UA | RU
Михайло Дяденко керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків info@regionews.ua
04 липня 2020, 16:00

Зрада чи перемога, або Зміни до Закону України "Про вищу освіту"

Учора Верховна Рада України прийняла, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій АР Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей", яким розширено можливості для вступу та підготовки до вступу до закладів вищої освіти вступників з тимчасово окупованої території та території населених пунктів на лінії зіткнення
Учора Верховна Рада України прийняла, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, Закон "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій АР Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей", яким розширено можливості для вступу та підготовки до вступу до закладів вищої освіти вступників з тимчасово окупованої території та території населених пунктів на лінії зіткнення

За прийняття Закону проголосували 310 народних депутати України, з усіх депутатських фракцій та груп, за винятком фракції політичної партії "Європейська Солідарність", яка виступила категорично проти.

Законом запроваджено можливість вступу за вступними іспитами в межах установлених квот для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та територія населених пунктів на лінії зіткнення, до усіх закладів вищої освіти. На сьогодні, вступ за квотою за результатами вступних іспитів, передбачено лише для вступників, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія АР Крим та міста Севастополя до уповноважених закладів вищої освіти.

Критики ухваленого Закону знайшлися і в соціальних мережах. Як правило, вони апелюють до того, що усі вступники мають бути в рівних умовах та вступати до вищих навчальних закладів за результатами ЗНО.

От тільки такі критики не враховують одну особливість: діти на тимчасово окупованій території рівних умов, з дітьми з України, якраз і не мають. У них немає можливості повноцінно вивчати українську мову та історію, за навчальним планом, який використовується на неокупованій території. Часто, вони не мають можливості найняти репетитора, оскільки це може бути небезпечно та й доходи батьків навряд чи достатні для цього.

Тому, для таких дітей можливість стати студентами ВНЗ за результатами вступних іспитів – це величезна підтримка з боку держави, яка, тим самим, показує турботу про своїх громадян, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Зі свого боку, ми отримаємо шанс, що ці діти інтегруються в українське суспільство і стануть неформальними агітаторами повернення тимчасово окупованих територій так званих ДНР/ЛНР під юрисдикцію України. Їхнє ж навчання у ВНЗ на тимчасово окупованих територіях (де ведеться жорстка антиукраїнська ідеологічна обробка), чи в російських університетах точно не наблизить їх до України.

А від того, як швидко ми повернемо ці території, багато в чому залежить, як швидко нам вдасться повернути Крим і Донбас.

310 депутатських голосів "За" - показують, що Закон об’єднав український парламент. І дуже дивно, що таку проукраїнську позицію не зайняла фракція "Євросолідарності", яка навіть намагалася заблокувати ухвалення закону, влаштувавши штовханину біля трибуни з метою зірвати голосування.

При цьому, пояснити, чому "ЄС" зайняла таку позицію, представники останньої так і не змогли. Адже аргумент, що потрібно було б ввести пільги для дітей загиблих військових, не витримують критики, оскільки Закон України "Про вищу освіту" передбачає державну цільову підтримку таким дітям для здобуття вищої освіти.

До речі, жоден із депутатів Євросолідарності не вніс до парламенту законопроекту, про необхідність ухвалення якого вони заявляли, блокуючи парламентську трибуну. От такі у нас "патріоти".




 
Підписуйтесь на RegioNews
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Внаслідок обстрілів Харківщини поранені троє людей
28 березня 2024, 20:34
У високопоставленого київського митника виявили необґрунтовані активи на 8,6 млн грн
28 березня 2024, 20:16
Росіяни протягом дня десять разів обстрілювали Дніпропетровщину — фото руйнувань
28 березня 2024, 19:48
Ворожі обстріли та удари ЗСУ по позиціях росіян: актуальні дані Генштабу про ситуацію на фронті
28 березня 2024, 19:21
"Джавелін" проти танка: Військові показали "вибухове" відео з передової
28 березня 2024, 19:04
Житель Тернополя став "багатодітним" батьком трьох литовських дітей за $4500
28 березня 2024, 18:43
Зеленський сказав, коли Росія може піти у новий контрнаступ
28 березня 2024, 18:27
На Харківщині шпигунка "зливала" позиції ЗСУ ворогу: їй винесли вирок
28 березня 2024, 18:19
Повітряна тривога оголошена по всій Україні – яка загроза
28 березня 2024, 18:06
Полтавський обласний ТЦК просить поліцію розшукати та доставити 30 тисяч людей
28 березня 2024, 18:01