UA | RU
13 липня 2023, 17:13

Били електрострумом й погрожували зґвалтуванням дітей: з'явилися нові деталі катувань окупантами жінок у Херсоні

Після деокупації Херсона продовжують спливати воєнні злочини Росії. З’ясувалося, що окупанти в ізоляторі Херсона катували жінок електрострумом і водою і погрожували їм зґвалтуванням дітей

Про це розповіли на пресконференції "Жіночі камери" херсонської катівні. За словами правової аналітикині ZMINA Онисії Синюк, правозахисники зібрали свідчення постраждалих та свідків, пише RegioNews.

Завдяки цьому було встановлено близько 30 жінок, які в різний період часу утримувалися у приміщенні ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) № 1 ГУ Національної поліції в Херсонській області.

"Нам вдалося зафіксувати випадки катувань щодо п'яти жінок. Це побиття, застосування електроструму, використання води. Воду або заливали до рота, або натягали на голову бавовняну тканину, поливали, а коли вона висихала, то стискалася і не пропускала повітря. Електрошок прикладали до оголених грудей", - розповіла Синюк.

Вона зазначила, що жінок постійно принижували. Зокрема, їх примусово роздягали під час затримання і не тільки, погрожували зґвалтуванням їх та їхніх дітей.

Крім того, окупанти застосовували і психологічне насильство. Деякі катування проводилися в камерах в присутності інших жінок, щоб їх залякати. Одну з потерпілих змушували слухати крики її чоловіка, якого утримували в камері напроти. При цьому для більш дієвого емоційного сприйняття двері обох камер були відчинені.

Водночас, за словами правозахисників, затримання жінок проходило з порушенням усіх прав. Зокрема, їм не повідомляли, чому їх затримують, а також куди везуть.

Кількість людей у камерах удвічі і більше перевищувала норми перебування в ізоляторі. На миття в душі жінкам давали всього 5 хвилин. Їжу привозили раз на день, в недостатній кількості, до вечора вона скисала. Медичного забезпечення не було, а коли приїжджав лікар, що відбувалося дуже рідко, він казав, що жінки симулюють хвороби.

Внаслідок цього у жінок після їх звільнення були зафіксовані численні хвороби, втрата ваги, стреси тощо.

Нагадаємо, днями Генштаб повідомляв, що російські військові в окупованому місті Генічеськ, Херсонської області, посилюють репресії проти громадян України. За наявною інформацією, потрапити "на підвал" стало в рази легше, оскільки місцеві колаборанти, бажаючи вислужитись перед РОВ, постійно здійснюють наклепи на громадян, проводять безпідставні перевірки.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності