UA | RU
29 лютого 2024, 10:48

"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки

У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. RegioNews розбирався, чим "Армія+" зможе полегшити життя захисникам і захисницям України та чи можливі в цьому додатку електронні повістки для військовозобов’язаних
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. RegioNews розбирався, чим "Армія+" зможе полегшити життя захисникам і захисницям України та чи можливі в цьому додатку електронні повістки для військовозобов’язаних

Що буде у застосунку

"Армія+" планують запустити влітку 2024 року. Цей новий додаток за своїм функціоналом стане аналогом усім відомої "Дії". Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко, яка відповідає за цифровізацію відомства та раніше працювала в команді Михайла Федорова, пояснює, що військовослужбовці часто скаржаться на величезну купу паперової роботи, тому й з’явилась ідея максимально цифровізувати цей процес.

Найголовніше, що у застосунок "Армія +" для всіх військовослужбовців будуть доступні рапорти, які можна підписати буквально в кілька кліків на смартфоні. Рапорти мають зробити у вигляді стандартизованих шаблонів, тому на оформлення такого документу знадобиться мінімум часу. Військовослужбовець після відправки рапорту, наприклад, своєму командиру, зможе відслідковувати його подальшу реакцію на це звернення.

Ще однією важливою опцією у застосунку стане електронне посвідчення військовослужбовця або електронне посвідчення захисника. По суті, це ID військового, і саме завдяки ньому він зможе отримувати доступ до багатьох послуг в електронному вигляді, а також мати доступ до бойових систем, наприклад, до певного роду розвідданих перед виконанням бойових завдань. Звісно, у Міноборони запевняють, що "Армія +" буде максимально захищеною, адже логічно, що такий набір даних – це просто ласий шматок для ворожих розвідників.

У Міноборони також обіцяють запровадити у додатку зворотній зв’язок із державою. Будь-яке питання від військовослужбовця можна буде оформити в запит і через додаток надіслати тій державній структурі, яка зможе допомогти військовому.

Ще одним сервісом у додатку стануть різноманітні онлайн-курси для саморозвитку військовослужбовців.

Наразі це основні чотири складові додатку "Армія+", що будуть доступні після його запуску. Згодом планується розширення опцій. Спочатку застосунок буде доступний лише для військовослужбовців Збройних Сил України, але згодом його можуть відкрити для представників усіх сил оборони країни.

Чи будуть через "Армію+" надсилати електронні повістки

Багатьох зараз цікавить, у який спосіб військовозобов’язаним надсилатимуть електронні повістки, якщо таку опцію все ж затвердять у новому законопроєкті про посилення мобілізації, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді та вже ухвалений у першому читанні. Поки невідомо жодних деталей того, який вигляд матиме, на якій платформі та як саме працюватиме електронний кабінет військовозобов’язаного, за допомогою якого, власне, ТЦК і надсилатимуть електронні повістки.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров неодноразово запевняв, що повісток у "Дії" точно не буде. Однак чи стосуватиметься це також і нового застосунку "Армія+", у Мінцифрі чітко не говорять. Заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко в нещодавньому інтерв’ю ЗМІ розповідала, що потрібно дочекатися ухвалення законопроєкту, і якщо у його кінцевому варіанті залишать норму про такий електронний кабінет, ІТ-фахівці відомства почнуть працювати в цьому напрямку, щоб запровадити такий функціонал.

Загалом у Міноборони хочуть, щоб у майбутньому будь-який військовозобов’язаний міг швидко дізнатися, наприклад, чи стоїть він на обліку в ТЦК або ж має відстрочку чи бронювання від мобілізації. І добре було б згодом "зашити" у застосунок усю цю інформацію. Втім, сама Черногоренко говорить, що поки все це на рівні обговорень, і необхідно мати кілька варіантів, як ця модель електронних повісток працюватиме, а вже потім обрати найкращу.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати росіян
27 квітня 2024, 09:47
У Херсоні засудили чоловіка за зґвалтування падчерки
27 квітня 2024, 06:34
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25
ДТП у Броварах: відео моменту збиття людей та коментар поліції
26 квітня 2024, 21:10
Голова Броварської РДА, який пʼяним збив людей на переході, буде звільнений, – ОВА
26 квітня 2024, 20:29
У Броварах п’яний голова РДА збив натовп людей
26 квітня 2024, 20:10