UA | RU
15 червня 2023, 16:47

Лікарі у Чернівцях провели унікальну операцію: зробили пацієнту щелепу з ребра

Фото: Чернівецька обласна клінічна лікарня

У Чернівцях провели унікальну реконструктивно-відновлювану пластичну операцію. Лікарі зробили пацієнту нову щелепу з його ж ребра

Про це інформує пресслужба ОКНП "Чернівецької обласної клінічної лікарні", передає RegioNews.

У чоловіка через травму повністю зникла передня частина нижньої щелепи. Тому до справи взялися хірурги-стоматологи і торакальні хірурги. Оперативне втручання відбулося у два етапи: вилучення ребра і встановлення змодельованого з нього імпланту на місце нижньої щелепи. Таку процедуру називають трансплантацією кісткового елемента.

"Спершу торакальні хірурги - начальник підрозділу торакальної хірургії Василь Яцків та лікар-хірург Сергій Фрімет - вилучили у пацієнта ребро. Опісля хірург-стоматолог підрозділу хірургічної стоматології Микола Токар змоделював з нього імплант потрібного розміру і форми й встановив його на місці відсутньої ментальної ділянки нижньої щелепи, зафіксувавши спеціальною пластиною та гвинтами", - йдеться в повідомленні.

Найбільш оптимальним для імплантації лікарі визначили саме ребро, адже воно найбільше підходило за формою та структурою, до того ж їм був потрібен фрагмент кістки не менше 7 сантиметрів. Також резекція ребра дозволяє мінімізувати травматичні наслідки для організму пацієнта.

"Було проведено КТ з контрастуванням і разом з лікуючим лікарем визначено найбільш підходяще ребро для вилучення. Так, для моделювання нової щелепи у пацієнта забрали п’яте ребро зліва. Провели піднадкісну резекцію, завдяки чому зберегли судинний і нервовий пучки. З часом частково кісткова тканина у місці резекції навіть відновиться", - розповіли в лікарні.

Уже невдовзі після операції пацієнт був на ногах. Коли чоловік звикне до імплантованої кістки, можна буде змоделювати край альвеолярного паростка, зробити пластику пародонти, встановити зубні імпланти й навіть повністю відновити зубний ряд, каже хірург-стоматолог Микола Токар.

Така операція складна через великий ризик крововтрати. Лікарям доводилося працювати у ділянці лицевого нерва. Вони намагалися зробити все, аби в пацієнта не було потім проблем із рухливістю язика, щоб він міг розмовляти і їсти, як раніше. У підсумку негативних наслідків вдалося уникнути, чоловік почувається добре.

Генеральний директор лікарні Дмитро Домбровський наголосив, що операція такого високого рівня майстерності в закладі зроблена вперше. Це оперативне втручання допоможе не тільки відновити функцію нижньої щелепи, а й дозволить досягти чималого естетичного ефекту для пацієнта, зазначив фахівець.

Нагадаємо, раніше лікарі у Рівному провели операцію на серці 800-грамовому немовляті.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності