UA | RU
27 червня 2024, 02:14

Ексдиректор оборонного підприємства у Харкові розкрадав кошти на ремонті військової техніки

фото: СБУ

Контррозвідка СБУ викрила на оборудках з державними коштами колишнього генерального директора харківського державного підприємства із обійми концерну "Укроборонпром"

Про це повідомляє пресслужба СБУ, передає RegioNews.

За даними слідства, влітку 2022 року на той час очільник заводу організував схему заволодіння коштами, які були передані підприємству для виконання державного оборонного замовлення. За контрактом з Міноборони України харківське підприємство мало здійснювати ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів військового призначення.

До оборудки директор заводу залучив ще двох осіб: свого підлеглого – начальника управління з матеріально-технічного постачання, а також представника фірми, яка здійснювала постачання запасних частин.

Зловмисники домовились, що замість нових запчастин для окремих вузлів та агрегатів військової техніки вони будуть закуповувати відремонтовані.

Натомість такі деталі були неналежної якості, не відповідали нормам та чинним стандартам і до того ж порушували умови укладеного договору.

Директор заводу та начальник управління матеріально-технічного постачання зі свого боку підписували документи про прийомку завідомо неякісних деталей, забезпечували безперешкодне проходження ними вхідного контролю якості на підприємстві та потрапляння цих неякісних комплектуючих до збиральних цехів.

Судова товарознавча експертиза підтвердила неналежну якість цих деталей.

Ексдиректору державного підприємства, а також двом іншим учасникам оборудки, повідомили про підозру за ч. 4 ст. 191 КК України (заволодінням майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисникам загрожує до 8 років вʼязниці. Усім трьом фігурантам обрані запобіжні заходи: колишньому директору – тримання під вартою, іншим – цілодобовий домашній арешт.

Нагадаємо, раніше Держбюро розслідувань викрило махінації з генераторами для військових на понад 5 мільйонів гривень. Серед підозрюваних – командир частини.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...