UA | RU
02 листопада 2023, 16:57

У Кличка дали формальну відписку щодо проблеми родини Денисенків, яка втратила житло через ракетний обстріл росії

Чиновники з Київської міської державної адміністрації формально виконали свою роботу щодо допомоги родині Денисенків, чий будинок знищено російською ракетою, але літнім людям все одно немає де жити взимку

Нещодавно RegioNews писав про родину Денисенків, яка проживає у Бортничах на околиці столиці. В їхній приватний будинок наприкінці грудня 2022 року влучив уламок ворожої ракети, що призвело фактично до повної руйнації житла, яке згодом офіційно визнали аварійним.

Та трагедія також забрала життя доньки Тетяни Денисенко Наталії. Втім, після майже року очікувань постраждалі так і не отримали компенсації на відбудову будинку. Разом з тим Тетяна Денисенко просила у Дарницької райдержадміністрації модульний будинок для проживання доки не буде вирішення питання щодо компенсації на відбудову будинку, але його теж не надали, оскільки це не передбачено законодавством.

RegioNews надіслав журналістський запит до КМДА стосовно проблем постраждалої родини, отримавши на нього формальну відповідь від Департаменту будівництва та житлового забезпечення.

Чиновники запевняють, що діють виключно в межах законодавства і на території Києва утворено комісію з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією росії проти України. Саме ця комісія, як стверджують у Департаменті, розглядала питання про постраждалу родину Денисенків на основі їхньої заяви про надання компенсації за зруйнований будинок.

Сама ж постраждала Тетяна Денисенко розповідала журналістам RegioNews, що їй пропонували сертифікат еквівалентом 3 млн. 600 тис. грн. для придбання квартири у Києві. Але жінка, яка доглядає хворого чоловіка, не хоче жити в багатоквартирному будинку, адже усе життя прожила у своєму приватному будинку в Бортничах і хоче відбудувати свій зруйнований будинок. Чиновники ж такий варіант не розглядали, оскільки механізм виплат на відбудову зруйнованого житла ще не створений.

Стосовно надання модульного будинку для встановлення його на подвір’ї зруйнованого будинку, про який просила Тетяна Денисенко, у Департаменті будівництва та житлового забезпечення взагалі нічого не відповіли. Чиновники лише порадили постраждалій ставати у спеціальну чергу, де перебувають кияни, які потребують покращення житлових умов.

Як бачимо, якихось ефективних кроків, щоб реально допомогти людям, які постраждали внаслідок агресії росії, київська влада не квапиться робити. З одного боку, формально чиновники діють у рамках закону, але це, на жаль, не відображається на покращенні умов життя постраждалої родини Денисенків.

Натомість київська влада могла хоча б спробувати пошукати альтернативні шляхи вирішення проблеми постраждалої родини. Наприклад, можна звернутися до міжнародних чи українських гуманітарних організацій, або ініціювати питання з впровадженням системи надання постраждалим модульних будинків для тимчасового проживання тощо. Поки ж родині Денисенків доведеться зимувати у аварійному будинку, який розтрощив уламок ворожої ракети.

Читайте також: Немає Відновлення. Чому київська родина, на чий дім впала ракета, майже рік живе на руїнах

17 травня 2024
Квартирне питання: де українці купують найбільше житла і чому у Києві більше не придбати дешевих осель
Повномасштабна війна позначилась на усіх сферах життя в Україні. Не став виключенням і ринок нерухомості, адже ситуація на ньому сьогодні вкрай відрізняється від тієї, що була до 24 лютого 2022 року. ...
09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...