогу".

Окрім того, вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів у Facebook, Twitter, Instagram і Tik-Tok, а також в російських "Однокласниках" та "Вконтакте".

Як розповіли в українській спецслужбі, потужності ботоферми дозволяли щодня генерувати понад тисячу підробних облікових записів. Для їхнього адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.

Як стверджують правоохоронці, підозрювані координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували "методички" для проведення підривної діяльності. Так, росія сподівалася розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу держави на міжнародній арені, кажуть у СБУ.

Під час обшуків в помешканнях організаторів ботоферм виявили ⁠спеціалізоване обладнання для "вирощування" вигаданих інтернет-адрес та сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти.

Також у фігурантів вилучили незареєстровану вогнепальну зброю з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Наразі слідчі повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України — незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Їм загрожує до 7 років тюрми.

Фігуранти перебувають під вартою.

Нагадаємо, раніше в СБУ повідомили, що затримали ще чотирьох ворожих агітаторів у різних регіонах України. Зловмисники публічно вихваляли Путіна та виправдовували збройну агресію РФ. Також вони закликали до захоплення влади в Україні та героїзували воєнні злочини рашистів.

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
На околицях Вовчанська Сили оборони знищили російську БМП
21 травня 2024, 16:15
СБУ "накрила" підпільні типографії, які масово виготовляли фальшиві документи для українців у Європі
21 травня 2024, 16:08
На Херсонщині окупанти атакували Іванівку: поранення отримав цивільний
21 травня 2024, 15:40
Генштаб оновив дані про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Покровському напрямку
21 травня 2024, 15:37
Повернення до нормальності під час війни: чому рутина стає нашим рятівним колом
21 травня 2024, 15:34
У Міноборони пояснили, чому військовим не потрібно встановлювати застосунок "Резерв+"
21 травня 2024, 15:20
Прикордонники за допомогою дронів підірвали два ворожі човни
21 травня 2024, 15:10
Заяви на службу в ЗСУ за контрактом подали уже тисячі засуджених, — Мін'юст
21 травня 2024, 15:05
Росія атакувала ракетами об'єкт інфраструктури на Сумщині, — ОВА
21 травня 2024, 14:49
Лікарка ВЛК пояснила, як медики оцінюють придатність до служби в армії
21 травня 2024, 14:47