UA | RU
19 вересня 2024, 11:16

Жорстоке зґвалтування підлітка на Полтавщині: хто та як намагався зам'яти справу

Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціальних мережах самими ґвалтівниками. Правоохоронці не відразу відреагували на цю жахливу подію. Вони згодом лише склали адмінпротоколи на батьків неповнолітніх, які вчинили насильство щодо дитини. Місцеві вважають, що ситуацію просто хотіли, як кажуть, зам'яти, але після розголосу справі дали хід. RegioNews розбирався у ситуації
Україну сколихнули новини з невеличкого селища Котельва на Полтавщині, де місцеві підлітки палицею зґвалтували 12-річного хлопчика. Причому все це було записано на відео і надалі розповсюджено у соціальних мережах самими ґвалтівниками. Правоохоронці не відразу відреагували на цю жахливу подію. Вони згодом лише склали адмінпротоколи на батьків неповнолітніх, які вчинили насильство щодо дитини. Місцеві вважають, що ситуацію просто хотіли, як кажуть, зам'яти, але після розголосу справі дали хід. RegioNews розбирався у ситуації

Резонансу ця справа набула наприкінці серпня цього року, коли в соціальних мережах почала розганятися інформація щодо сексуального насильства по відношенню до 12-річного хлопчика, який проживає на території Котелевської селищної громади на Полтавщині. Насильницькі дії вчиняли кілька неповнолітніх. З'ясувалося, що все це сталось ще у червні на пляжі "Мусійка" на річці Ворскла. Тоді кілька підлітків ображали, змушували оголятися та знімали плавки з 12-річного хлопчика та принижували його. Своєю чергою, одна з місцевих жительок Ярослава Скороход зробила допис на своїй сторінці у соціальній мережі, розкривши подробиці цього страшного злочину у Котельві. За даними жінки, після того, як 12-річного хлопця побили, його просто зґвалтували палицею, знявши усе це на відео, а потім ще й поширили серед знайомих.

Правоохоронці відреагували на усі дії лише тим, що фактично склали протокол про адміністративне правопорушення. А у реєстрі судових рішень відображалось, що за наслідками цього інциденту до відповідальності притягли лише батьків двох хлопців, які вчиняли насильницькі дії. Оскільки ці правопорушники не досягли 16-річного віку, на батьків виписали штрафи у розмірі 850 грн та 1190 грн за ухилення від виконання батьківських обов`язків. Загалом цьому інциденту було лише надано хуліганський характер.

Усе це збурило жителів Котельви, і 31 серпня вони зібралися біля місцевого відділення поліції з вимогою розпочати кримінальне провадження щодо знущань над 12-річним хлопчиком. У поліції у відповідь відзвітували, що розслідування цієї резонансної справи перебуває під контролем начальника поліції Полтавщини.

У ситуацію також втрутився уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, який підтвердив, що сексуальне насильство над 12-річним хлопчиком відбулось ще у червні, але правоохоронці дізнались про це лише на початку серпня. Також Лубінець підтвердив, що правоохоронці дійсно не відкрили досудове розслідування, а просто склали адміністративні протоколи на батьків підозрюваних у скоєнні цього жахливого злочину. Причому, як підкреслив Лубінець, третього підозрюваного у злочині правоохоронці фактично не намагалися встановити.

"З яких це пір факти сексуального насильства над дітьми не розслідуються правоохоронними органами в межах кримінального провадження? І лише коли ця подія набула суспільного розголосу, внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 статті 153 ККУ", – заявив тоді омбудсмен.

За справу взялась лише після мітингів

На початку вересня у поліції Полтавщини заявили, що встановлені особи, які у червні знущалися над неповнолітнім на пляжі у селі Котельва. За даним фактом слідчим підрозділом Полтавського районного управління поліції розслідується кримінальне провадження, відкрите за кваліфікуючими ознаками частини 4 статті 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України.

Далі справа почала набирати оберти. 2 вересня у поліції Полтавщини повідомили, що 22-річному підозрюваному у зґвалтуванні малолітнього у червні поточного року на пляжі біля річки Ворскла в селищі Котельва, оголошено про підозру. Хоча з самого початку в соцмережах місцеві писали, що насильницькі дії вчиняли лише неповнолітні. Тож 22-річному підозрюваному інкримінують одразу дві статі Кримінального кодексу України — вчинення сексуального насильства та втягнення неповнолітніх та малолітніх у протиправну діяльність. Якщо провину підозрюваного визначає суд, йому може загрожувати до 10 років в'язниці. 2 вересня Октябрський районний суд Полтави відправив до СІЗО на 60 діб цього 22-річного підозрюваного.

За кілька днів після цього 15-річному хлопцю, який є одним з причетних до знущання над неповнолітнім, Октябрський районний суд Полтави обрав запобіжний захід, а саме – передав неповнолітнього підозрюваного під нагляд батьків на період досудового розслідування. Попередньо йому також було оголошено про підозру.

Крім того, вирішується питання щодо застосування примусових заходів виховного характеру щодо третього малолітнього фігуранта, який на момент вчинення злочину не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

В той самий час у поліції Полтавської області відзвітували, що завершилось службове розслідування щодо подій в Котельві, яке тривало близько двох тижнів. Тож на основі рішення дисциплінарної комісії поліції Полтавщини до дисциплінарної відповідальності притягнуто десять поліцейських, серед яких двох було звільнено. Зазначається, що серед звільнених був начальник сектору поліцейської діяльності місцевого підрозділу. Начальник поліції Полтавської області Євген Рогачов додав, що події в Котельві є неприпустимим, а співробітники, які допустили дисциплінарні проступки повинні за них відповідати. Тобто, фактично йдеться про те, що місцеві поліцейські вчасно не відкрили кримінальне провадження за цією справою.

Насильство трапляється не вперше

Разом з тим Telegram-канали Полтавщини пишуть, що один з підозрюваних у зґвалтуванні 12-річного хлопчика вже не вперше скоює тяжкі злочини. Начебто він два роки тому зґвалтував дівчину, але справа була спущена на гальмах. Подейкують, що усе через родинні зв`язки підозрюваного з суддею Котелевського райсуду. До речі, саме вона і виносила рішення про те, що зґвалтування хлопчика у червні цього року було нічим іншим, як звичайне хуліганство. Крім цього, місцеві ЗМІ пишуть, що селищний голова Котельви Тетяна Корост, а також її заступники та навіть місцева служба у справах дітей нібито знали про насильницькі дії по відношенню до хлопчика, але ніхто і ніяк адекватно на це не відреагував. Начебто, усе на що спромоглися фахівці служби у справах дітей — профілактичні бесіди з неповнолітніми підозрюваними, а також зробили висновок, що зґвалтуваний хлопчина все це сприймав, як гру. А от матір потерпілого ледь не усі чиновники вмовляли не робити розголосу цієї справи, мовляв, кругом "великі люди".

Чому неповнолітні вчиняють сексуальне насильство

У коментарі RegioNews психолог-психотерапевт Єдиного Європейського реєстру психотерапевтів Оксана Придатко розповіла, що у більшості випадків насильницькі дії сексуального характеру вчиняють підлітки, які самі свого часу постраждали від фізичного чи сексуального насильства.

"Зазвичай під час групових насильницьких дій по відношенню до неповнолітніх є одна людина, яка має лідерські якості й залучає до таких злочинних дій інших осіб. У випадку з подією в Котельві майже на 100% впевнена, що лідером міг бути підліток, який може бути з цілком нормальної родини, але за цією ширмою може приховуватися те, що цей підліток страждає від насильства сам", — зазначила вона.

Крім цього, психолог додає, що повномасштабна війна в Україні також залишає свій відбиток на поведінці дітей, адже багато батьків при дітях розповідають, що когось хотіли б вбити, або ж застосовують різноманітні меми сексуального напрямку. Мовляв, це певним чином відображається на дітях, які це чую, адже вони можуть зрозуміти, що так можна вчиняти.

"Звісно, не можна списувати з рахунків і питання булінгу, адже я впевнена, що ці насильницькі дії у Котельві вчинялися не по відношенню до якоїсь дитини-лідера. Тобто, можливо, що у школі де навчається потерпілий не бачили або не хотіли бачити, що над цією дитиною знущаються", — каже Оксана Придатко.

Насамкінець вона надала поради батькам більше контролювати свої емоції та висловлювання, коли вони при дітях можуть вживати лексику, пов`язану з сексуальним насильством.

"Наприклад, у батька дитини стався конфлікт з начальником на роботі чи з сусідом. І вже вдома він може скаржитися на це, розповідаючи, що над тими, хто його образив, потрібно вчинити, м`яко кажучи, дії насильницького сексуального характеру. Чи по відношенню до тих самих росіян. Але діти усе це чують і вони думають, що якщо дорослим таке дозволено, то чому і вони не можуть вчиняти такі дії по відношенню до тих, хто не може дати опору. І дуже багато сьогодні фіксується випадків, коли батьки просто б`ють своїх дітей. Цього безумовно не має бути", — резюмувала психолог.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
Побиття підопічної інтернату на Прикарпатті: у поліції розповіли подробиці
19 вересня 2024, 21:52
Нардеп Камельчук оголосив про вихід зі "Слуги народу" через перейменування його рідного міста
19 вересня 2024, 21:01
Мер Івано-Франківська розповів, скільки людей уже зголосилися стати мовними інспекторами
19 вересня 2024, 20:31
Міський голова Житомира Сухомлин достроково склав повноваження
19 вересня 2024, 19:58
На Волині затримали чоловіка, який намагався ввезти в Україну десятки російських книг
19 вересня 2024, 19:44
Ворог вдарив по селищу Вільча на Харківщині: у свій день народження загинув місцевий чоловік
19 вересня 2024, 19:13
В ДСНС показали, як евакуюють людей з геріатричного пансіонату у Сумах після авіаудару
19 вересня 2024, 18:38
Авіаудар по пансіонату для літніх людей у Сумах: стало відомо про одного загиблого
19 вересня 2024, 18:25
Росіяни скинули авіабомбу на пансіонат для людей похилого віку у Сумах: є поранені
19 вересня 2024, 17:56
У Херсоні внаслідок атаки ворожого дрона важко поранений медпрацівник
19 вересня 2024, 17:23