UA | RU
09 березня 2024, 17:04

Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?

Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної посади повернутися колись у велику політику та потенційно стати президентом України, розбираємось у матеріалі
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної посади повернутися колись у велику політику та потенційно стати президентом України, розбираємось у матеріалі
Фото: Офіс президента України

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що узгодив кандидатуру Валерія Залужного на посаду посла України у Великобританії. Для багатьох ця новина стала сюрпризом, адже раніше екс-головком ЗСУ відмовлявся від альтернативних посад та й, як відомо, його звільнення відбулося на тлі серйозного напруженням між політичним і військовим керівництвом держави.

Володимир Зеленський одразу заявив, що Залужний, мовляв, сам говорив йому, що хотів би після звільнення працювати на дипломатичному напрямку. "Генерал Валерій Залужний говорив мені саме про такий напрямок для себе – дипломатичний. Міністерство закордонних справ України направило відповідний запит на агреман", – заявив глава держави у своєму відеозверненні, додавши, що очікує від цього призначення зміцнення відносин між Україною та Великобританією.

Формат того, як суспільству повідомили про таке кадрове рішення, виглядає дещо нетипово. Зазвичай про призначення посла в тій чи іншій країни повідомляється вже по-факту, а не на першому етапі узгодження. Адже бувають випадки, коли інша держава не погоджує конкретну кандидатуру. Як-от, наприклад, було у випадку з колишнім начальником Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм, який не отримав агреман на призначення послом у Казахстані. Малоймовірно, що така доля може чекати Валерія Залужного, адже вже зараз відомо, що Великобританія з оптимізмом сприйняла новину про його можливе призначення. Екс-головком має давні та успішні робочі відносини з представниками військового блоку Об'єднаного королівства. До того ж, оголошення про призначення Залужного відбулося якраз у той день, коли в Києві Зеленський зустрічався з високоповажною делегацією на чолі з британським міністром оборони Ґрантом Шаппсом.

Сам генерал поки ніяк не коментував цю інформацію. Втім, напередодні вітчизняні ЗМІ повідомили, що Залужний звільнився з військової служби, а це, в принципі, є умовою для того, щоб мати можливість обіймати цивільні посади.

Низка українських політичних оглядачів розцінила призначення Залужного у Великобританію як певною мірою добровільно-примусову висилку. Наприклад, так вважає Тетяна Мокріді, дружина політика Романа Безсмертного, який був послом України в Білорусі. Вона написала в своїх соцмережах: "Інколи призначення послом – це заслання. Це я точно знаю".

Призначення послами тих, хто раніше обіймав високі посади, – в українській політичній традиції розглядають як свого роду політичну пенсію. Тут варто згадати й екс-міністра оборони Андрія Тарана – зараз посол у Словенії, екс-генпрокурорку Ірину Венедіктову – нині посол у Швейцарії, екс-керівника Укроборонпрому Юрія Гусєва – нині посол в Азербайджані. У такий спосіб людина залишається і при посаді, і в орбіті української влади, що, звісно ж, у випадку із екс-головкомом дуже вигідно для Офісу президента та особисто Зеленського. Вже давно не секрет, що Банкова вбачає у Залужному головного політичного конкурента на майбутніх президентських і парламентських виборах.

Нагадаємо, що Залужний ані на чолі ЗСУ, ані після звільнення ніяк не говорив про своє політичне майбутнє, однак його недавні публікації в західних ЗМІ, особливо про те, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут, усі розцінили як заявку на самостійну політичну кар'єру. Хоча екс-головком уже як місяць зник із публічної сфери, соціологи продовжують заміряти його рейтинг, який підтверджує те, що його рівень підтримки в Україні досі залишається найбільшим і випереджає чинного президента.

Останнє соцопитування, проведене компанією SOCIS і опубліковане 5 березня, говорить: якби вибори відбулися у 2024 році, то найбільшу підтримку отримав би саме Валерій Залужний – 31,3% (41,4% серед тих, хто визначився та піде на вибори). За Володимира Зеленського проголосували б 21,7% (23,7%) українців. У другому турі 48,2% українців віддали б свої голоси за колишнього головкома (67,5% серед тих, хто визначився та піде на вибори), а 23,3% українців (32,5%) – за нинішнього президента. Більше того, ситуацію для влади ускладнюють й інші показники, вони говорять, що кількість українців, які вважають, що ситуація в Україні рухається в неправильному напрямку, хоч і не досягла критичної мети, але зростає стабільно.

Саме тому, найімовірніше, Валерія Залужного й вирішили якнайшвидше відправити подалі від різноманітних опозиціонерів і фанатів, які намагатимуться тягнути його в політику як альтернативу Володимиру Зеленському.

Водночас Посол України – це посада, яка вимагає від дипломата перебувати в межах цього високого рангу й стримуватися від висловів, які йдуть врозріз із позицією керівництва України, що також можна розцінити як запобіжник від небажаних для Банкової політичних заяв. Доречним буде тут нагадати, що колишнього посла у Великобританії Вадима Пристайка звільнили, власне, саме через необережні висловлювання на адресу президента. Після того, як на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року тодішній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні варто висловлювати більше вдячності за надану допомогу, Зеленський відповів сарказмом: "Можемо зранку прокидатися і дякувати міністру особисто". Пристайко тоді дозволив собі критично висловитися, за що й потрапив в немилість Банкової. "Я не думаю, що цей сарказм − це здоровий сарказм", – заявив дипломат.

Звісно, призначення Залужного в Лондон змінює весь контекст навколо нього та фактично виключає його з політичного життя в Україні. Втім, політолог Володимир Фесенко переконаний, що говорити прямо про заслання Залужного некоректно. "От якби його призначили послом в Ефіопію або в Еквадор, може й так. А планують призначити в Лондон. Для тих, хто забув або не знає, нагадаю, що це одна зі світових столиць, зокрема і в царині міжнародної політики. Думаю, що багато хто з українських політиків мріяв би про таке "заслання", – заявив експерт у коментарі одному з українських видань.

Із ним фактично погоджується і професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

"Залужний одразу сказав, що він не збирається бунтувати проти рішення Зеленського стосовно того, аби головнокомандувач ЗСУ пішов у відставку. Тобто Залужний не намагався зіграти із себе якогось ображеного опозиціонера. Стосовно мотивів Зеленського, то я сподіваюсь, що ця ідея з призначенням Залужного послом полягала в тому, що він зможе ефективно працювати на цій посаді та, зокрема, "вибивати" додаткову західну допомогу”, – сказав Гарань у коментарі RegioNews.

Звісно, західні партнери поважають Залужного. Хоч він і не має дипломатичного досвіду, однак із погляду зміцнення міждержавних стосунків – це хороший варіант. Особливо в той час, коли Україна стала заручницею внутрішньополітичної боротьби в США та як ніколи потребує підтримки глобального Заходу. "Дипломатія – це доволі специфічна сфера і це не армія. Хоча у Залужного є широкі міжнародні контакти, і він активно лобіював поставки до України зброї", – додав Гарань.

Водночас президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць говорить, що призначення матиме для Валерія Залужного певні викли. Вони будуть продиктовані насамперед тим, що цього року у Великобританії мають відбутися парламентські вибори, які можуть призвести до кардинальних змін у політичному ландшафті. "Є ймовірність, що до влади прийдуть лейбористи, а це означає, що може бути новий прем’єр-міністр замість чинного. Тому це неймовірно вплине на позиціонування українського посла в Лондоні", – сказав експерт, але він переконаний у тому, що Залужний впорається з цим у будь-якому разі.

Як складеться надалі політична кар'єра Валерія Залужного в Україні та чи складеться вона взагалі, прогнозувати зараз дуже важко. Здебільшого це залежатиме від його рейтингів, які базуються не тільки на образі "генерала перемоги", який у 2022 році стримав російську агресію, а й на тому, що Залужний із низки причин став свого роду альтернативою президенту Зеленському. Наскільки довго він зможе утримати цю нішу за собою, перебуваючи далеко за межами України та в умовах нестабільної суспільно-політичної ситуації, покаже тільки час.

В будь-якому разі Валерій Залужний, якщо все ж таки його офіційно призначать послом України у Великій Британії, зможе повернутися в українську політику та брати участь у наступних виборах президента. Навіть попри те, що, згідно із законом, кандидат у президенти має проживати на території України останні десять років.

"Загальне правило – це перебування в межах державного кордону України. Але є винятки. Це дипломати і члени їхніх сімей, які перебувають у закордонному відрядженні, – зазначив у коментарі RegioNews колишній заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. – Тобто вважається, що всі без винятку дипломати, які працюють у посольствах, перебувають, а не проживають за кордоном. Тому дипломати вважаються такими, що проживають в Україні з усіма правовими наслідками, зокрема і в аспекті балотування на посаду президента України".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності