UA | RU
24 квітня 2024, 14:01

СБУ затримала намісника Святогірської лаври

фото: df.news

Служба безпеки України затримала намісника Святогірської лаври митрополита УПЦ Арсенія

Про це повідомив нардеп від "Слуги народу" Артем Дмитрук, передає RegioNews.

Нардеп також повідомив, що у самому монастирі силовики проводять обшуки.

"Союз православних журналістів" повідомив з посиланням на джерело, що митрополита відвезли до Слов'янська на допит, а потім повезуть до Дніпра для участі у судовому засіданні.

Згодом про затримання митрополита офіційно повідомила і СБУ.

"Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія. За даними слідства, клірик "здав" окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині", - розповіли у спецслужбі.

Наголошується, що це відбулося під час його літургії.

"Тоді вікарій під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу. Таким чином клірик намагався завуальовано "злити" агресору місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, митрополит ще до початку повномасштабного вторгнення Росії висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Про це свідчать неодноразові інтерв’ю вікарія, в яких він називав збройну агресію РФ "громадянським конфліктом".

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Наразі вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу, фігурантові загрожує до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що підозру отримав настоятель храму Шепетівської єпархії УПЦ МП на Хмельниччині, який підтримував агресивну війну проти України та розпалював релігійну ненависть.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності