UA | RU
19 лютого 2024, 15:47

Справи Майдану: Офіс генпрокурора відзвітував про результати майже 8 років судового розгляду

Фото: Facebook

Керівник Департаменту у справах Майдану Офісу Генерального прокурора Олексій Донський відмітив прогрес, досягнутий в ухваленні вироків протягом минулого року порівняно з попередніми періодами

Як інформує RegioNews, про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

"Після майже 8 років судового розгляду ми отримали довгоочікуваний вирок щодо безпосередніх виконавців масових розстрілів беззбройних протестувальників на Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року. Одного з них вперше у справах Майдану засуджено до довічного позбавлення волі", – зазначив начальник департаменту.

Не менш важливими, за його словами, є результати і щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних до цих злочинів осіб, зокрема тих, дії яких розслідувались в розрізі дослідження так званого "сліду" російської федерації в організації злочинів під час подій Майдану.

Донський повідомив, що в ході досудового розслідування встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на діючих на той час представників української влади, зокрема правоохоронних органів та спецслужб, з метою проведення спільної підривної діяльності проти України і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

Він нагадав, що вже повідомлено про підозру 20 співробітникам фсб рф, а також ексспівробітникам СБУ, які спільно взаємодіяли в інформаційній діяльності.

"20 співробітників фсб, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правоохоронці завершили розслідування кримінального провадження та передали до суду матеріали ще щодо 9 колишніх "беркутівців", а загалом до суду було передано матеріали щодо 20 екс-беркутівців. Вони застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій протесту у лютому 2014 року, що призвело до загибелі беззбройних активістів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності