UA | RU
28 вересня 2023, 14:00

Кадрові призначення в Міноборони: ким Умєров замінив Маляр та інших заступників Резнікова

Новий міністр оборони України Рустем Умєров почав формувати свою команду. Кабмін уже призначив йому трьох заступників – Юрія Джигира, Наталію Калмикову та Катерину Черногоренко. Ці призначення – лише початок великого кадрового оновлення в оборонному відомстві
Новий міністр оборони України Рустем Умєров почав формувати свою команду. Кабмін уже призначив йому трьох заступників – Юрія Джигира, Наталію Калмикову та Катерину Черногоренко. Ці призначення – лише початок великого кадрового оновлення в оборонному відомстві
фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Після приходу на посаду Умєров звільнив шістьох заступників. Трьох нових призначили напередодні, 27 вересня, ще три місця – вакантні. Першого заступника міністра генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, який встиг попрацювати разом з екс-міністром Олексієм Резніковим трохи більше семи місяців, найімовірніше, також замінять. Зі старої команди Резнікова всі шанси залишитися є у заступника Володимира Гаврилова.

Маляр замінили досвідченою волонтеркою

На місце колишнього заступника міністра оборони Ганни Маляр, яка опікувалася всією інформаційною політикою міністерства та неодноразово потрапляла у скандали, призначили виконавчу директорку Українського ветеранського фонду Наталію Калмикову.

Запускати роботу Ветеранського фонду – нової бюджетної установи – їй довелося синхронно з повномасштабним вторгненням росіян у лютому 2022 року. Наталія – медик за освітою. Після десяти років у фармацевтичному бізнесі, в 2015 році, вона доєдналася до лав благодійного фонду "Повернися живим", де спочатку була волонтером, потім очолила військовий відділ, а потім стала заступницею директора. Пізніше працювала радницею з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Своїм головним досягненням у Ветеранському фонді Калмикова називає створення програми підтримки ветеранського бізнесу "Варто". За її словами, 361 бізнес ветеранів, їхніх сімей та сімей загиблих уже отримав допомогу на розвиток у понад 77 млн грн.

Ключова цитата: "Ми стаємо країною захисників, а потім станемо країною ветеранів, і маємо готуватися вже зараз, бо потім буде пізно. І не повторювати помилок 2014 року".

"Ветеранів та їхніх сімей у нас буде багато, йдеться про більш ніж 5 мільйонів людей. Я бачу окремий потенціал як для країни, так і ветеранів саме у ветеранському підприємництві. Адже це історія про те, як держава надає кошти, які потім повернуться у вигляді податків, створених робочих місць, підтримки громад. Ветеранське підприємництво – це історія про потенціал, розвиток, зростання".

Місце волонтера Дейнеги віддали людині Федорова

Навколо кандидатури Віталія Дейнеги йшли чи не найбільші переговори. Спочатку його хотіли залишити, але все ж таки напрямок цифровізації віддали Катерині Черногоренко. Вона до вчора була проектним менеджером Міністерства цифрової трансформації. ЗМІ зазначали, що керівник Мінцифри Михайло Федоров мав складні стосунки з колишнім керівництвом Міноборони, тому він пролобіював на місце Дейнеги близького до себе управлінця.

За освітою Катерина – юристка, і до того, як прийти до державного сектору, 13 років пропрацювала у бізнесі. У держсекторі розпочала роботу в 2018-му році, приєднавшись до Міністерства економічного розвитку та торгівлі, а потім уже і до Мінцифри.

Федоров про її роботу відгукувався схвально: "Катя запускала складні сервіси та продукти, з якими ви точно знайомі. Це електронні лікарняні, єМалятко, а згодом – і "Армія дронів". Проект, що масштабувався від фандрейзингу на безпілотники до великої державної програми. Від закупівель "пташок" для Сил оборони до "бавовни" за порєбріком. Це все робота Катерини та команди "Армії дронів".

Окрім цього, Черногоренко працювала над впровадженням електронних лікарняних та COVID-сертифікатів у "Дії".

Ключова цитата: Катерина – прихильниця концепції "сервісної держави". "Сервісна держава має бути непомітною, без пафосу. Це і так має бути зрозумілим. Послуги з людиною мають відпрацьовуватися швидко", — казала вона в одному з інтерв'ю.

Оборонними фінансами керуватиме консультант Світового банку

Фінансовим напрямом у МО займатиметься Юрій Джигир. Останні три роки він консультує Світовий Банк із питань фінансових частин реформ, пов'язаних із охороною здоров'я. У 2018-2020 роках працював заступником міністра фінансів в Кабміні Володимира Гройсмана, де займався також системою охорони здоров'я.

Джигір є автором неоднозначної реформи "монетизації" субсидій, згідно з якою люди отримували готівку замість знижок при сплаті комуналки. Впровадження реформи напередодні президентських виборів 2019 року багато хто розцінив як передвиборчу технологію та спосіб підкупу виборця, хоч і законний.

У гучних скандалах чиновник поки що не фігурував, але в 2020 році, напередодні звільнення, йому довелося пояснюватися перед НАЗК, яке запідозрило його у наданні недостовірних відомостей у своїй декларації.

Рустем Умєров стверджує, що Джигір є важливим членом команди, бо на його рахунку понад 20 років економічного досвіду в підтримці реформ, соціальній політиці та фіскальній децентралізації в Україні, Східних Балканах, Центральній Азії.

Ключова цитата: "Ми виступаємо за зміни поточних механізмів фінансування, надання та управління медичними послугами. Міжнародна допомога та ресурси, спрямовані на відновлення України, мають бути націлені на стрибок уперед і модернізацію, а не відбудову існуючої системи охорони здоров’я та інфраструктури. Це дозволить галузі надавати допомогу більш ефективно й досягти мети із забезпечення загального доступу до високоякісних медичних послуг. Для цього знадобляться значні інвестиції в людський капітал, методи роботи та механізми управління, а також зміни, спрямовані на відновлення фізичного капіталу".

Щодо заступників за іншими напрямками, консультації ще продовжуються, але у ЗМІ просочився список найімовірніших кандидатів. При цьому серед них немає волонтерки Дани Ярової, чиє можливе призначення обговорювали останніми днями. Повідомлялося, що Умєров уже затвердив у президента Володимира Зеленського фінальний перелік кандидатів, тому незабаром варто чекати ще на нові призначення.

Першого заступника планують віддати кадровому військовому

За даними співрозмовників ЗМІ у Кабміні, першого заступника міністра оборони Олександра Павлюка також планують звільнити. Натомість на посаду розглядають генерал-лейтенанта Сергія Наєва – командувача Об'єднаних сил ВСУ та відповідального за безпеку на північному кордоні України.

Наєву – 53 роки. Він, як і Павлюк, має за спиною серйозний послужний список. У 2018-2019 роках командував Об'єднаними силами у зоні ООС, до цього був заступником начальника Генерального штабу ЗСУ. Із 2015 до 2017 року обіймав посаду начальника штабу – першого заступника командувача Сухопутних військ, а у 2014 році, під час боїв за Донецький аеропорт, керував сектором "Б" в зоні АТО. У вересні 2017 року Слідчий комітет РФ відкрив проти Наєва та кримінальну справу "за геноцид на Донбасі".

Ключова цитата: "Найбільшим, найдієвішим мотиватором для захисників України було, є і буде знищення ворога – чим більше, тим краще! Майже для кожного, хто взявши до рук зброю та ставши на захист своєї Батьківщини, своїх рідних, перемога над ворогом є найбільшим бажанням на сьогодні. Кожен військовослужбовець знає, що за його спиною – його сім'я, яку треба захистити".

Кримський татарин та заступник Верещук переходить до Міноборони

Планується, що до команди Умєрова в міністерстві приєднається і Снавер Сейтхалілєв, який працював заступником із цифровізації міністра з питань реінтеграції ТОТ Ірини Верещук.

Сейтхалілєв та Умєров давні друзі. Їх пов'язує не тільки спільне етнічне коріння, а й спільна робота. По-перше, Сейтхалілєв працював головним виконавчим директором у компанії Astem, засновником якої є нинішній міністр оборони, а по-друге, він був помічником Умєрова, коли той ще був народним депутатом від партії "Голос". Нині ж Сейтхалілєв очолює благодійний фонд ASTEM Foundation.

Снавер Сейтхалілєв може похвалитися солідною освітою. Він має диплом Босфорського університету (Туреччина), де вивчав міжнародні відносини, і навчався бізнес-адмініструванню в Массачусетському технологічному університеті (США), де отримав ступінь магістра. Знає сім мов – українську, кримськотатарську, англійську, російську, турецьку, арабську та німецьку.

Залишається сподіватися, що з новими кадрами до міністерства прийдуть і прозорі умови та правила оборонних закупівель, а старі практики відійдуть у минуле.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
"Запорозька Січ" відновлює роботу та готується приймати відвідувачів
05 травня 2024, 13:48
У ЗСУ повідомили, яку кількість військових зібрала РФ поблизу Часового Яру
05 травня 2024, 13:05
У Запорізькій області ППО знищила російський БпЛА-розвідник
05 травня 2024, 12:31
На Донеччині росіяни знищили школу КАБами: внаслідок обстрілів загинули 3 та поранені 2 цивільних
05 травня 2024, 11:58
Війська РФ ударили по Запорізькій області авіабомбами, БпЛА та артилерією
05 травня 2024, 11:23
Сили оборони України знищили 23 "шахеда" росіян
05 травня 2024, 10:59
Окопний РЕБ: Федоров показав, як працює нова українська система
05 травня 2024, 10:28
Найбільше Росія тисне на Авдіївському напрямку – ситуація на фронті та втрати РФ 5 травня
05 травня 2024, 10:06