UA | RU
17 червня 2024, 12:04

Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України

Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в країні здебільшого відпочивати їдуть жінки з дітьми. RegioNews розбирався, скільки потрібно буде заплатити за відпочинок цього літа в Україні та які регіони для цього найбільш популярні.
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в країні здебільшого відпочивати їдуть жінки з дітьми. RegioNews розбирався, скільки потрібно буде заплатити за відпочинок цього літа в Україні та які регіони для цього найбільш популярні.

На півдні підкачала безпека

Через тимчасову окупацію деяких районів Херсонської області місцеві чорноморські курорти, звісно, недоступні для українців, які проживають на підконтрольній Україні території. Втім, через безпекову ситуацію не буде курортного сезон цього року й у Миколаївській області, як мінімум якщо це стосується відпочинку на Чорному морі. Наприклад, очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що чорноморські пляжі Миколаївщини офіційно не можуть відкрити для купання, адже є ризик артилерійського обстрілу регіону. Тому відпочивати на пляжах біля моря у Миколаївській області – небезпечно. Але керівництво області обіцяє зробити доступним відпочинок на лиманах та річках регіону. До речі, Віталій Кім додав, що на Одещині пляжний сезон на морі буде можливий, адже до цього регіону росіяни можуть "дістатися" хіба крилатими ракетами та безпілотниками, а от Миколаївщину інколи обстрілюють навіть із РСЗВ та артилерії.

Кореспондент RegioNews подзвонив у декілька приватних готелів Коблеве, що раніше було одним з найбільш популярних чорноморських курортів Миколаївщини. Власники готелів підтвердили, що вони не працюють, адже підходи до моря в цілях безпеки недоступні, тому вони радять їхати до Одеси.

Одещина – єдиний наразі морський курорт в Україні

Одещина, дійсно, розраховує на більш-менш вдалий курортний сезон. За інформацією очільника Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера, цього літа планується відкриття одразу 20 локацій на чорноморському узбережжі Одещини. Причому перша з них вже працює – пляж "Калетон" в Одесі. На інших локаціях мають відбутися перевірки включно за участі військових. Втім, усіх відпочиваючих вже попередили, що під час повітряної тривоги, при виявленні підозрілих предметів, під час шторму від 2-х балів перебування людей біля моря заборонено.

У розмові з кількома працівниками готелів Одещини, вимальовується наступна картина щодо відпочинку в цьому регіоні. По-перше, вони кажуть, що пляжі в Одесі та інших населених пунктах працюють, але не радять їхати у Затоку, де майже все закрито. Натомість у тому ж Чорноморську готельний двомісний номер на самому березі моря коштує від 700 грн за добу. Якщо брати саму Одесу, то тут ціни вже трохи вищі, і за 700 грн можна винайняти номер хіба за кілька кілометрів від моря. Також популярним сервісом в Одесі є оренда квартира подобово. Ціни залежать від відстані до моря та оснащення житла, але в середньому за користування однокімнатною квартирою доведеться викласти близько 700-900 грн за добу.

Щодо харчування, то на рецепції готелів радять розраховувати на середній чек порції обіду від 200 грн, а вечері – від 300 грн. Тобто, харчування на одну особу на день обійдеться мінімум в 600-700 грн, якщо брати ще сніданки. Звісно, можна харчуватися або самому, або ж у громадських закладах харчування, що буде дещо дешевше аніж в готелі. Таким чином тижневий відпочинок на двох в Одесі обійдеться щонайменше в 10-12 тис. грн. У цю вартість включено проживання та харчування.

Західна Україна пропонує відпочинок на будь-який смак

У нинішніх реаліях найбільш розвиненим та безпечним туризмом може похизуватися хіба західна Україна з її горами та різноманітними цікавими локаціями. Особливо це стосується Закарпаття. Тут також є багато річок, де можна купатися, але вода в них зазвичай досить прохолодна. Тому популярними у цьому регіоні є приватні готелі з басейнами. Ціни на двомісні номери в них стартують від 1500 грн. За ці кошти ви отримаєте номер з усіма зручностями, а також можливість користування басейном досить високої якості з чистою водою.

Щодо харчування, то тут, як кажуть, усе на гаманець і смак туриста. За великим рахунком, денне харчування може коштувати і кілька сотень гривень, але це вже потрібно досить сильно економити. Тому варто розраховувати, що у більшості готелів обід чи вечеря обійдуться в 250-300 грн, а сніданки у 100-150 грн. Також варто відкласти тисячу-другу гривень на екскурсії, адже тут їх велике розмаїття: виїзд в гори, гастротури, відвідування замків чи відпочинок у термальних водах. Втім, варто відзначити, що більшість туристичних комплексів Закарпаття з більш-менш привабливою ціною за номери, вже заброньовані на найближчий місяць-два. Тому слід поспішати з бронюваннями.

Також досить популярними є курорти Івано-Франківщини: Долина, Яремче, Татаров, Верховина, Коломия, Косів. Сюди потрібно їхати, щоб милуватися горами та відчути ввесь місцевий колорит. Щодо житла, то, за великим рахунком, у невеличких містах чи селах його можна орендувати навіть за 300-400 грн, якщо йдеться про номер на двох. Втім, зазвичай за таку вартість той самий санвузол буде вже не в номері, а на поверсі, де проживають кілька сімей. Кращі умови на проживання стартують вже від 600-700 грн. Щодо харчування, то Івано-Франківщина – це топ для любителів поїсти, адже гуцульські страви є дуже смачними, починаючи від баноша з грибами та шкварками і закінчуючи різноманітними м’ясними стравами.

Відпочинок за кордоном

Звісно, іноземні курорти для більшості українців зараз не по кишені, але все ж туди їдуть жінки з дітьми, щоб оздоровитися. На популярних курортах Туреччини тижневий відпочинок у готелі 5 зірок обійдеться на двох від 45 тис. грн. Якщо ж брати готель на 4 зірки, то можна вкластися навіть у 35 тис. грн. Втім, потрібно розраховувати, що виліт відбуватиметься з Кишинева. Наприклад, з Києва до столиці Молдови квиток на потяг у плацкарті обійдеться приблизно у 2 тис. грн. Тобто дорога на двох в обидва боки коштуватиме близько 8 тис. грн.

До Єгипту можна дістатися фактично з будь-якого аеропорту країн-сусідок України. Попитом користуються вильоти з Варшави. Тижневий відпочинок у пристойному готелі 5 зірок обійдеться близько 50 тис. грн на двох. Готелі на 4 зірки коштують в районі 40 тис. грн. З Києва до Варшави можна дістатися автобусом. Ціна одного квитка стартує від 1200 грн. А от квиток на потяг у купе коштує більше 3 тис. грн. Причому, придбати його практично неможливо через дуже високий попит.

Досить популярними серед українців в останні роки є автобусні тури до Болгарії. Тут пристойні курорти і можна добре відпочити на Чорному морі. Ціни на тури є на будь-який смак. Зазвичай готелі не пропонують харчування за системою усе включено, як в тому ж Єгипті чи Туреччині. Тому популярними у болгарських готелях є харчування за системою "сніданки/вечері". Якщо брати шикарні готелі, то вартість за двох на тиждень може перевищити і 40 тис. грн. Проте є купа пропозицій з цінами навіть 20 тис. грн за двох. Сюди також входить проїзд з Києва.

22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
13 червня 2024
Життя зі світлом: скільки потрібно викласти за генератор, павербанк та зарядну станцію
Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує гене...
07 червня 2024
Як привести росію до тями і чому присутність Байдена необов'язкова. Політолог Ігор Рейтерович – про Саміт миру в Швейцарії
Напередодні першого Саміту миру в Швейцарії (15-16 червня) політолог Ігор Рейтерович розповів в інтерв’ю RegioNews, чого очікувати Україні від цього міжнародного заходу, коли на нього зможуть запросит...
У Києві судитимуть групу з 10 наркодилерів
26 червня 2024, 13:28
Жителька Львова опинилася у лікарні після того, як її у парку вкусила білка
26 червня 2024, 13:06
Офіційно: Зеленський затвердив створення Сил безпілотних систем у структурі ЗСУ
26 червня 2024, 12:55
Наслідки авіаудару по Донеччині: росіяни пошкодили пожежно-рятувальну частину
26 червня 2024, 12:43
У Києві затримали чоловіка, який запускав феєрверки — він здивував поясненням своїх дій
26 червня 2024, 12:24
Під Бахмутом Сили оборони знищили гаубиці та техніку росіян
26 червня 2024, 12:15
Як заступник генпрокурора Вербицький після розслідування ЗМІ намагається відбілити репутацію
26 червня 2024, 12:02
У Києві п'яний водій тікав від поліцейських і на смерть збив пішохода
26 червня 2024, 11:45
Після поїздки на Донеччину Зеленський анонсував "окрему розмову" з деякими чиновниками
26 червня 2024, 11:31
Військово-обліковий документ з QR-кодом можна отримати в ЦНАПі: як це працює
26 червня 2024, 11:15